De vele prachtige tempels van Bagan

De vele prachtige tempels van Bagan

Home » Myanmar » De vele prachtige tempels van Bagan

Bagan, heilige plaats in Myanmar

In de tijd van het koninkrijk van Birma, tussen de 11e en 13e eeuw, was Bagan de hoofdstad. De opeenvolgende koningen bouwden ontzettend veel tempels, van klein naar groot. Iedere volgende koning wilde het aantal en de grootte van zijn voorganger overtreffen. In totaal zijn er op de vlaktes rondom Bagan meer dan 5.000 tempels gebouwd. Nu zijn er nog zo’n 2.000 overgebleven, gerestaureerd  en te bezichtigen. Voor de Birmezen is Bagan een heilige plaats met een religieuze functie. Daarom bezoeken velen de stad dan ook in de weekenden of tijdens hun vakantie.

Bagan, stad van magische tempels

Je kunt dagen doorbrengen in Bagan. Met een huurscooter, altijd elektrisch, kun je heerlijk rondrijden over de vlaktes en je eigen routes uitstippelen. Er zijn veel aanbieders van e-scooters. Informeer naar de tarieven, want er kan een flink verschil in zitten. Bij ons hotel was het tweemaal zo duur als bij een verhuurder even verderop. Vraag ook naar de voorwaarden bij vroeg ophalen en laat terugbrengen, als ze zowel een zonsopkomst als zonsondergang wilt meemaken.

De Tourist Information, met een kantoren in Old Bagan en New Bagan, kan je een goede plattegrond verstrekken en je vertellen waar de mooiste uitzichtpunten zijn. Ook geven ze je aan wat de beste plekken zijn om de zonsopkomst of zonsondergang mee te maken. Wij ontmoetten daar een aardige medewerkster die ontzettend goed Engels sprak en het leuk vond om ons rond te leiden bij de Ananda Pahto. Die uitleg gaf heel veel extra informatie, ontzettend aardig van haar.

Bij de grote tempels kan het druk zijn, maar als je verder over de vlaktes toert, heb je vaak de tempels voor je alleen. En de tempels zijn op ieder moment van de dag schitterend, bij zonsopkomst, in de avondzon en bij zonsondergang heb je geweldige uitzichten. Wij hebben 5 volle dagen doorgebracht en ons geen moment verveeld. Mocht je geen ballonvaart maken, dan is het ook leuk om in de vroege ochtend bij een van de uitzichtpunten te kijken naar het prachtige gezicht van de overvliegende ballonnen.

Bagan, Myanmar

De mooiste tempels

Wat zijn nu de mooiste tempels? Dat is heel persoonlijk, maar voor ons sprongen er in ieder geval uit:

 • Ananda Pahto
 • Sulamani Pahto
 • Shwezigon Paya
 • Gubyaukgyi
 • Dhammayangyi Payo

Voor de zonsondergang ga je naar Buledi of Thabeik Hmauk. Je bent niet de enige om dit hier mee te maken, dus wil je een mooi plekje bemachtigen dan moet je op tijd zijn. Maar ook als je met scooter het gebied een beetje hebt verkend, weet je ook zeker wel mooie en rustige tempeltjes te vinden waar je kunt genieten van de ondergaande zon.

Daarnaast is er een uitzichttoren in het gebied. Hier ga je met een lift naar boven en sta je op een terras. Hiervoor moet je betalen. Wij vonden het mooi, maar niet bijzonder. Er zijn mooiere plekken te vinden om de zon onder te zien gaan. Vlakbij de Sulamani Pahto is ook een uitzicht op een heuveltje. Hier kun je ook goed de zonsondergang spotten. Met een e-scooter ben je er zo. Hoewel ook hier wel andere mensen dit punt bezoeken, hoef je er niet al heel vroeg te zijn om je plaatsje bemachtigen.

Bagan, Myanmar

Tips voor bezoek aan Bagan:

 • Voor de toegang tot de regio Bagan moet je een kaartje kopen. Op de toegangswegen tot de plaats word je vanzelf aangehouden en koop je het ticket. Dit kost ongeveer $ 20. Je moet het kaartje de hele tijd bij je hebben want je kunt bij de grote tempels en het uitzichtpunt wel gecontroleerd worden.
 • Haal een goede plattegrond bij de Tourist Information. Er is een kantoor in Old Bagan en ook een in New Bagan.
 • Als je in april in Bagan bent, kun je beter een e-scooter huren dan een fiets. Het is dan te warm om die afstanden in de brandende zon af te leggen. In de koelere tijd, november en december, is het ook leuk om Bagan per fiets te verkennen.
 • Draag tijdens de dagen in Bagan slippers die je gemakkelijk bij iedere tempel die je bezoekt kunt uitdoen. En dat gebeurt vaak op een dag!
 • Bagan is de heetste plaats van Myanmar. Drink heel veel om niet het risico op uitdroging te lopen.
 • Draag een zonnebril tijdens het rijden over de vlaktes, het kan stoffig zijn. Als je contactlenzen draagt, kun je wellicht beter je bril opzetten als je over de stoffige paden rijdt.
 • Bagan bestaat uit drie delen: Old Bagan, New Bagan en Nyaung U. In Nyaung U vind je de meeste hotels, restaurants en winkeltjes. Je zit dan wel iets verder weg van het tempelgebied, maar op de scooter is dat geen probleem. Heb je weinig tijd en wil je in het hart van het gebied zitten, dan kun je het beste verblijven in Old Bagan. Wij verbleven in het prima Royal Bagan Hotel. Helemaal goed in alle opzichten. Alleen de scooterhuur is er relatief duur. Vanuit het hotel naar links lopen en je vindt een veel goedkopere verhuurder van scooters. 
Boer met koeien op de velden rondom Bagan.