Duiken bij de Perhentian eilanden

Duiken bij de Perhentian eilanden

Home » Maleisie » Duiken bij de Perhentian eilanden

De Perhentian eilanden, gelegen uit de kust van Terengganu, worden door velen gezien als enkele van de mooiste, zo niet dé mooiste eilanden van Maleisië. En niet zonder reden. Door het kristalheldere, turquoise water, de witte zandstranden en de prachtig groen beboste heuvels ziet de wereld er boven water fantastisch uit. Maar de onderwaterwereld doet er nauwelijks voor onder!

De Perhentians bestaan uit twee eilanden, namelijk Pulau Perhentian Besar en het iets kleinere Pulau Perhentian Kecil. De wat jongere backpackers gaan meestal naar Perhentian Kecil waar zij verblijven in overwegend eenvoudige, houten hutjes of in longhouses. Het grotere Perhentian Besar richt zich met de wat luxere accommodaties (bijvoorbeeld resorts waar de kamers beschikken over een airco) op de reizigers die net even iets meer te besteden hebben. Kecil is net wat drukker (en gezelliger menen de jongere reizigers) maar Besar is zeker niet saai! Overigens is Kecil niet zo’n eiland wat je in Thailand nog wel eens ziet, waar grote menigten jongeren full moon party’s houden.

Boot in azuurgekleurde zee voor strand van Perhentian Eilanden.

Duiken bij de Perhentian eilanden is anders dan in bijvoorbeeld Thailand en Indonesië. Het zicht is er in elk geval uitstekend en de koraalriffen zijn in een prima conditie, mede dankzij het feit dat de koraalriffen er beschermd worden. Omdat alle duikcentra kleine boten gebruiker maak je steeds maar één duik waarna je terugkeert naar het strand voor een nieuwe volle fles en om even te relaxen voordat je je tweede duik maakt. Beide eilanden lenen zich bij uitstek voor een beginnersduikcursus. Het verblijf en het duiken is er naar verhouding goedkoop.

 

Populaire duikstekken bij de Perhentian eilanden

De ‘Pinnacle’ en het suikerwrak zijn enkele van de meest populaire duikstekken. Iets over het suikerwrak: dit was een groot vrachtschip dat suiker vervoerde en tijdens de moesson in het jaar 2000 zonk. Het met koraal begroeid wrak ligt nu op 30 meter diepte en is de leefomgeving van rifvissen, barracuda’s en bamboerifhaaien. Je vindt er ook grote scholen snappers, horsmakrelen en trevalli’s.

 

Duikcentra

Op beide eilanden zijn er vele duikcentra te vinden. Zoek je PADI-duikcentrum of duikcentrum van SSI.

Bootjes bij strand van de Perhentian eilanden.

Hoe bij de Perhentian eilanden te komen

Aangezien er geen vliegveld is noch wegen zijn op de Perhentians, kunnen de eilanden alleen per boot worden bereikt vanuit het kustplaatsje Kuala Besut dat met een taxi of de bus vanuit Kota Bharu te bereiken is. De boottocht duurt ongeveer 40 minuten. Meerdere keren per dag varen boten naar de eilanden uit. Er is ook een speedboot die je naar Perhentian Kecil kan brengen maar houd er rekening mee dat de vaartocht ruw kan zijn en dat je ter hoogte van je knieën het water in moet om naar de kant te waden.

 

Beste seizoen voor de Perhentian eilanden

Het hoogseizoen is tijdens onze zomermaanden van juni tot en met augustus. Vanaf eind september is het gedaan met de pret. Pas vanaf april worden de weerscondities duidelijk beter en wordt ook het zicht onder water beter.