Etappe 10 van het Pieterpad – van Ommen naar Hellendoorn

Etappe 10 van het Pieterpad – van Ommen naar Hellendoorn

Home » Pieterpad » Etappe 10 van het Pieterpad – van Ommen naar Hellendoorn

De tiende etappe van het Pieterpad verbindt Ommen met Hellendoorn via een afwisselende route van 21 kilometer. Dit traject voert door de indrukwekkende natuurgebieden van Salland. Je wandelt eerst langs de rivier de Regge naar het gehucht Giethmen, vervolgens over de top van de 78 meter hoge Archemerberg met een prachtig vergezicht. Via de Eerder Hooilanden bereik je uiteindelijk Hellendoorn, waar deze veelzijdige etappe eindigt. Tenminste, zo staat het in de wandelgids. Benieuwd naar wat er allemaal kan gebeuren als je de route in omgekeerde volgorde wandelt? Lees dan snel verder.

Pieterpadloper

Tegen de stroom in: mijn omgekeerde Pieterpad-avontuur

Vanmorgen parkeer ik in Hellendoorn in plaats van Ommen. Logistiek gezien is dit veel handiger voor mijn wandelplan van vandaag. Bij de bushalte sta ik ruim op tijd te wachten op de buurtbus. Die moet mij naar Ommen brengen voor het startpunt van etappe 10 van het Pieterpad. Maar de minuten tikken weg en de bus komt maar niet opdagen. Na tien minuten neem ik een besluit: ik loop de route gewoon andersom!

Akker

Zodra ik Hellendoorn verlaat, wandel ik tussen uitgestrekte maïsvelden door richting het bos. Van links hoor ik gegil uit het pretpark van Hellendoorn doorklinken. Kinderen genieten duidelijk van de achtbaan terwijl ik rustig doorstap. Niet veel later passeer ik een bijzonder bordje: “Opdat niet wordt vergeten”. Het markeert de plek waar in 1942 een RAF-bommenwerper neerstortte. Even sta ik stil bij deze herinnering aan de oorlog.

Boerderij in Salland

Landgoed Eelerberg

Mijn pad voert langs de bosrand met karakteristieke oude boerderijen. Daarna duik ik de loof- en naaldbossen in en passeer het Pinetum van Landgoed Eelerberg. Dit bijzondere arboretum herbergt zo’n zestig verschillende soorten naaldbomen die Professor Vening Meinesz van zijn reizen meenam. Bij veel bomen staan paaltjes met Latijnse en Nederlandse namen, voorzien van QR-codes voor meer informatie.

Een statige beukenlaan met eeuwenoude bomen leidt me richting landhuis Eelerberg. Het zonlicht filtert door het bladerdak en werpt dansende schaduwen op het pad. Het landhuis doemt op tussen de bomen, statig en tijdloos. Na het landhuis volg ik een smal paadje langs een oud kanaaltje. Het kanaaltje ligt verborgen in het loofbos, drooggevallen en begroeid met varens. Dit is de historische Boksloot, ooit gebruikt om turf en mest te vervoeren. Boomwortels omarmen nu de oude bedding terwijl vogels boven mijn hoofd zingen.

Landhuis

Coulissenlandschappen rond Lemele

Via een prachtig coulissenlandschap bereik ik uiteindelijk fietsknooppunt 7, bekend als West-Dammarkte. Dit is een belangrijke plek voor wandelaars die met het openbaar vervoer reizen. Hier stap je over als je de buurtbus tussen Ommen en Hellendoorn wilt nemen. Het heeft me behoorlijk wat puzzelwerk gekost om uit te vinden dat dit de efficiëntste OV-verbinding tussen deze plaatsen is. De dienstregeling is overigens niet altijd even duidelijk. Op dat moment stapt net een sportief ogend stel uit. Ze lopen echter niet het Pieterpad maar verblijven bij vakantiepark Hof van Salland. De route vervolgt in de richting van Lemele. Ik passeer een fraaie oude boerderij met een opvallend toilethokje in de tuin. Zouden de bewoners hier echt gebruik van maken, vraag ik mij vertwijfeld af. Even verderop trekt een bord bij een theetuin mijn aandacht. “Kom verder, hier is het leuk”, staat er uitnodigend geschreven.

Buitentoilet

Ik loop de kleine tuin binnen en ontdek Rustpunt ’t Glint. Het bordje heeft gelijk – de sfeer is aangenaam en ontspannen. In de verzorgde tuin zitten verschillende wandelaars en fietsers verspreid over de tafeltjes. Ze genieten zichtbaar van een kopje thee of koffie in de buitenlucht. Een perfecte plek om even op adem te komen tijdens een tocht door het Sallandse landschap. Toch zet ik na een korte pauze mijn wandeling voort. Ik heb namelijk een afspraak met een oude kennis die hier in Lemele woont.

Theetuin

Verdwaald in het Sallandse heuvellandschap

Na een gezellige lunch bij mijn kennissen in Lemele trek ik er weer op uit. Maar al snel gaat het mis met de gps-track op mijn telefoon. In Lemele zelf word ik van hot naar her gestuurd door mijn telefoon. Gelukkig helpt een vriendelijke voorbijganger me weer op het juiste pad. Ik loop verder door fraaie bossen over schitterende bospaden vol zon en schaduw. De natuur om me heen is adembenemend mooi met hoge bomen en vogelgezang. Uiteindelijk bereik ik een heuvelachtig heidelandschap. Het pad voert mij omhoog naar de Jhr. J. Hora Siccama-hoogte, een heuvel van 61 meter hoog. Deze heuvel maakt onderdeel uit van het Lemelerveld.

Siccama hoogte

En hier gaat het definitief mis met mijn navigatie. De gps-track leidt mij de heuvel af naar natuurcamping de Lemeler Esch. Maar deze camping ligt helemaal niet aan de officiële Pieterpad-route. Mijn gpx-app raakt volledig in de war en weet niet meer waar ik ben. Ik blijk meer dan een kilometer van de route te zijn afgedwaald. Normaal volg je de wit-rode markeringen, maar op dat moment interpreteer ik deze verkeerd. Bij een vierkante markering moet je bij een splitsing rechtdoor. Maar omdat er ook een klein rood pijltje onder staat, neem ik een ander pad. Even later heb ik geen idee meer waar ik ben of welke kant ik op moet. Het gevoel van verdwalen maakt zich langzaam van me meester.

Op weg naar Archemer berg

Navigatieproblemen bij de Lemelerberg en de Archemerberg

Na even te hebben nagedacht, besluit ik een willekeurig pad in te slaan. Het voert me gelukkig weer terug de heuvel op, wat me enig houvast geeft. Net voor de top van een heuvel zie ik een echtpaar rustig wandelen. Ik spreek hen aan en vraag of zij weten waar het Pieterpad loopt. Ze lopen de route zelf niet, maar hebben verrassend goed nieuws voor me. Nog geen tien minuten geleden spraken ze met wandelaars die wél het Pieterpad liepen. Ze geven me uitgebreide aanwijzingen over waar ik heen moet lopen.

Oriëntatietafel

Dankzij hun hulp kom ik uit bij de oriëntatietafel op de top van de Archemerberg. Het uitzicht hier is werkelijk spectaculair en geeft me even rust. Ik kan verschillende dorpen in de verte herkennen, wat me weer oriëntatie geeft. Na een korte pauze herpak ik mezelf en probeer de route weer op te pakken. Onderaan de heuvel staat een informatieve schuilhut van Landschap Overijssel met veel natuurinformatie. Normaal zou ik hier langer blijven, maar ik heb al veel tijd verloren.

Schuilhut

Navigeren als een padvinder

De route voert me verder langs een drinkwatervoorziening voor wilde dieren. Eindelijk denk ik weer op het juiste Pieterpad te wandelen, maar niets is minder waar. Na een half uur wandelen merk ik iets vreemds op. Aan de stand van de zon zie ik dat ik weer richting de Archemerberg loop. Ik ben in een grote cirkel gelopen en sta bijna op dezelfde plek als eerder.

Drinkwatervoorziening

Op dat moment begin ik vermoeidheid te voelen en neem een drastisch besluit. Ik keer om en besluit als een echte padvinder te navigeren. Met de zon als kompas bepaal ik waar het noorden is en ga richting Ommen. Het voelt bevrijdend om los te laten waar de officiële route zou moeten lopen. Soms moet je je eigen pad creëren, zeker als je zoals ik tegen de stroom in wandelt.

Beukenlaantje

Aankomst in Ommen, het startpunt van etappe 10 van het Pieterpad

Met de zon als mijn gids wandel ik vastberaden richting Ommen, weg van de verwarring. Al snel bereik ik de Lemelerweg en vind een parallel lopend fietspad. Dit pad zal me helemaal naar het station van Ommen brengen. De route is vrij rechtlijnig en ondanks de omringende bossen ietwat saai. Maar ik ben zielsblij dat ik nu zeker weet dat ik de juiste richting volg. Geen verdwalen meer, geen rondjes lopen – alleen vooruit naar mijn bestemming.

Onderweg passeer ik verschillende indrukwekkende villa’s verscholen tussen het groen. Sommige huizen hebben prachtige tuinen die tot aan het fietspad reiken. Ik geniet van deze glimpen in een andere wereld. Het wandeltempo zit er nu lekker in en mijn stemming verbetert met elke stap. Na een tijdje kom ik langs Outdoor Ommen, een centrum voor buitenactiviteiten.

Villa

Jeugdige waterpret

Bij de Beneden Regge stop ik even om te kijken naar een bijzonder tafereel. Kinderen peddelen vrolijk over de rivier op wat zelfgemaakte vlotten lijken. Hun gelach weerklinkt over het water terwijl ze plonzend vooruit komen. Vanaf de kant moedigen instructeurs hen enthousiast aan met tips en aanwijzingen. Het ziet er ontzettend leuk uit en brengt me even terug naar zorgeloze zomerdagen.

Vlot

Niet veel later passeer ik de Besthmenermolen, een karakteristieke stellingmolen uit 1862. De wieken staan stil in de middag, maar de molen is prachtig onderhouden. Deze korenmolen maalt nog steeds graan op vrijwillige basis. Ik maak een snelle foto en vervolg mijn weg naar Ommen.

Eindelijk bereik ik het station van Ommen waar ik nog even moet wachten op de buurtbus naar mijn startpunt. Na een lange dag vol omzwervingen voel ik me voldaan en opgelucht.

Molen bij Ommen

Wat ik leerde

Deze wandeling heeft me een belangrijke les geleerd over voorbereiding en vertrouwen. Voortaan neem ik altijd de wandelgids van het Pieterpad mee als back-up. Ik ga ook veel eerder corrigeren als ik niet regelmatig bewegwijzering tegenkom. De techniek kan je in de steek laten, maar een papieren gids niet. Omdat ik nu de Besthemerberg en het Bostheater Ommen heb gemist, plan ik dit deel alsnog. Voor etappe 11 over enkele weken verken ik eerst dit gemiste stukje natuur.

Coulissenlandschap

Praktische vragen over etappe 10 van het Pieterpad

Hoe lang is etappe 10 van het Pieterpad?

De tiende etappe van het Pieterpad is in totaal 21 kilometer lang.

Is er een routebeschrijving en gpx van etappe 10 van het Pieterpad?

Op de website van het Pieterpad vind je een routebeschrijving en gps-track van de route.

Waar liggen het start- en het eindpunt van de tiende etappe?

Het startpunt ligt aan de Zeesserweg 1 in het centrum van Ommen. Het eindpunt is in Hellendoorn aan de dorpsstraat 39.

Kan ik de wandeling volledig met het OV bereiken?

Ja, je kunt etappe 10 van het Pieterpad met het openbaar vervoer bereiken, maar er zijn enkele beperkingen:

 

Er is geen directe OV-verbinding tussen Ommen en Hellendoorn. Je hebt hiervoor de volgende opties:

  • Regiotaxi Vechtdal: dit is de meest voordelige optie. Je kunt een rit reserveren (minimaal 1 uur voor vertrek) via 0900-8412. De reis van station Ommen naar Dorpsstraat 26 in Hellendoorn (of andersom) kost ongeveer €8,50 per persoon.
  • Indirecte busverbindingen: je kunt reizen via Den Ham of via Zwolle en Nijverdal. Dit duurt tussen de 50 minuten en 1 uur en 5 minuten.
  • Buurtbus Hellendoorn: neem bus 597 vanaf bushalte Schapenmarkt in Hellendoorn naar bushalte Hankate vlak bij Lemele. Stap hier over op bus 569 naar Ommen. Eens in het uur is er een snelle verbinding van slechts 26 minuten reistijd. Je hebt bij deze verbinding echter slechts 1 minuut overstaptijd.

Belangrijk om te weten: op zondag is er geen openbaar vervoer in Lemele en Hellendoorn.

Kan ik met eigen vervoer naar het start- of eindpunt van de wandeling?

Ja, je kunt zeker met eigen vervoer naar zowel het start- als het eindpunt van etappe 10 van het Pieterpad komen. Hier zijn de parkeeropties:

 

Bij het startpunt in Ommen:

  • Er is een gratis P+R terrein bij het treinstation (Stationsweg 35) met meer dan 170 parkeerplaatsen waar meestal wel plek is.
  • In veel straten in het centrum van Ommen kun je gratis parkeren, bijvoorbeeld in De Voormars en De Varsenerstraat. Maar let op: in sommige straten heb je de blauwe parkeerschijf nodig.

Bij het eindpunt in Hellendoorn:

  • Je kunt parkeren in Hellendoorn centrum.
  • Er is parkeerruimte aan de Zuid Esweg in Hellendoorn.
  • Veel wandelaars (waaronder ik zelf) kiezen ervoor om de auto te parkeren bij het eindpunt (Hellendoorn) en dan met openbaar vervoer naar het startpunt (Ommen) te reizen om daar de wandeling te beginnen.
Zijn er horecagelegenheden aan etappe 10 van het Pieterpad?

Langs etappe 10 van het Pieterpad tussen Ommen en Hellendoorn vind je verschillende horecagelegenheden, al zijn ze niet gelijkmatig verspreid over de route.

 

  • In Ommen heb je voor vertrek volop keuze uit cafés en restaurants in het centrum.
  • Eenmaal op pad loop je eerst een flink stuk zonder horecagelegenheden. Pas in Nieuwebrug passeer je Restaurant De Nieuwe Brug waar je kunt pauzeren.
  • In het dorp Lemele heb je meer opties. Restaurant De Driesprong ligt niet ver van het Pieterpad. Aan de Glinthaar vind je rustpunt 't Glint, waar je kunt genieten van koffie of thee. Iets verderop ligt Restaurant De Hazelaer (onderdeel van Hof van Salland).
  • Na Lemele kom je tot aan Hellendoorn geen horecagelegenheden meer tegen, dus het is verstandig om hier goed uit te rusten. Dit stuk van de route kan, zeker op warme dagen, zwaar zijn vanwege de lange, rechte zandpaden met weinig schaduw.
  • In Hellendoorn zelf zijn verschillende restaurants waar je de wandeling kunt afsluiten. Noabers wordt aangeraden, vooral vanwege het aangename buitenterras.

Neem ondanks de genoemde opties voldoende water en proviand mee. Dit vooral op warme dagen of op zondag, wanneer sommige horecagelegenheden gesloten kunnen zijn.

Zijn er goede overnachtingsmogelijkheden in de omgeving van etappe 10?

Rond etappe 10 van het Pieterpad tussen Ommen en Hellendoorn vind je diverse aantrekkelijke overnachtingsmogelijkheden. In Ommen, het startpunt van deze etappe, heb je een ruime keuze aan accommodaties.

 

  • Het centrum van Ommen biedt verschillende hotels en B&B's. Er is ook een groot P+R terrein bij het station waar je gratis kunt parkeren, wat handig is als je auto wilt laten staan tijdens je wandeling. Dit maakt Ommen tot een praktisch startpunt, vooral als je meerdere etappes wilt lopen.
  • Onderweg vind je in het dorpje Lemele enkele charmante verblijfsmogelijkheden. B&B Pieterpad Lemele is speciaal gericht op wandelaars en ligt direct aan de route. Deze B&B biedt een volledig appartement met woonkamer, twee slaapkamers en een eigen badkamer. Bij mooi weer kun je ontbijten in de boomgaard. Omdat ze maar één boeking tegelijk accepteren, heb je volledige privacy.
  • Aan de voet van de Lemelerberg, op ongeveer 1500 meter van de route, ligt een bijzondere natuurcamping. Deze locatie is ideaal voor wie van kamperen houdt en wil ontwaken midden in de natuur. De omgeving rond de Lemelerberg is een van de hoogtepunten van deze etappe.
  • In Hellendoorn, het eindpunt van de wandeling, zijn eveneens verschillende accommodatiemogelijkheden te vinden. De plaats is kleiner dan Ommen, maar biedt voldoende opties om te overnachten na je wandeldag.

Voor wandelaars die meerdere etappes willen lopen, is het goed om te weten dat er verschillende organisaties zijn die arrangementen aanbieden inclusief bagagevervoer tussen accommodaties. Dit maakt het mogelijk om zonder zware rugzak van etappe naar etappe te wandelen.

 

Het is aan te raden om, zeker in het hoogseizoen of tijdens weekenden, tijdig te reserveren. De populariteit van het Pieterpad zorgt ervoor dat accommodaties direct aan de route snel volgeboekt kunnen zijn.

 

Bekijk verder nog de site van Vrienden op de Fiets. Op deze website vind je vele accommodaties, waaronder trekkershutten en maar liefst 6000 particuliere verblijven. Ook als wandelaar ben je er van harte welkom.

Vind je etappe 10 van het Pieterpad van 21 kilometer nu nog te lang?

Zie je vanwege de lengte van 21 kilometer op tegen etappe 9 van het Pieterpad? Volg dan een online wandeltraining bij gecertificeerd wandeltrainer Wanda Catsman. In korte tijd ben je in staat om langere wandelingen te maken. Je kunt ook het gratis e-book Starten met wandelen downloaden. Het boek geeft je tal van praktische tips, waardoor je meer plezier uit je wandelingen haalt.

Waar vind ik iemand die met mij deze etappe kan wandelen?

Wil je deze lange etappe van het Pieterpad samen met iemand wandelen, maar weet je niet met wie? Word klupper en vind nieuwe mensen om leuke activiteiten mee te organiseren. Klup is een online sociaal platform waarin actieve 50-plussers elkaar kunnen ontmoeten om leuke dingen met elkaar te ondernemen.