De Mahagandayon Monastery bij Mandalay

De Mahagandayon Monastery bij Mandalay

Home » Myanmar » De Mahagandayon Monastery bij Mandalay

Mahagandayon Monastery: monniken in processie

Als je de zonsopkomst bij de U-Bein bridge in Amarapura hebt meegemaakt, is het absoluut de moeite waard om ook een bezoek te brengen aan de Mahagandayon Monastery in dezelfde plaats. Je kunt dan namelijk getuige zijn van een uniek schouwspel dat zich iedere dag vanaf rond 10 uur bij het klooster voltrekt. In dit klooster wonen duizenden monniken, een aantal daarvan afkomstig uit het buitenland, die het Boeddhisme studeren. Ze leven hier volgens strikte religieuze principes. Om uiteindelijk monnik te worden moeten ze maar liefst 7 tot 10 jaar studeren waarin ze zich aan meer dan 200 regels moeten onderwerpen.

Jonge monniken met hun blote voeten bij mahagandayon monastery

Indrukwekkend schouwspel

Zo staan de monniken om 4:30 op om te gaan studeren. De lunch gebruiken ze om 10:30 in de immense eetzalen van de Mahagandayon Monastery. En dat is het indrukwekkende moment waarop je zit te wachten. Uit allerlei straatjes verzamelen zich duizenden monniken om in optocht naar de eetzaal te lopen. In een serene rust trekken ze aan je voorbij, gekleed in hun rood-bruine gewaden en de aalmoes mand, naar de eetzaal. Je ziet hele kleine jongens lopen, maar ook bijzonder oude monniken die door anderen moeten worden ondersteund. Na binnenkomst in de Mahagandayon Monastery zoeken alle monniken een plek in de eetzaal op en begint de lunch. Hierna is het niet meer toegestaan om te eten.

rij monniken wacht om mahagandayon monastery in te gaan voor lunch.

Mahagandayon Monastery: rustig en sereen

We hebben in Luang Prabang in Laos de monniken bij het ochtendgloren door de straten zien trekken om van de inwoners hun offeringen te ontvangen. Dat was indrukwekkend, maar ook een beetje een commercieel schouwspel met ontzettend veel toeristen. Hier in Amarapura is het veel indrukwekkender en zijn er ook veel minder toeristen. Het hele schouwspul straalt rust en sereniteit uit. Het is zeker de moeite waard om dit mee te maken als je in Mandalay of omgeving bent. Amarapura ligt zo’n 11 kilometer van Mandalay en is per fiets, scooter of taxi goed te bereiken. Als je op eigen gelegenheid gaat, kan men in je hotel vertellen welke route je het beste kunt volgen naar de Mahagandayon Monastery.

In wit geklede monniken bij de mahagandayon monastery.