Stedentrip naar Dublin, de gezellige hoofdstad van Ierland

Stedentrip naar Dublin, de gezellige hoofdstad van Ierland

Home » Ierland » Stedentrip naar Dublin, de gezellige hoofdstad van Ierland

Onlangs brachten we een bezoek aan Dublin. Van horen zeggen moest de Ierse, door Vikingen gestichte hoofdstad, barsten van de energie. Dat leek ons wel wat. Maar aldaar bleek Dublin veel meer dan alleen het Temple Bar district met de gezellige pubs. We maakten er talloze wandelingen langs prachtige (historische) bezienswaardigheden, trendy winkeltjes en diverse stadsparken. En we bezochten diverse attracties die je beslist niet mag missen tijdens je stedentrip naar Dublin. Daarbij lieten we ons keer op keer positief verrassen door de bijzondere gastvrijheid van de Dubliners.

The Temple Bar in Dublin, Ierland

De absolute hoogtepunten van Dublin

Wij vinden het zelf altijd leuk om op de eerste dag van een stedentrip de stad via een “guided tour” te leren kennen. Daarom doen we vaak een zogenaamde free walking tour of een ritje met een hop-on-hop-off-bus. Je ziet de hoogtepunten voorbij komen, leert veel over de stad en je kunt je meteen beter oriënteren in de stad.

Dit kan ook In Dublin. Naast een ideale Hop-On-Hop-Off-bus kun je een fietstour boeken bij Baja Bikes. Dit Nederlandse bedrijf organiseert in veel steden ter wereld een rondrit onder begeleiding van een Nederlandstalige gids. De enthousiaste gids weet veel te vertellen en geeft behoorlijk wat achtergrondinformatie. Tijdens de fietstocht kom je veel te weten over de historie, cultuur en de hoogtepunten van de stad. En je bezoekt niet alleen de belangrijkste bezienswaardigheden, maar ook langs de wat minder bekende. Je krijgt dan een goed, compleet beeld van deze super gezellige stad!

Hier volgen onze favoriete plekken in de stad.

Gekleurde deuren in Dublin

Uitgaansgebied van Temple Bar

De wijk Temple Bar waar je mensen vaak over hoort spreken, was vroeger een zandbank. Het is een van de oudste wijken van Dublin. Het is ook de thuisbasis van een van de oudste theaters van Europa: het Smock Alley Theatre. In de loop der jaren heeft de wijk zijn middeleeuws karakter weten te behouden. Aan de smalle, geplaveide straatjes vind je er nu diverse eettentjes, winkels en pubs.

Met name onder toeristen is de wijk bijzonder populair. Ook wij vonden dit een zeer gezellig uitgaansgebied. Maar we adviseren wel om hier in de middag te zijn. Al tegen 15.00u is het er gezellig. Later op de avond wordt het (erg) druk. Wij vonden de sfeer er later op de avond ook wat minder op worden.

Misschien wel de meest bekende pub in de wijk is The Temple Bar. Die bekendheid heeft de pub volgens ons meer te danken aan de opvallende rode kleur. Als je googlet op ‘Temple Bar’ krijg je direct duizenden foto’s van het pand te zien. Binnenin is het er behoorlijk druk. The Temple Bar is namelijk dé plek waar je moet zijn voor Ierse Whiskey.

Temple Bar district in Dublin

De oude bibliotheek van het Trinity College

Het Trinity College dateert uit eind 16e eeuw en is daarmee de oudste universiteit van Ierland. Aan een van de binnenpleinen van het universiteitscomplex ligt de ‘Old library’. De oude bibliotheek vinden wij een absolute must-see in Dublin! In het gebouw bevindt zich de 65 meter lange ‘Long Room’ vol met boeken. In de lange zaal vind je ook marmeren bustes van geleerden. En je hebt er de oudste harp van Ierland. Een bezoek aan de bibliotheek maakt je nederig. Vol verbazing liepen we er rond en vonden zelfs ons eigen gefluister nog te hard.

Een van de belangrijkste werken in de bibliotheek is het rijkelijk versierde Book of Kells. Dit manuscript (een ‘evangeliarium’) stamt uit het jaar 800. Onderzoekers menen dat het afkomstig is van een klooster op een Schots eiland. Drie kunstenaars en vier schrijvers zouden er lang aan gewerkt hebben. Toen het eiland werd overmeesterd door Vikingen, vluchtten enkele monniken naar een zusterklooster in Kells. Hier werd het geschrift voltooid en midden 17e eeuw geschonken aan het Trinity College.

Trinity College Library, Dublin
Trinity College Library

O’Donoghue’s Bar

Een van de meest bekende pubs voor liefhebbers van Ierse folkmuziek is O’Donoghue’s. De historische Ierse pub was in de 18e en 19e eeuw nog een kruidenierswinkel. Begin 20e eeuw werd de winkel als pub in gebruik genomen. In de achterkamer traden dikwijls muzikanten op die later wereldberoemd werden. Zoals The Dubliners, een van de oudste en langst bestaande bands ter wereld.

Toen wij er waren trad er net een bandje op dat net iets teveel Guinness had genuttigd. Het mooie was dat dat nauwelijks ten koste ging van de muziek. De overige gasten zongen luidkeels mee met de soms wat melancholische liederen. We wilden er eigenlijk slechts een half uurtje zijn, maar verlieten de gezellige pub pas uren later.

O'Donoghue's Pub in Dublin

Phoenix Park

Het Phoenix Park is het grootste, volledig in een (hoofd)stad gelegen omheinde stadspark van Europa. Midden 17e eeuw was het nog een koninklijk jachtpark. Een eeuw later werd het voor het publiek geopend. Tot op de dag van vandaag heb je er nog steeds een grote kudde damherten. In het 710 hectare grote park vind je de vierde oudste dierentuin ter wereld. Verder heb je er de presidentswoning die er een beetje uitziet als het Witte Huis.

Ook zijn er prachtige victoriaanse tuinen uit midden 19e eeuw te bewonderen. Aan de tuinen bevindt zich een grote siervijver met mogelijkheden om te picknicken. Absoluut een fijne plek om te zijn als het weer het toelaat. Maar vooral is het park voor Dubliners een heerlijke omgeving om te wandelen, te fietsen of te sporten.

Photo by Peter Watson on Unsplash

Guinness Storehouse

Een van onze absolute hoogtepunten tijdens onze stedentrip was het bezoek aan het Guinness Storehouse. In de indrukwekkende, hoge opslagtoren van de oude bierbrouwerij bevindt zich nu een interactief museum.

Er zijn diverse audiovisuele presentaties over hoe het bierbrouwen in zijn werk gaat. Of waarom het Guinness er zo donker uit ziet. Maar daarnaast kom je er veel te weten over de historie van het beroemde biermerk. Je loopt daarbij steeds verder omhoog tot je uiteindelijk uitkomt in de Gravity Bar op de zevende verdieping. Hier word je beloond met een fantastisch uitzicht over Dublin. En uiteraard een pint of Guinness!

Guinness brouwerij in Dublin

Whiskey-distilleerderijen

In Dublin zijn er meerdere whiskey-distilleerderijen die je kunt bezoeken. Een daarvan is de Teeling-distilleerderij. Deze distilleerderij is nog volledig in bedrijf. Je kunt dan ook het volledige proces tot het eindproduct volgen en bewonderen. Wij zijn er zelf niet geweest maar horen goede verhalen over de rondleiding en de whiskey-proeverij! Je vindt de distilleerderij vlakbij het Guinness Storehouse en een andere (boetiek)stokerij die je kunt bezoeken: de Pearse Lyons-distilleerderij.

Misschien wel de meest bekende distilleerderij die je in Dublin kunt bezoeken is die van Jameson. In 1780 wandelde de schot John Jameson voor het eerste de oude distilleerderij binnen. Maar pas begin 19e eeuw werd de naam van de whiskey veranderd in Jameson. In de vele jaren die volgden groeide Jameson uit tot een van de bekendste en meeste verkochte Ierse whiskey’s ter wereld.

In de oude distilleerderij in Dublin wordt al lang geen whiskey meer geproduceerd. Wel kun je er een rondleiding volgen en na afloop genieten van een whiskey-proeverij. Als je weinig over whiskey weet, is het een leuke, informatieve en interessante ervaring. Zelfs als je niet van whiskey’s houdt!

brug in Dublin

Stedentrip naar Dublin: praktische zaken

Hier vind je alle tips voor een fantastische stedentrip naar het gezellige Dublin:

Beste reistijd

Dublin heeft een mild klimaat. In de winter is het er net iets minder koud dan in Nederland. In de zomer juist wat minder warm. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, valt er niet heel veel regen. Wel regent het er wat vaker dan bij ons in Nederland. De beste reistijd voor een stedentrip is van mei tot en met augustus. Tijdens de wintermaanden is het er een stuk somberder dan in Nederland. Maar als je voornamelijk voor het uitgaansleven komt, is ook de winter een prima reisperiode.

Houd er verder rekening mee dat het half maart behoorlijk druk kan zijn in Dublin. St. Patrick’s Day, de nationale feestdag, wordt op 17 maart uitbundig gevierd in de stad. Wil je deze feestdag met de Ieren meemaken dan moet je op tijd boeken. Niet verwonderlijk zijn de hotelkamers en vliegtickets dan een stuk duurder.

Vervoer binnen de stad

Voor Ierse begrippen is Dublin een zeer grote stad. Ruim een derde van alle Ieren wonen in de hoofdstad. Maar het centrum is relatief klein en is uitstekend al wandelend te verkennen.

Een andere optie om te reizen door de stad is de Hop-On-Hop-Off-bus. Voor relatief weinig geld kun je meerdere dagen van je kaartje gebruik maken. De bus rijdt langs alle hoogtepunten van de stad. Daarnaast is de stad goed met de fiets te bereizen. Er zijn diverse locaties waar je een fiets kunt huren, zoals bij Phoenix Park Bike. Wil je een begeleide fietstocht, kijk dan eens op de site van Baja Bikes.

fietsen in Dublin

Accommodatie

Er is bijzonder veel accommodatie in Dublin te vinden. Het aanbod varieert van knusse bed & breakfasts, pensions en homestays, tot zelfs complete woningen! Wij verbleven zelf in het Hazelbrook House B&B. Niet heel erg bijzonder, maar wel vriendelijk geprijsd en een perfecte locatie!

Dineren

Dublin heeft een breed scala aan restaurants van goede kwaliteit. Naar Nederlandse maatstaven zijn ze over het algemeen aan de prijzige kant. Maar tegenwoordig zijn er veel informele, laaggeprijsde eetgelegenheden te vinden waar je heerlijk kunt eten. De keuken is er een stuk internationaler op geworden. Je hebt er diverse Indiase restaurants, maar ook Japans, Thais en Mediterraans.

Restaurants met een uitstekende, Ierse keuken zijn er voldoende te vinden. Echte kenners zijn goed te spreken over Bloom Brasserie, Chapter One, Mulberry Garden, Restaurant SIX, en SOLE Seafood and Grill. In de korte tijd dat wij in Dublin waren, aten we gewoon in de pub. Vaak heb je dan echt prima tot goed eten voor een nette prijs! Bijvoorbeeld bij Darkey Kelly’s Bar & Restaurant of The Landmark,

Drinken

Je stedentrip naar Dublin is niet compleet zonder een bezoek aan enkele van de meer dan 600 pubs! Stap een willekeurige pub binnen en je begrijpt waarom de Ieren naar verhouding veel tijd in pubs doorbrengen. De meeste zijn bijzonder gezellig en bij veel pubs heb je vrijwel dagelijks live muziek. Te leuk om links te laten liggen!

Waar moet je zijn? We noemden al eerder O’Donoghue’s. Verder zijn The Barge (serveert ook heerlijke fish & chips!), The Celt, The Cobblestone en Mulligans beslist een bezoekje waard. Plan overigens ook wat tijd in voor The Brazen Head. Dit is een van de oudste pubs in Ierland daterend uit midden 18e eeuw. Live traditionele muziek en een zeer prettige sfeer. Op een zeldzame, warme (en droge) zomeravond is dit de pub waar je moet zijn.

Drank in de pub is overigens redelijk geprijsd in vergelijking met sommige Europese hoofdsteden. Zo betaal je voor een pint pils tussen de 5 en de 6 euro. Een pint stout kost iets minder. In het Temple Bar district zijn de prijzen overigens wat hoger.

Outdoor pub in Dublin, Ierland