Sipadan: het duikmekka van Maleisië

Sipadan: het duikmekka van Maleisië

Home » Maleisie » Sipadan: het duikmekka van Maleisië

De tropische wateren van de Koraaldriehoek, het gebied tussen het oosten van Maleisisch Borneo, Indonesië, de Filipijnen, Papoea-Nieuw-Guinea, Salomonseilanden en Oost-Timor, is één van de meest diverse zeegebieden van de wereld. Het gebied dat ongeveer 150 keer zo groot is als Nederland wordt vanwege de diversiteit in onderwaterleven ook wel de kraamkamer van de waterwereld genoemd. Je vindt er rond de 3000 soorten vis, vele dolfijnen- en walvissoorten en meer dan 605 koraalsoorten. Een paradijs, kortom, voor duikers.

 

De koraalriffen bij Sipadan

Sipadan, gelegen in het westen van dit befaamd gebied, is het thuis van schildpadden, samenscholende haaien, manta’s, barracuda’s en het kleine spul zoals pygmee zeepaardjes en de mandarijnvis. Dit alles tegen een achtergrond van een waanzinnig mooie koraalwand die vrijwel loodrecht afloopt naar een diepte van 600 meter. Het eiland valt vaak in de prijzen als een van de mooiste, zo niet dé mooiste duikbestemming ter wereld. Wij hebben aardig wat van de onderwaterwereld gezien maar vonden het koraal bij Sipadan het mooiste wat we ooit hebben gezien.

Fascinerende onderwaterwereld bij Sipadan.

Sinds 2005 mag je ter bescherming van het ecosysteem niet meer op het eiland verblijven. Je hebt een vergunning nodig om te duiken. Deze krijg je feitelijk alleen als je duikt via een duikcentrum met een licentie voor Sipadan. Er mogen maar 120 duikers per dag bij het eiland duiken dus is het zaak om een duik op tijd bij je duikcentrum te boeken. En ook dan is het niet zeker dat je die kant op mag. Gelukkig zijn er nog vele andere prachtige duikstekken in de nabije omgeving. Houd er wel rekening mee dat, gezien de soms redelijk sterke stroming, je wel een ervaren duiker moet zijn en een prima conditie moet hebben.

Boten liggen aan wal bij Sipadan.

Overnachten 

Overnachten doe je bij voorkeur op Mabul, waar je relatief veel accommodatie van budget tot luxe hebt, of het luxe Kapalai waar wij, ondanks ons beperkt reisbudget, mochten verblijven. Sommige reizigers verblijven in het kustdorpje Semporna. Het is daar een stuk goedkoper maar houd wel rekening met lange vaartijden naar de mooiste duikstekken.

Let op: Op dit moment wordt door onze overheid een negatief reisadvies gegeven voor de regio rond de stad Semporna en de eilanden ten zuiden en oosten daarvan. Een van die eilanden is helaas Sipadan, in onze ogen een van de highlights van Maleisië. Lees hier het actuele reisadvies voor Maleisië.

Fraai resort bij Sipadan.