De kamelenmarkt van Pushkar moet je gezien hebben

De kamelenmarkt van Pushkar moet je gezien hebben

Home » India » De kamelenmarkt van Pushkar moet je gezien hebben

We hadden er al veel over gehoord: de kamelenmarkt van Pushkar. Daarom hebben we onze reis naar Noord-India afgestemd op de data van dit speciale evenement. Ieder jaar komen er 200.000 bezoekers naar de kamelenmarkt van Pushkar. Niet alleen toeristen vanuit het buitenland, maar ook vanuit India.

De kamelenmarkt van Pushkar is een “must-see” festival voor mensen die een bezoek brengen aan Rajasthan, de grootste deelstaat van Noord-India. Op geen enkele plek in de wereld worden op deze schaal kamelen en paarden verkocht. Maar er vinden ook allerlei andere activiteiten plaats. Bovendien tref je de oorspronkelijke nomaden aan die nog steeds op een traditionele manier leven. Het is een geweldig evenement om te bezoeken dat zeker onze verwachtingen heeft waargemaakt.

kamelenmarkt van Pushkar - 1

De kamelenmarkt, een eeuw oude traditie

De kamelenmarkt van Pushkar, ook wel Pushkar Camel Festival of Pushkar Camel Fair genoemd, is ongeveer een eeuw oud. De markt heeft zich ontwikkeld van een veemarkt tot een groot kleurrijk spektakel en tot cultureel erfgoed van Rajasthan. Het evenement trekt steeds meer toeristen die afkomen op de prachtig versierde kamelen. Het is bijzonder om de families gade te slaan die daar vaak 10 dagen verblijven in nomadententen. Ook bijzonder om te zien is hoe de handelaren zich concentreren om de beste kameel te kopen. Soms duurt het aankoopproces dagen.

Het Pushkar Camel Festival is een van de grootste kamelenmarkten ter wereld. Elk jaar worden er meer dan 30.000 (in sommige jaren zelfs 50.000) verhandeld tijdens de markt. Het zijn overigens geen kamelen, maar dromedarissen. Deze dieren worden in Rajasthan veelvuldig gebruikt. Ze zijn ook vaak onderdeel van het straatbeeld in steden waar ze karren trekken.

kamelenmarkt van Pushkar - 2

Ieder jaar een andere datum

De kamelenmarkt wordt georganiseerd net buiten de heilige stad Pushkar. Het festival begint in de maand Kaarthika: de 8e maand volgens de Hindoekalender. In tegenstelling tot onze kalender in het westen is deze kalender gebaseerd op de stand van de maan. De kamelenmarkt eindigt wanneer Kartika Purnima (dag van de volle maan) wordt gevierd. Aan de vooravond van Heilige Kartika Purnima komen honderden pelgrims vanuit de hele wereld een duik nemen in het meer van Pushkar. Dit doen zij om hun zonden van zich af te wassen en zich ritueel te reinigen. De data vallen tussen 23 oktober en 22 november.

kamelenmarkt van Pushkar - 3

Religieuze aspecten van de kamelenmarkt van Pushkar

Pushkar is de thuisbasis van de enige tempel ter wereld die aan Brahma is gewijd. Brahma is een van de goden in de Hindoe drie-eenheid (naast Vishnu en Shiva) die wordt verondersteld de schepper van het universum te zijn. Hij heeft in Pushkar een lotusbloem laten vallen in het gebied waar nu het meer van Pushkar is. Brahma noemde het toen “Pushkar”, dat “Blauwe Lotusbloem” betekent. De tempel ligt aan een van de heilige Hindoe-pelgrimstochten waar mensen komen voor “verlossing”.

kamelenmarkt van Pushkar - 4

Schaduwkant van de opmars van de kamelenmarkt

Helaas zit er ook een schaduwkant aan de belangstelling voor de Pushkar Fair. Steeds meer toeristen weten de markt te vinden en een steeds groter aantal komt daar heen om foto’s te maken. Vaak in groepsverband. De lokale bevolking springt daar gretig op in door geld te vragen als er een foto wordt genomen. Tegelijkertijd wordt het steeds moeilijker om foto’s te nemen waar geen toerist op staat. Toch blijft het magisch. Zeker in de vroege ochtend bij zonsopkomst of tijdens de schemering bij zonsondergang.

kamelenmarkt van Pushkar - 6

Overige activiteiten tijdens de kamelenmarkt

Gelijktijdig met de handel in kamelen en ander vee wordt in Pushkar ook een festival gehouden. Dit festival bestaat uit volksmuziek en dansen, magische shows, culturele evenementen en wedstrijden. Zoals de wedstrijd voor de langste snor. Een heel bijzonder evenement dat vooral door de deelname van toeristen soms hilarisch is. Je kunt als koppel meedoen aan een wedstrijd om zo snel mogelijk een tulband te vouwen. Er zijn ook voorstellingen voor paarden- en kamelendansen. Vanuit ons westers perspectief is dit wellicht een vorm van dierenmishandeling, maar het trekt veel bekijks. En het is zeker spectaculair.

Daarnaast kun je tijdens de markt een traditionele Camel Safari maken. Die is niet te missen, ieder moment word je namelijk wel aangesproken door iemand met een kameel en een wagen. De safari is geliefd bij veel bezoekers. Je neemt plaats in een “tent” op een kar die door een kameel wordt getrokken. Vaak duurt de tour een uurtje. De Camel Safari biedt je een geweldige kans om het leven in de woestijn te ervaren en is zeer ontspannend. Je kunt er ook voor kiezen om een deel van de tocht te doen op de rug van een kameel.

kamelenmarkt van Pushkar - 5

Pushkar en de directe omgeving

Pushkar is een van de oudste steden van India. De stad heeft een groot aantal oude en prachtige architectonische gebouwen en historische monumenten. Naast de kamelenmarkt zijn er vele tempels, forten en plaatsen om te bezoeken. Hieronder noemen we enkele van de beroemde en historische plekken in Pushkar die een bezoek volgens ons absoluut waard zijn:

Het meer van Pushkar

Een van de belangrijkste toeristische attracties is het meer van Pushkar. Dit meer wordt beschouwd als het heilige meer voor de hindoes. Vergelijkbaar met de Ganges. De stad en het meer hebben een vergelijkbare status die Mekka heeft voor Moslims. Veel pelgrims komen naar het meer om een heilige duik te nemen. Het beroemde meer trekt duizenden bezoekers. Veel van hen komen hun voorouders aanbidden en hun zonden van zich af wassen door een duik te nemen in het heilige meer.

Jagat Pita Brahma tempel

Deze tempel wordt ook wel de Jagat Pita Brahma Mandir tempel genoemd. Zoals eerder genoemd is het de enige tempel ter wereld die aan Brahma is gewijd. Het is een van de belangrijke plekken die je moet bezoeken wanneer je in Pushkar bent. De tempel ligt dicht bij het meer van Pushkar. Het is een plaats van aanbidding die is gebouwd in de veertiende eeuw. Veel mensen komen hier alleen na het nemen van een heilige duik in het meer van Pushkar.

kamelenmarkt van Pushkar - 7

Savitri tempel

De Savitri tempel kent een grote historie. Een bezoek aan deze tempel is een belevenis op zich. De tempel zelf stelt misschien niet zo heel veel voor, maar het uitzicht over Pushkar en de omgeving is buitengewoon prachtig. In deze tempel zijn zowel de afbeeldingen van de vrouwen van Lord Brahma, Savitri en Gayatri, te vinden. De tempel is van grote religieuze betekenis. Pelgrims uit heel India en uit het buitenland bezoeken de tempel om respect te tonen voor de goden. Je kunt er lopend heen, maar er is ook een kabelbaan.

Ramavaikunth tempel

De Ramavaikunth tempel is een van de meest bezochte Hindoe tempels in Pushkar. Deze grote tempel is gewijd aan Lord Rama en heeft enorme pagodas, de typische bouwstijl met verschillende lagen van daken. Ramavaikunth wordt beschouwd als de meest populaire tempel in Pushkar.

Pushkar Bazaar

Dit is een van de bekendste toeristische bestemmingen in Pushkar. Het is ook een van de meest populaire plekken in de stad om te bezoeken. De Pushkar Bazaar is een drukke markt, of eigenlijk een winkelstraat, rond het meer van Pushkar. Vooral tijdens de kamelenmarkt is het een fantastische plek om naartoe te gaan. Alle soorten handwerk en etenswaren worden hier verkocht. Er zijn veel items die alleen in deze bazaar worden verkocht. Zoals regionaal geborduurde stoffen, gebruiksvoorwerpen gemaakt van koper, glaswerk, zakken gemaakt van kamelenleer, riemen en vele andere dingen.

Gezelschap

De Rozentuin

Pushkar staat bekend om het verbouwen van rozen. Daarom wordt de regio van Pushkar ook wel aangeduid als de rozentuin van Rajasthan. Er is ook een specifieke tuin in Pushkar die je kunt bezoeken. De boeren verbouwen een breed scala aan rozen. Deze rozen worden over de hele wereld geëxporteerd vanuit India.

Antwoorden op praktische vragen over de kamelenmarkt van Pushkar

Waarom is de kamelenmarkt van Pushkar de moeite waard?

De kamelenmarkt van Pushkar is een enorm spektakel dat zijn weerga niet kent. Het is een combinatie van veemarkt en kermis, en bevat veel religieuze elementen waar pelgrims op af komen. De pelgrims zijn vaak uitgesproken personen die zeer fotogeniek zijn. Het geeft een inkijkje in het schilderachtige leven van de nomaden. Alsof de tijd hier heeft stilgestaan.

Waar in India ligt Pushkar?

Pushkar ligt in het noorden van India in de deelstaat Rajasthan. Het stadje Pushkar heeft circa 15.000 inwoners en bevindt zich 12 kilometer van de grote stad Ajmer.

Hoe kom ik in Pushkar?

Vanaf Jaipur, de hoofdstad van Rajasthan, is het nog drie uur met de bus naar Pushkar. Maar je kunt ook vanuit Udaipur (6 uur) of New Delhi (10 uur) reizen. Je kunt eventueel ook met de trein naar Ajmer reizen en voor het laatste stuk een taxi nemen. Het is daarnaast mogelijk om met een auto met chauffeur naar de stad te komen.

Moet ik ook entree betalen om naar de kamelenmarkt te gaan?

De toegang voor de kamelenmarkt is gratis. Je kunt het terrein oplopen vanuit de stad Pushkar en je loopt als het ware in 20 minuten de woestijn in waar de markt (het festival) plaatsvindt. Je kunt ook gratis deelnemen aan verschillende activiteiten.

Wat kost een kameel?

We hebben horen zeggen dat een kameel tussen de € 500 en € 1000 kost. Bovendien is de prijs van een kameel afhankelijk van een aantal specificaties. Is het een lastdier? Moet hij deelnemen aan races? Is het een donkere of blanke kameel? Luistert de kameel goed? Het verkoopproces duurt soms lang, tot wel enkele dagen.

Wat is er nog meer te beleven in Pushkar?

Een van de leukste uitstapjes die je in Pushkar kunt maken is een tocht naar de woestijn. Dit kan in een kamelenwagen of op de rug van een kameel. Daarnaast is er een Bazaar (lange winkelstraat) met veel winkeltjes die lokale producten verkopen. Zeer redelijk geprijsd. Wandelen langs het meer en de ghats (trappen aan het meer) is eveneens zeer de moeite waard.

Wat zijn goede accommodaties in Pushkar?

Je hebt accommodaties van verschillende prijsklassen. Van een eenvoudige lodge tot vier/vijf sterrenhotels. Je kunt kiezen voor hotels in het oude centrum of net buiten de stad. Wij zaten bij Pushkar Palace. Een fijn hotel direct aan het meer. Houd er rekening mee dat tijdens de markt ‘s ochtends vroeg en ‘s avonds laat ceremonies plaatsvinden die redelijk goed hoorbaar zijn. Klik hier voor een overzicht van accommodaties in Pushkar.

Waar kun je lekker eten in Pushkar?

Er zijn tal van kleine restaurantjes verspreid over de hele stad. Je kunt in de straat van de Bazaar goed terecht voor streetfood en kleine maar goede eettentjes. Klik hier voor een overzicht van goede restaurants in Pushkar.

Dit interesseert je wellicht ook