De hoogtepunten van Groningen, stad van de Martinitoren

De hoogtepunten van Groningen, stad van de Martinitoren

Home » Nederland » De hoogtepunten van Groningen, stad van de Martinitoren

“Er gaat niets boven Groningen”. Met die uitspraak probeert men al jaren toeristen naar Groningen te lokken. Het is zelfs een van de bekendste reclameslogans in ons land. Toch kenden wij de stad Groningen nog helemaal niet. Vlak voor de kerstdagen maakten we kennis met Groningen. We ontdekten een super gezellige stad. En we kunnen nu ook beamen: “Er gaat niets boven Groningen”. Want de hoogtepunten van Groningen zijn talrijk.

Eind augustus is het helemaal gezellig in de stad. Dan viert men het Gronings Ontzet, oftewel Bommen Berend. Met veel vuurwerk, een drukke kermis en tal van andere festiviteiten herdenkt de stad dat het de belegering van de hertog van Münster heeft doorstaan.

De hoogtepunten van stad Groningen

De studentenstad heeft een unieke, bijzondere sfeer. Overigens heeft Groningen nooit stadsrechten gekregen. Groningen heeft zich daarom zelf maar uitgeroepen tot stad. Dit zijn de hoogtepunten van Groningen.

Martinitoren

De blikvanger van Groningen is de Martinitoren. Met bijna 100 meter is dit het hoogste gebouw van de stad. Het is zelfs bepaald dat geen enkel gebouw in de stad hoger mag worden. De inwoners noemen hem met trots d’ Olle Grieze, ofwel de Oude Grijze. De toren hoort bij de Martinikerk. Een sobere kerk met meerdere beuken. De toren in de huidige vorm is zo’n 500 jaar oud.

Voor een prachtig uitzicht over de stad moet je wel wat over hebben. Je zult er 300 traptreden voor moeten beklimmen, er is geen lift. Was je adem nog niet benomen door de inspanning, dan gebeurt dit wel als je van het uitzicht geniet.

Hofjes en gasthuizen

In Groningen vind je tal van pittoreske hofjes en gasthuizen. De meeste zijn nog steeds bewoond. maar als je de privacy van de inwoners respecteert, mag je een aantal hofjes bezoeken. En dat is zeker de moeite waard.

Het oudste gasthuis van de stad is het Heiligen Geestgasthuis. Het werd al gesticht in de 12e eeuw. Men noemt het ook wel het Pelstergasthuis. Wat ons betreft is dit ook de leukste om te bezoeken. Het beschikt over een prachtige tuin. Naast de deuren van de huisjes hangen overal geraniums. Een geweldige plek om achter de geraniums te zitten!

Tip: om de mooiste hofjes te zien, maak je eenvoudig de stadswandeling “hofjes en gasthuizen”.

Noorderhaven

De Noorderhaven was in de 16e en 17e eeuw een belangrijke haven. Het was de eerste haven van de stad wanneer men van zee kwam. De handel met de west zorgde voor een enorme bedrijvigheid. Op de stadstimmerwerf, aan de noordkant van de haven, werden veel schepen gebouwd. Nu is de Noorderhaven de laatste vrijhaven van Nederland. Als er plek is, mag ieder schip er vrij afmeren.

Vlakbij de Noorderhaven ligt het Noorderplantsoen. Je kunt hier heerlijk wandelen en de hectiek van de stad even achter je laten. Het park is in de 19e eeuw aangelegd op de oude stadswallen.

Groninger Museum

Als je vanaf het station de binnenstad inloopt, zie je als eerste het Groninger Museum. Je kunt het eenvoudigweg niet missen. Het ontwerp van het gebouw met de vele kleuren en bijzondere vormen trekt gelijk je aandacht.

Maar niet alleen de buitenkant van het museum is bijzonder. Binnen geniet je van een bijzondere collectie. Daarnaast heeft het museum vaak spraakmakende, tijdelijke exposities. Zo was de tentoonstelling over David Bowie in 2016 geliefd bij een groot publiek.

Grote Markt

Het belangrijkste plein van de stad is de Grote Markt. Hier vind je het bruisend centrum van het hart van Groningen. De plek waar je de Martinitoren en het historische stadhuis vindt. Waar driemaal per week een grote warenmarkt plaatsvindt. En de zuidzijde is het domein van de vele gezellige cafés met grote terrassen. Hier ligt ook het befaamde “De Drie Gezusters”, een populaire hotspot voor studenten. Een wat rustiger plek is de Kostery, een kroeg aan de voet van de Martinitoren. Vanuit de Kostery loop je zo de Martinikerk in.

Academiegebouw en studentenwijk

Groningen is een echte studentenstad. De studenten geven de stad een bijzondere en vooral gezellige sfeer. Die proef je het beste rondom het Academieplein. Hier vindt je het prachtige Academiegebouw. Aan de andere kant staat de Universiteitsbibliotheek.

Op het voorplein van de Letterenfaculteit zien we het beeld van Aletta Jacobs. Zij was de eerste vrouw in Nederland die werd toegelaten aan de universiteit. Ze studeerde in Groningen af als arts. Daarnaast was zij bekend voor haar strijd voor het vrouwenkiesrecht.

Voor studenten is naast studeren de kroeg ook belangrijk. Rondom het Academieplein liggen dan ook veel gezellige studentencafés. Bijzonder: ze kennen vaak geen sluitingstijd. Wil je nog meer genieten van de studentensfeer? Ga dan ook zeker naar de Peperstraat, Poelestraat, Kromme Elleboog en de Grote Markt Zuidzijde.

Lage en Hoge der A

Een van de meest pittoreske plekken van de stad zijn kades aan de Lage en Hoge der A. Hier vind je op een paar honderd meter bijna 30 rijksmonumenten en meer dan 10 gemeentelijke monumenten.

Vroeger heerste hier een enorme bedrijvigheid. De schepen losten hier hun handelswaar. In de vele pakhuizen werden de spullen opgeslagen. Dit deel stond ooit in directe verbinding met de zee. Er heerste dus eb en vloed. Daarom kwam er een hoge kade, de Hoge der A. Zo konden schepen bij hoog water lossen. Aan de andere kant van het water kwam een lage kade, de Lage der A. Zo kon ook tijdens laag water gelost en geladen worden.

Stationsgebouw

Reizen met de trein naar Groningen is goed voor het milieu. Maar je komt ook nog eens aan in een van de mooiste stationsgebouwen van ons land. Neem daarom ruim de tijd om de schoonheid van de stationshal in je op te nemen. Je ziet een rijk gedecoreerd plafond, prachtige gebrandschilderde ramen en tal van tegeltableaus met symbolische voorstellingen.

Buiten het stationsgebouw valt je oog gelijk op het beroemdste beeld van de stad: “het peerd van ome Loeks”. Sinds 1959 staat het voor de ingang van het station. Het paard kijkt naar het station, met de billen naar de stad. Dit op speciaal verzoek van de NS. Die wilde niet dat treinreizigers als eerste het achterwerk van het paard zagen.

Forum

Een bijzonder gebouw in de historische binnenstad is het Forum. Sinds 2019 is dit gebouw met een prijswinnend en bijzonder ontwerp geopend. Binnen vind je onder andere de stadsbibliotheek, filmzalen, een museum voor strips en games. Ook de VVV van Groningen is hier gevestigd.

Met de vele roltrappen ga je kriskras door het 10 verdiepingen tellende gebouw. Onderweg zie je de leukste dingen. Zo zijn er veel zitjes of werkplekken waar studenten aan het werk zijn. In de relaxruimtes lezen mensen een pas geleend boek, zonder op het magnifieke uitzicht acht te slaan. Natuurlijk zijn er ook diverse cafés. Ben je boven, dan geniet je van een prachtig panorama over de stad op het rooftop terras.

Vismarkt en Korenbeurs

Al sinds de 15e eeuw is de Vismarkt de plek waar handelaren hun vis te koop aanboden. Maar nu heeft dit plein een van de gezelligste markten van de stad. Op dinsdag, vrijdag en zaterdag verdringen de Groningers zich voor de vele kraampjes. Op zoek naar een heerlijk stuk kaas, een versgebakken brood of het lekkerste fruit. En natuurlijk kopen ze hier ook hun vis.

Aan een van de zijden van de Vismarkt staat de Korenbeurs. Hier verhandelden eeuwenlang de handelaren hun graan. In de nok van het gebouw staat een beeld van Mercurius, de god van de handel. In twee nissen zie je Neptunus, god van het water, en Ceres, godin van de landbouw. Nu is de Korenbeurs nog steeds het toneel van een flinke handel. Je vindt er een filiaal van de grootste supermarktketen in ons land.

De leukste winkelstraten

Groningen kent veel bijzondere winkelstraten. Je vindt er authentieke speciaalzaken, concept stores, vintage winkels en nog veel meer. Als je van winkelen houdt, mag je zeker deze straten niet overslaan: De Folkingestraat kreeg ooit het predikaat “leukste winkelstraat van Nederland”. Je hebt hier bijvoorbeeld een paar bijzondere winkels met heerlijke delicatessen uit Italië of Noord-Afrika. Maar ook kun je zien dat dit vroeger de Joodse buurt van de stad was. Daarnaast is de Oude Kijk in ‘t Jatstraat zeker de moeite waard. Voor ons als fervente reizigers is in deze straat Reisboekwinkel De Zwerver een plek om uren weg te dromen over de mooiste bestemmingen. Maar ook tal van andere winkels in deze straat zorgen voor een uniek winkelaanbod.

Stadswandelingen langs hoogtepunten van Groningen

Een prachtige manier om de stad beter te leren kennen is via een stadswandeling. Zo loop je de leukste route. Onderweg kom je de hoogtepunten van Groningen tegen. De VVV heeft het je gemakkelijk gemaakt. Je kunt een aantal boekjes met thematische wandelingen in Groningen kopen of online bestellen.

Als je bijvoorbeeld alle hoogtepunten van de binnenstad van Groningen wilt zien, is hiervoor een speciale uitgave. Maar ook voor bijvoorbeeld wandelingen langs de hofjes, de monumenten uit de tijd van de Hanze en route langs de kunst en cultuur in de stad. Een ideale manier om niets te hoeven missen!

Praktische informatie en reistips Groningen

Hoe kom ik in Groningen?

Groningen is uitstekend per trein bereikbaar. Met als extra voordeel dat je de prachtige stationshal kunt bewonderen. Vanuit het stationsgebouw loop je zo het centrum in.

Als je met de auto komt, kun je die parkeren in een van de vele parkeergarages bij het centrum. Ook kun je hem parkeren op een P&R terrein aan de stadsranden. Vanaf hier reis je snel en gemakkelijk naar het centrum. Voordeel is dat het een stuk goedkoper is dan de parkeergarages.

Wat zijn de leukste restaurants?
  • Restaurant De betere Tijden staat uitstekend aangeschreven. In dit knusse restaurant geniet je de lekkerste gerechten. Deze zijn bereid met lokale producten.
  • Nog een intiem restaurant met een knusse en gezellige sfeer: De Kleine Heerlijkheid. Het restaurant serveert een klassiek menu met verse producten uit de streek.
  • Voor de lekkerste visgerechten ga je naar restaurant Brussels Lof. Recensies van bezoekers zijn zonder uitzondering lovend.
  • Zit je keuze hier niet bij? Dit is het overzicht van alle restaurants in Groningen.
Welke typische specialiteiten mag ik niet missen?

Als je naar Groningen gaat, mag je de eierbal niet missen. Het is een gekookt ei in een krokant omhulsel. Van buiten lijkt het op een bitterbal, maar hij smaakt totaal anders. UNESCO schonk de eierbal zelfs het predikaat “immaterieel cultureel erfgoed”.

Als centrum van de graanhandel in Nederland komt hier natuurlijk ook de authentieke graanjenever vandaan. Hooghoudt is al sinds 1888 de producent van tal van likeuren en jenevers. Maar ook de lokale bierbrouwerijen maken gebruik van het graan. Ze brouwen er de lekkerste speciaalbieren van. Bezoek bijvoorbeeld Brouwerij Martinus eens. In een prachtig industrieel pand vlakbij de Grote Markt is het hier goed toeven. Ook in het café restaurant met dakterras. Je kunt ook een rondleiding krijgen in deze brouwerij.