Kuala Terengganu

Home » Maleisie » Kuala Terengganu

De in het noordoosten gelegen regio van Terengganu is beduidend traditioneler dan de meeste andere regio’s op het schiereiland van Maleisië. Bewoners leven er voornamelijk van de visvangst alhoewel je ook hier oliebedrijven hebt zitten. De regio is met name aan te bevelen voor reizigers die wat cultuur willen opsnuiven en van de rust willen genieten. Los daarvan is de regio ook de toegangspoort naar de op deze blog vermelde Perhentian-eilanden en andere bounty-eilanden.

De hoofdstad van dit gebied is Kuala Terengganu, met ongeveer vierhonderdduizend inwoners één van de grootste steden van het land. De stad werd in de 15e eeuw door Chinese vissers gesticht. Er werd toen veel handel gedreven tussen het schiereiland Malakka en China. Het charmant ogende Chinatown met oude koopmanshuizen van drie eeuwen geleden en enkele Chinese tempels, getuigt nog van die periode.

De nederzetting werd een belangrijk handelsoord maar toen het Sultanaat van Malakka de plaats innam, werd Malakka het centrum van de handel en geraakte Kuala Terengganu op dat moment een beetje in de vergetelheid. De stad is tegenwoordig een oase van rust en in die zin echt de moeite waard om minimaal een dag er te verblijven voordat je doorreist naar de eerder genoemde, prachtige eilanden.

Bezienswaardigheden van Kuala Terengganu

Enkele van de belangrijkste of leukste bezienswaardigheden zijn de drijvende Tengku Tengah Zaharah-moskee, die zich op enige afstand van het centrum bevindt, en de centrale markt Pasar Payan aan de Terengganu-rivier waar je vrijwel alles kunt krijgen. Daarnaast heb je er het eind 19e eeuw gebouwde paleis Istana Maziah dat tegenwoordig een culturele attractie is. Naast dit paleis ligt de Bukit Puteri, een 200 meter hoge heuvel dat vroeger dienst deed als verdedigingsfort. Maar ook het Taman Tamadun Islam is een bezoek de moeite waard. Hier vind je vele replica’s van de mooiste moskeeën ter wereld.

Je kunt de stad vanuit Kuala Lumpur het beste bereiken met het vliegtuig. Ga je met de bus om met een huurauto dan mag je rekenen op ongeveer zeven uur reistijd. In de stad vervolgens, vind je voldoende goede accommodatie voor elke portemonnee.