Historisch Happen & Trappen in het Groene Hart

Historisch Happen & Trappen in het Groene Hart

Home » Nederland » Historisch Happen & Trappen in het Groene Hart

We houden van fietsen, maar ook van lekker eten. Daarom leek het ons een geweldig idee om eens te gaan Happen & Trappen. Uit de meer dan 200 fraaie fietsroutes die de gelijknamige organisatie heeft, kozen we voor het rondje “Historisch Happen & Trappen in het Groene Hart”. In vijf mooie en niet al te lange etappes ontdekten we historische vestingsteden. Maar we fietsten daarnaast langs romantische riviertjes en het unieke veenweidegebied. Bij iedere tussenstop genoten we van een lekker hapje van ons vijf gangen arrangement. Het werd een heerlijke ervaring.

Het idee van Happen en Trappen

Het concept Happen & Trappen bestaat sinds 2006. Toen was er slechts één fietsroute. Inmiddels zijn dat er meer dan 200 in heel Nederland en België. De fietsroutes gaan door fraaie stukken natuur. Onderweg passeer je diverse bezienswaardigheden. Je begint en eindigt de fietsroute op hetzelfde punt.

Het leuke van Happen en Trappen is dat je onderweg diverse restaurants aandoet. Daar geniet je van een overheerlijk hapje. Uiteindelijk heb je aan het einde van de fietstocht koffie met gebak, soep, een voorgerecht, een hoofdgerecht en een dessert gehad. Bij het hoofdgerecht kun je kiezen uit een vegetarisch, vis- of vleesgerecht.

Bij het startpunt krijg je een uitgebreide routebeschrijving met plattegronden mee. Daarnaast bevat de routebeschrijving informatie over de bezienswaardigheden onderweg. De routebeschrijving bevestig je met een kaarthouder gemakkelijk op het stuur van je fiets. Dan kan de culinaire fietstocht beginnen!

Op de pedalen bij Happen & Trappen in het Groene Hart

Onze tocht start op een zonnige zondagochtend in Harmelen. Deze plaats is bij velen vooral bekend om de grootste treinramp in de Nederlandse geschiedenis. In de ochtend van 8 januari 1962 botsten daar in dichte mist twee treinen op elkaar. Er vielen 93 doden.

We nestelen ons op het terras van het Wapen van Harmelen. Het terras is overvol met fietsers en wielrenners. We blijken vandaag niet de enigen te zijn die gaan Happen & Trappen in het Groene Hart, merken we. Op enkele andere tafeltjes liggen de routebeschrijvingen al klaar. Wij trappen af met koffie met appeltaart. Een mooi begin, terwijl we nog geen kilometer in de benen hebben.

Dan vertrekken we en al snel pedaleren we gemoedelijk langs de Oude Rijn. Langs de waterkant staat het ene mooie huis naast het andere. Verder zien we veel appelboomgaarden. De appels zijn al aardig rijp. Veel zijn er al gevallen op het gras, natuurlijk niet ver van de boom. We slingeren langs het meanderende water richting Woerden.

Woerden bestond al in de Romeinse tijd. Helaas herinnert weinig in de stad aan die periode. Wel passeren we Kasteel Woerden. Graaf Floris V stichtte dit kasteel in 1275. Daarnaast verscheen rond die tijd een kerk. Die is in de eeuwen daarna uitgegroeid tot de huidige Petruskerk. Nu bepalen die kerk en het kasteel het straatbeeld. In Woerden zouden we normaal gesproken ons soepje nuttigen. Maar op zondag is het restaurant dicht. Omdat de terrassen op het gezellige Kerkplein lonken, houden we er wel een kleine pauze.

Naar het historische Oudewater

Na onze pitstop stappen we op de fiets en verlaten het historisch centrum van Woerden. We passeren molen De Windhond, die hoog boven ons uittorent op de vestingwal. Al snel gaan we onder de A12 door. Daarna fietsen we weer langs het water. Dit is het riviertje de Linschoten. Links slingert de rivier naast ons, rechts genieten we van het polderlandschap en veenweidegebied waar deze regio zo bekend om staat. Dit is met recht Happen & Trappen in het Groene Hart!

Het wordt steeds drukker op het smalle slingerende weggetje. Er komen ons veel fietsers tegemoet. Ze hebben allemaal klapstoeltjes bij zich. Zouden zij op weg gaan naar een pittoresk strandje dat wij niet kennen en ook niet hebben gezien onderweg? Maar dan blijkt waar ze vandaan komen. Er is zojuist een kerkdienst afgelopen in het weiland. Veel kerkgangers praten nog wat na op hun klapstoeltjes in de wei. Anderen verlaten het terrein op de fiets, sommigen met het stoeltje om hun nek.

De rust keert weer terug

Als we de boerderij voorbij zijn, is het gelukkig een stuk rustiger op de weg. Nu kunnen we weer oog hebben op het landschap. We zien een kudde koeien keurig achter elkaar lopen naar de boerderij. Weilanden worden doorsneden door smalle sloten. En ondanks de droogte staan ze boordevol water. De Nederlandse vlaggen wapperen bij iedere boerderij. Maar als teken van protest op zijn kop. Het blijft toch een bijzonder gezicht.

Wat later bereiken we Oudewater. Het plaatsje ontstond rond 1100 in een meanderbocht waar de Lange Linschoten samenkomt met de Hollandse IJssel. Het kreeg in 1265 stadsrechten. In de zestiende en zeventiende eeuw was de stad een belangrijke producent van touw voor de schepen van de VOC. Dat zorgde ervoor dat de stad welvarend was. Veel van de gebouwen in het historisch centrum herinneren nog aan die tijd. In de stad ligt de oudste touwfabriek van ons land. Deze werd gesticht in 1545. Vanzelfsprekend heeft de stad ook een Touwmuseum. Op een prachtig plekje naast het oude stadhuis genieten we van een heerlijke soep en een net zo smakelijk voorgerecht. En van de attente bediening van de dames van Brasserie Joia. Het plezier in hun werk spat ervan af.

Naar Montfoort bij Happen & Trappen in het Groene Hart

Het kost ons moeite om het mooie plekje te verlaten in Oudewater. Maar volgens de tijdsplanning lopen we achter op schema, dus we moeten echt wel door voor de volgende etappe. We verlaten het fraaie centrum en fietsen langs de begraafplaats met een mooi koepelgebouw verder richting de Hollandse IJssel. Die blijven we volgen tot ons volgende rustpunt.

Ook hier is de omgeving onveranderd mooi. Weilanden, koeien, wolkenpartijen, fraaie boerderijen en minstens zo fraaie woonhuizen bepalen het beeld onderweg. We passeren het dorp Snelrewaard. Voor we het weten verlaten we het plaatsje alweer, want het is niet groot.

De volgende plaats is een stuk groter en wordt onze volgende tussenstop. We bereiken Montfoort. Deze plaats ontstond rond 1170 toen kasteel Montfoort werd gebouwd. Rond het kasteel ontstond een kleine nederzetting. In 1329 kreeg Montfoort stadsrechten en kwam er een vestingwal met stadspoorten. Via de enige overgebleven stadspoort IJsselpoort rijden we het historisch centrum in.

Wij krijgen ons hoofdgerecht bij de Heeren van Montfoort. In het statige pand is het een drukte van belang. Er is een feest aan de gang ter ere van een vijftig jarig huwelijk. Live optredens van lokale artiesten worden afgewisseld met spelletjes. We storten ons niet in het feestgedruis. Gelukkig kunnen we een wat rustiger plekje vinden op het terras. Via de glazen wand hebben we goed zicht op het feest dat zich naast ons afspeelt. Maar de keurig opgemaakte borden van het hoofdgerecht vragen daarna snel om onze aandacht. Met smaak genieten we van een heerlijke gang tijdens het Happen & Trappen in het Groene Hart.

Op naar het dessert

Van het feestgedruis met de Hollandse meezingers gaan we de rust van de natuur weer in. We vangen allereerst nog een glimp op van Kasteel Montfoort. Maar alleen een deel van de voorburcht staat er nog, de rest is in de loop der eeuwen verwoest en niet meer gerestaureerd.

Onderweg passeren we de ene na de andere boerderij. Iedere boer geeft op zijn wijze uiting aan de onvrede over de stikstofdiscussie. Gelukkig zijn het allemaal spandoeken, vlaggen of andere ludieke uitingen. Daarnaast heeft bijna iedere boerderij een stalletje waarin de mooiste pompoenen liggen, in diverse kleuren en verschillende formaten.

We passeren kaasboerderij Elizabethhoeve. Helaas is die op zondag gesloten. Jammer, want we hadden graag een stukje van hun Romero kaas willen kopen. Het schijnt een heerlijke kaas te zijn waarbij de rozemarijn is gerijpt in de korst. Na 12 maanden rijping krijgt de kaas een unieke smaak. Niet voor niets valt de kaasboerderij regelmatig in de prijzen.

Op de moderne Meerlobrug over de Hollandse IJssel kijken we uit op jachthaven Marnemoende. De stemming op het terras van het havenrestaurant is uitgelaten. Uit het enthousiaste commentaar maken we op dat Max Verstappen zojuist de Grand Prix van Zandvoort heeft gewonnen, een prachtige prestatie voor ongetwijfeld een dolenthousiaste menigte.

Nog een klein stukje verder ligt onze laatste tussenstop. We bereiken eetcafé De Posthoorn. Binnen is het totaal verlaten. Maar op het terras langs de Hollandse IJssel is het gezellig druk. Naast ons springt de jeugd met veel plezier in het water, bootjes varen voorbij. Een heerlijke afsluiting van onze zonnige fietsdag. Het lekkere dessert maakt het nog aangenamer.

Naar de finish bij Happen & Trappen in het Groene Hart

We hebben nog één etappe voor de boeg om terug te komen in Harmelen. Al snel verlaten we de Hollandse IJssel. Over een kaarsrechte weg fietsen we tussen de bomen. Rechts van ons zien we voor de laatste keer het veenweidegebied met rechte weilanden, omzoomd door smalle sloten.

Nog een klein klimmetje om de A12 over te steken en we zijn weer in Harmelen. Dan is het nog een klein stukje naar ons beginpunt. Op het terras van het Wapen van Harmelen is het nog steeds erg druk. Gelukkig kunnen we een plekje bemachtigen. Met een laatste drankje genieten we nog even na van onze fietstocht Happen & Trappen in het Groene Hart.

Al met al zijn we bijna acht uur onderweg geweest. We hebben de mooiste Hollandse landschappen aan ons voorbij zien trekken. Het veenweidegebied, meanderende riviertjes, fraaie wolkenpartijen, schapen en koeien. De plaatsen die we aandeden hadden veel charme met hun historisch karakter. En de verschillende gangen van het menu waren allemaal even lekker. Zo is het een heerlijke fietsdag geworden met stralend weer. Voldaan zetten we onze fietsen op de fietsendrager en rijden terug naar huis.

Veelgestelde vragen over Happen & Trappen in het Groene Hart

Hoe lang is de fietsroute?

De totale lengte van het rondje Happen & Trappen in het Groene Hart bedraagt 44 kilometer. De ronde is verdeeld in vijf etappes. Vier daarvan zijn ongeveer 8 kilometer lang. Een etappe is ongeveer 11 kilometer lang.

Is er een routebeschrijving beschikbaar?

Ja, de routebeschrijving van Happen & Trappen in het Groene Hart krijg je bij het vertrekpunt. De routebeschrijving bevat ook informatie over bezienswaardigheden die op de route liggen. Deze bevestig je gemakkelijk op het fietsstuur. Wil je ook een gps-track hebben als aanvulling, dan kun je die per mail aanvragen bij Happen en Trappen. Je krijgt deze dan direct toegestuurd.

Wat kost Happen & Trappen in het Groene Hart?

Het arrangement kost per persoon € 42,95 (prijs september 2022). Hiervoor ontvang je koffie en gebak, een voorgerecht, soep, hoofdgerecht en een dessert. Daarnaast krijg je een uitgebreide routebeschrijving en fietskaarthouder. Eventuele drankjes bij de gerechten reken je apart af.

Wat is de beste dag om te gaan Happen & Trappen in het Groene Hart?

Het Groene Hart is een populair fietsgebied. In de weekenden is het op sommige smalle stukken best druk, zeker met mooi weer. Probeer bij voorkeur deze fietstocht te maken op woensdag tot en met vrijdag. Op maandag en dinsdag kun je deze route niet fietsen, omdat dan diverse deelnemende restaurants zijn gesloten. Op zondag is een deelnemer in Woerden ook gesloten. Daarom krijg je op die dag je het voorgerecht bij de volgende locatie.

Kan ik bij verwacht slecht weer het arrangement wijzigen?

Je kunt de datum van een geboekt Happen & Trappen arrangement tot een dag voor vertrek kosteloos wijzigen. Dus als er slecht weer voorspeld is, kies je gewoon een nieuwe datum. Afhankelijk van je groepsgrootte en het tijdstip van annuleren, kun je ook je geld terug krijgen. Zie hiervoor de voorwaarden van Happen & Trappen.

Hoeveel Happen & Trappen fietsroutes zijn er?

Er zijn meer dan 200 Happen & Trappen fietsroutes in Nederland en België. Dat aantal neemt nog steeds toe. Op de website kun je alle routes vinden.