Nu nog comfortabeler reizen naar Berlijn

Nu nog comfortabeler reizen naar Berlijn

Home » Nieuwsberichten » Nu nog comfortabeler reizen naar Berlijn

Berlijn is een geweldige stad voor een stedentrip. Er is zoveel te doen en te zien, dat je er dagen kunt verblijven. En sinds enkele maanden reis je uiterst relaxed, comfortabel en milieuvriendelijk naar de hoofdstad van Duitsland. Want de European Sleeper is een nachttrein die diverse Belgische en Nederlandse steden verbindt met Berlijn. Heerlijk toch, om ‘s avonds in te stappen en de volgende ochtend wakker te worden in een andere wereld?

Wat is de European Sleeper?

Vroeger vonden wij het een ideale mogelijkheid om met de nachttrein naar de wintersport te gaan. We gingen toen nog met onze kinderen op vakantie. Die vonden het helemaal een belevenis om zo te reizen. Wij vermeden de ellenlange files op de Autobahn en wonnen twee vakantiedagen op die manier. Uitgerust kwamen we op zaterdagochtend aan. Een uurtje later stonden we op de lange latten. En een week later vertrokken de vakantiegangers met de auto in alle vroegte om de onvermijdelijke files voor te zijn. Wij gingen nog een dagje skiën en stapten ‘s avonds moe, maar voldaan in de nachttrein.

Helaas verdween de nachttrein van het spoor. Niet alleen in Nederland, maar in veel landen om ons heen. Gelukkig is ie nu weer terug. En met alle zorgen over het klimaat is dat een perfecte timing. Want reizen met de trein levert een enorme milieuwinst op ten opzichte van vliegen. Twee reisfanaten hebben de European Sleeper ontwikkeld. Een nachttrein die naar Berlijn reist. Het heeft ontzettend veel tijd, bloed, zweet en tranen gekost, maar sinds eind mei 2023 verbindt de European Sleeper diverse Belgische en Nederlandse steden met Berlijn.

Dienstregeling European Sleeper

De nachttrein rijdt op maandag, woensdag en vrijdag naar Berlijn. Het vertrekpunt is station Brussels Midi/Zuid. Daarna stopt de trein achtereenvolgens op de stations Antwerpen Centraal, Roosendaal, Rotterdam Centraal, Amsterdam Centraal*, Amersfoort en Deventer. Via Bad Bentheim rijdt de trein daarna naar Berlijn. Daar komt de European Sleeper iets voor 7.00 uur de volgende ochtend aan. Je bezoek aan wereldstad Berlijn kan beginnen! 

Op zondag, dinsdag en donderdag rijdt de nachttrein vanuit Berlijn terug naar Brussel, via dezelfde tussenstops als op de heenreis. De trein vertrekt in Berlijn iets voor 23.00 uur. Je hebt dus nog een hele dag en avond in de stad tegoed voordat je aan je terugreis begint. Zo maak je optimaal gebruik van de dag op zowel de heen- als terugreis.

*) Door geplande werkzaamheden aan het spoor geldt er een aangepaste dienstregeling in Nederland van 6-7-2023 tot en met 28-7-2023. Aankomst en vertrek is dan (meestal) vanaf station Utrecht Centraal in plaats van Amsterdam Centraal en Amersfoort

Ambities European Sleeper

De initiatiefnemers van deze nachttrein willen het aantal bestemmingen de komende tijd sterk uitbreiden. Zo ligt het in de planning om de reis vanuit Berlijn voort te zetten naar Praag. Daarna is het de bedoeling dat Stockholm en Barcelona ook via de European Sleeper bereikt kunnen worden.

Waarom is Berlijn zo’n geweldige stad

Berlijn is een heerlijke stad om te bezoeken. Miljoenen toeristen komen ieder jaar naar de hoofdstad van Duitsland. De hoogtepunten van Berlijn zijn talrijk. Meer dan welke andere stad in Europa dan ook, symboliseert Berlijn de grote veranderingen die zich aan het eind van de vorige eeuw in Oost- en West-Europa voltrokken. Nog steeds zijn er in het hedendaagse Berlijn veel plekken die aan die periode herinneren.

Daarnaast was Berlijn het centrum van de tirannie door Nazi-Duitsland. Het indrukwekkende Holocaustmonument en de Reichstag mag je tijdens je bezoek aan de stad zeker niet overslaan. In onze blog over Berlijn beschrijven we 10 absolute hoogtepunten van de stad.