De achtste etappe van het Pieterpad voert voornamelijk door het afwisselende Overijsselse landschap. Vanuit het historische Coevorden wandel je ongeveer 19 kilometer naar Hardenberg. Deze route verrast met prachtige overgangen tussen bos en open velden. Je steekt de grens over naar Overijssel en laat Drenthe achter je. Onderweg geniet je van idyllische beekdalen en karakteristieke essen. In Gramsbergen kun je even pauzeren bij de monumentale molen en oude straatjes. Het laatste deel brengt je langs de slingerende Vecht naar het levendige centrum van Hardenberg.

Drentse start van etappe 8 van het Pieterpad
Mijn wandeling op etappe 8 van het Pieterpad start bij het ruime P+R terrein van station Coevorden. Het zonnetje schijnt aangenaam op mijn gezicht onder een strakblauwe lentehemel. Voor me ligt het gezellige horecaetablissement “Perron“, waar vroege vogels al van koffie genieten. De geur van verse koffie en gebak verleidt me bijna om mijn wandeling uit te stellen. Toch loop ik door, langs de historische straten van Coevorden richting Molen de Arend. Deze prachtige molen uit 1895 torent fier boven de omliggende huizen uit. De molenaar heeft de wieken stilgezet ondanks de aangename bries die door de lucht waait.
Na de molen sla ik af naar een onverhard pad met veel gras dat tussen weilanden en bosschages doorslingert. Vogels fluiten enthousiast in de bomen terwijl ik over het zachte pad wandel. Het pad voert me langs uitgestrekte groene velden in de ochtendzon. Ik passeer een klein waterrijk natuurgebied waar eenden rustig dobberen op het glinsterende water. Libellen dansen boven het riet in het warme voorjaarszonnetje. Het contrast tussen het water en de blauwe lucht creëert een perfect fotomoment.

De Poort van Drenthe
Even later bereik ik een plek waar grote keien zijn opgestapeld langs het pad. Een wat oudere man zit op een bankje en kijkt rustig voor zich uit. “Dit is de Poort van Drenthe”, vertelt hij met een vriendelijke glimlach. Hij wijst naar de imposante stapel keien die het landschap markeert. Ik maak enkele foto’s van dit bijzondere markeringspunt op het Pieterpad.
In de tussentijd zijn drie mannen vanuit tegengestelde richting mijn kant op gewandeld. Ze hebben een hond aan de lijn. Ik herken hun zachte Limburgse accent als ze me vriendelijk groeten. Een van hen houdt het Pieterpad-boekje open en vertelt enthousiast over de Poort van Drenthe. “Dit is een belangrijk punt op de route, de symbolische grens tussen provincies”, legt hij uit.

Tijdens ons gesprek komen twee andere honden onaangelijnd aangelopen met hun eigenaar. Ik vraag me af of dit wel goed gaat. De Limburgse hond is van kleiner postuur en in de minderheid. De eigenaar grijpt echter niet uit voorzorg in. “Ze kunnen prima met andere honden overweg”, zegt de eigenaar terwijl hij toekijkt. En inderdaad, de dieren besnuffelen elkaar vriendelijk en rennen vervolgens vrolijk rond in kleine kringen.
Na dit kleine avontuur vervolg ik mijn weg over het mooie pad richting Overijssel. De Poort van Drenthe ligt nu achter me, een symbolische grens is overgestoken. Voor me strekt zich het prachtige landschap uit onder de stralend blauwe hemel.

De provinciegrens over naar Overijssel
Eenmaal in Overijssel verandert het landschap geleidelijk onder mijn voeten bij deze heerlijke lentedag. Voor me strekt zich een groot, monotoon veld met glimmende zonnepanelen uit in het felle zonlicht. De rijen metalen frames lijken eindeloos door te gaan onder de strakblauwe hemel. Dit stuk van de route biedt weinig schaduw en ik voel de warmte toenemen. Gelukkig duurt dit saaie stuk niet lang en maakt het landschap snel plaats voor iets mooiers.
Het typische Overijsselse coulissenlandschap ontvouwt zich als een levend schilderij. Groene weilanden worden afgewisseld met statige oude boerderijen met karakteristieke rieten daken en rode bakstenen. Houtwallen vormen natuurlijke afscheidingen tussen de percelen, precies zoals ze dat al eeuwenlang doen in dit gebied. Het zonlicht filtert door de bladeren van eeuwenoude eiken langs het pad.

Via enkele kronkelende paden bereik ik het rustige dorpje Holtheme, een kleine buurtschap met slechts 175 inwoners. De huizen staan verspreid langs de weg met bloeiende voortuinen in voorjaarskleur. Het dorpsleven lijkt hier in een aangenaam rustig tempo te verlopen.
Na Holtheme volg ik een landweg die me uiteindelijk naar Gramsbergen brengt, een historisch stadje met stadsrechten uit 1331. Gramsbergen heeft in zijn geschiedenis veel te verduren gehad, waaronder een grote stadsbrand in 1777 waarbij 44 huizen afbrandden. Ik wandel door de oude kern met zijn karakteristieke gebouwen die verhalen vertellen van vroegere tijden.

Het idyllische Gramsbergen aan etappe 8 van het Pieterpad
Bij de idyllische Boomhofkerk zie ik een ouder echtpaar zitten op een bankje. De kerk heeft een geschiedenis die teruggaat tot de 14e eeuw. Door de eeuwen heen raakte de kerk meerdere keren beschadigd door brand. In 1673 werd de kerk zelf verwoest tijdens de belegering door de bisschop van Münster. Maar steeds werd de Boomhofkerk weer opgeknapt of herbouwd. “Loopt u het Pieterpad?” vraagt het stel op het bankje nieuwsgierig. We raken in gesprek over het stadje en zij vertellen over de rust die ze ervaren sinds ze hier wonen.

Iets verderop ontdek ik een bijzonder kunstwerk dat het verhaal vertelt van de “Gramsberger Apen”. Dit kunstwerk bestaat uit twee apen in een boom en bevindt zich bij de entree van Gramsbergen. Het verbeeldt een verhaal over apen die ooit eigendom waren van kasteelheer Statius van Aeswijn. Ze klommen over de kasteelmuren en trokken het stadje in. Inwoners moesten in bomen klimmen om ze te vangen. Dit leverde hen de bijnaam ‘Gramsberger Apen’ op.
Terwijl ik het centrum van Gramsbergen verlaat, kom ik bij een informatiebord over het ontstaan van de stad. Hier ontmoet ik een vrouw uit Deventer die ook het Pieterpad loopt. “Wat een prachtige dag voor een wandeling”, merkt ze op. We delen onze ervaringen over het recent weer oppakken van het Pieterpad. “Elk seizoen zie je weer andere dingen”, zegt ze enthousiast over haar wandelavonturen. We lopen een klein stukje samen op. Daarbij wisselen we tips uit over mooie stukken van de route die nog komen. De zon schijnt warm op onze schouders terwijl we Gramsbergen achter ons laten.

Hardenberg, afsluiter van etappe 8 van het Pieterpad
Ik verlaat Gramsbergen en wandel over een verharde weg door het schilderachtige Overijsselse landschap dat zich voor me ontvouwt. De zon werpt een warm licht over de uitgestrekte weilanden en akkers die me omringen. Eeuwenoude boerderijen met verweerde gevels en authentieke schuurtjes vertellen stille verhalen van het boerenleven. Het pad slingert zich door dit levendige landschap waar natuur en landbouw harmonieus samengaan.

Na een tijdje bereik ik sluis 8 van de Dedemsvaart, een historisch stukje Nederlands waterbouwkundig vernuft. Deze sluis vormde ooit een belangrijke schakel in het kanaal dat baron W.J. van Dedem liet graven. Het kanaal werd geopend in 1811. Het was cruciaal voor de turfwinning en regionale economische ontwikkeling. Turfschepen konden dankzij dit sluizensysteem het hoogteverschil in het landschap overbruggen. Hoewel grote delen van de Dedemsvaart nu gedempt zijn, herinnert deze sluis aan vervlogen tijden.
Ik vervolg mijn weg en bereik het prachtige Engelandse Bos, een gemengd bos op oude rivierduinen. Dit gebied ligt in een oude meander van de Vecht en dankt zijn naam aan de nabije buurtschap Engeland. Koele schaduw verwelkomt me terwijl ik over het zachte bospad loop tussen de oude eiken en beuken. Het bos herbergt restanten van een vroegere Vechtarm en vertoont sporen van hakhout uit vroeger tijden. Vogels begeleiden mijn wandeling met hun melodieuze gezang terwijl zonnestralen door het bladerdek dansen. De rust en stilte van het bos vormen een welkome afwisseling na het open landschap.
Bij het verlaten van het bos zie ik in de verte de glinsterende Overijsselse Vecht voor me liggen. Deze historische rivier slingert als een zilveren lint door het landschap richting Hardenberg. Via een moderne fiets- en wandelbrug steek ik de Vecht over, genietend van het panoramische uitzicht. Het water beneden me kabbelt rustig voort, onverstoord door de tijd en menselijke aanwezigheid.

Terug naar Coevorden
Aan de overkant bereik ik de rand van Hardenberg, maar ik besluit rechtstreeks naar het station te lopen. Een stadswandeling door Coevorden staat ook nog op mijn programma voor vandaag. Het bezoek aan Hardenberg bewaar ik voor de start van etappe 9 van het Pieterpad. Ik volg de bordjes richting het station en geniet van de laatste kilometers van deze wandeldag.
Het station van Hardenberg verwelkomt me met zijn karakteristieke architectuur na deze prachtige wandeldag. Ik neem plaats op een bankje op het perron en wacht op het boemeltje. De vermoeidheid in mijn benen voelt aangenaam na deze mooie Pieterpad-etappe door Drenthe en Overijssel. Ik sluit mijn ogen even en geniet van het warme zonlicht op mijn gezicht.

“Waar gaat de reis naar toe?” vraagt een vriendelijke stem naast me plotseling. Een jonge dame naast me kijkt me nieuwsgierig aan. Haar spontane vraag verrast me aangenaam in deze tijd waarin jongeren vaak gefocust zijn op hun mobiele telefoon. “Terug naar Coevorden, ik heb vandaag etappe 8 van het Pieterpad gelopen”, antwoord ik glimlachend. We raken in een levendig gesprek over wandelervaringen en mooie plekken in Nederland. Maar ook over festivals net over de grens in België. De tijd vliegt voorbij in dit onverwachte maar hartelijke contact.
In de trein terug naar Coevorden laat ik de hele etappe nog eens door mijn gedachten gaan. Beelden van de Poort van Drenthe, het Overijsselse coulissenlandschap en de glinsterende Vecht verschijnen levendig. Het Engelandse Bos. Ik hoor de wind er nog steeds ruisen. De ontmoetingen met diverse wandelaars en locals geven de dag extra glans. Op een paar kleine saaie stukjes na heb ik oprecht genoten van deze verrassend mooie etappe.

Wat je wilt weten over etappe 8 van het Pieterpad
De achtste etappe van het Pieterpad is in totaal 19 kilometer lang.
Op de website van het Pieterpad vind je een routebeschrijving en gps-track van de route.
Zowel het start- als het eindpunt van de achtste etappe zijn uitstekend bereikbaar met het OV. Coevorden heeft een treinstation met directe verbindingen naar Zwolle en Emmen. Je stapt gewoon uit bij station Coevorden en loopt in ongeveer 10 minuten naar het startpunt.
Na je wandeling bereik je Hardenberg, waar ook een treinstation is met regelmatige verbindingen naar Zwolle. Vanaf Zwolle kun je gemakkelijk doorreizen naar andere delen van Nederland. Als je terug moet naar Coevorden voor bijvoorbeeld je auto, neem dan de directe trein. Deze reis duurt ongeveer 20 minuten.
De treinen op dit traject rijden meestal één keer per uur, ook in het weekend. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over beperkte dienstregeling. Check voor vertrek altijd even de actuele reistijden op 9292.nl of in de NS-app.
Zowel het start- als het eindpunt van etappe 8 zijn prima bereikbaar met eigen vervoer. In Coevorden kun je parkeren op diverse locaties in het centrum. De meeste parkeerplaatsen liggen op korte loopafstand van het startpunt bij het kasteel. Je vindt betaalde parkeerplaatsen op het Kasteel Plein en de Haven.
In Hardenberg zijn ook voldoende parkeerplekken beschikbaar rondom het centrum. Je kunt gratis parkeren bij het treinstation van Hardenberg of op het parkeerterrein Badhuisplein. Vanaf beide locaties loop je in ongeveer 5 minuten naar het centrum.
Neem de trein om terug te reizen naar het startpunt. Het treintraject Hardenberg-Coevorden duurt ongeveer 20 minuten en de treinen rijden elk uur.
Langs etappe 8 van het Pieterpad vind je verschillende horecagelegenheden waar je kunt pauzeren. In Coevorden zelf heb je diverse opties voordat je aan de wandeling begint. De Friesestraat en de Markt in het centrum bieden verschillende cafés en restaurants, waaronder het sfeervolle Café Vancouver in een prachtig oud pand.
Halverwege de route, in Gramsbergen, ligt Café en Bierbrouwerij Mommeriete met een terras direct aan het kanaal. Dit is een populaire plek onder wandelaars en dagelijks vanaf 10:00 uur geopend. Het pittoreske centrum van Gramsbergen heeft verder helaas niet veel horecaopties, en op zondag kan het zelfs voorkomen dat de meeste gelegenheden gesloten zijn.
In het dorpje Ane, iets verder op de route, vind je Theehuis Granny's Barn met een prachtige tuin. Dit theehuis is geopend vanaf 10:00 uur, maar let op: op zondag en maandag is het gesloten.
Bij aankomst in Hardenberg heb je ruime keuze uit verschillende horecagelegenheden. Bijvoorbeeld sandwich & tapas restaurant Bij Ons aan de Voorstraat wordt aangeraden voor heerlijke tapas. De meeste cafés en restaurants in Hardenberg vind je aan de Voorstraat, op de markt en aan het Oosteinde.
Houd er rekening mee dat het aanbod langs deze etappe niet heel uitgebreid is tussen Coevorden en Gramsbergen, dus het is verstandig om wat proviand mee te nemen voor onderweg, zeker als je op zondag of maandag wandelt.
Rond etappe 8 van het Pieterpad vind je diverse comfortabele overnachtingsmogelijkheden.
In Coevorden, het startpunt van deze etappe, ligt Hotel Talens direct aan de route en vlakbij het station. Dit recent gerenoveerde hotel wordt hoog gewaardeerd door wandelaars en is een perfecte uitvalsbasis voor je wandeling.
Ook kun je in Coevorden overnachten in het prachtige Kasteel Coevorden, dat in het centrum ligt en een bijzondere overnachtingservaring biedt.
Wanneer je aankomt in Hardenberg, het eindpunt van de etappe, heb je meerdere opties. Zoals B&B Tussen Vecht en Veer en Oddingsplace.
Bekijk verder nog de site van Vrienden op de Fiets. Op deze website vind je vele accommodaties, waaronder trekkershutten en maar liefst 6000 particuliere verblijven. Ook als wandelaar ben je er van harte welkom.
Zie je vanwege de lengte van 19 kilometer op tegen etappe 8 van het Pieterpad? Volg dan een online wandeltraining bij gecertificeerd wandeltrainer Wanda Catsman. In korte tijd ben je in staat om langere wandelingen te maken. Je kunt ook het gratis e-book Starten met wandelen downloaden. Het boek geeft je tal van praktische tips, waardoor je meer plezier uit je wandelingen haalt.
Wil je deze lange etappe van het Pieterpad samen met iemand wandelen, maar weet je niet met wie? Word klupper en vind nieuwe mensen om leuke activiteiten mee te organiseren. Klup is een online sociaal platform waarin actieve 50-plussers elkaar kunnen ontmoeten om leuke dingen met elkaar te ondernemen.
