De dorpen en markten rondom Inle Lake

De dorpen en markten rondom Inle Lake

Home » Myanmar » De dorpen en markten rondom Inle Lake

Het Inle Lake is een groot meer in het binnenland van Myanmar. De makkelijkste manier om er te komen is per vliegtuig. Vanuit Yangon kun je snel via diverse maatschappijen vliegen naar de luchthaven van Heho. Hiervandaan is het nog een uurtje rijden met de taxi naar Nyaungshwe, waar de meeste bezoekers van het Inle Lake verblijven. Hier vind je ook de meeste accommodatie, variërend van backpackers hostels tot luxe hotels. Wij verbleven in het Immana Grand Inle Hotel, wat we je absoluut kunnen aanraden. In de verder gelegen plaatsen rondom het Inle Lake staan vooral luxe resorts. Nyaung Shwe ligt op de route van heel veel nachtbussen in Myanmar. In de avond zie je veel rugzaktoeristen zich verzamelen voor een een vermoeiende rit. Wij vonden dit ook de enige plaats in Myanmar die wat van een “backpackers sfeer” weg had.

De traditionele visser van het Inle Lake is behendig.

Rondvaart over het meer

De attractie waarvoor iedereen komt, is natuurlijk het Inle Lake. In Nyaung Shwe kun je bij de Teik Nan Bridge tientallen eigenaren van gemotoriseerde kano’s (een zogenaamde longtail boat) vinden die je graag willen rondvaren. En ook ieder hotel biedt wel een trip aan. Meestal komt de “kapitein” je in het hotel ophalen en loop je in een paar minuten naar zijn boot. Het is goed om met je schipper om af te spreken wat je wilt zien. Als je ook naar bijvoorbeeld Inthein wilt, wat zeker aan te bevelen is, betaal je meer. Wil je nog verder zuidwaarts, dan stijgt de prijs verder. Je betaalt overigens voor de boot. Als je dus met vier of maximaal 5 personen bent, zijn de kosten per persoon heel laag.

Vanuit het kanaaltje kom je na een paar minuten varen op het Inle Lake. Daar zie je ongetwijfeld de traditionele vissers. Zij peddelen met een been, waardoor ze hun armen vrij hebben om de visnetten of -korven te bedienen. Het is ongelofelijk hoe veel evenwichtsgevoel zij hebben, Zeer fotogeniek! Ze leven allemaal op huisjes gebouwd op palen aan de rand van het meer en hebben ook vaak een drijvende moestuin.

Vrouwen brengen handelswaar naar markt bij Inle Lake.

De markten rondom het Inle Lake

In de dorpjes die overal aan de rand van het meer liggen, leven vaak traditionele stammen. Je krijgt steeds ruim de tijd om door een dorpje heen te lopen en het lokale leven te bewonderen. De grootste attractie is de markt in het dorp. Volgens een voor ons onbegrijpelijk systeem zijn de meeste plaatsjes eens in de vijf dagen aan de beurt om een grote markt te organiseren. Dan zie je diverse stammen met hun groenten en fruit of andere handelswaar in hun bootje naar de markt varen en hun spullen proberen te slijten. Als ze even geen klandizie hebben, zijn ze druk bezig hun geld te tellen of ze steken een dikke sigaar aan.

Traditionele vrouw met sigaar op markt bij het Inle Lake.

Na afloop is het leuk om het schouwspel te zien hoe alle handelaren met hun waar weer terug naar de bootjes lopen en na verloop van tijd vertrekken naar hun eigen dorp. In Ywama is er een grote floating market. Deze is, ondanks dat het toeristisch is, wel de moeite waard. WIj zijn zelf naar de markten van Maing Thauk en Khaung Daing gefietst vanuit Nyaungshwe. Dat zijn geen moeilijke routes over nagenoeg vlakke wegen met af en toe een kleine stijging. Onderweg passeer je leuke kloosters die de moeite waard zijn voor een kleine tussenstop.

handelsvrouw op markt bij het Inle Lake telt haar geld.

Inthein

Het stadje Inthein mag je eigenlijk niet overslaan. Er zijn hier mooie pagodes te zien. Zo loop je over een meer dan 2 kilometer overdekte galerij langzaam naar de Shwe Inn Thein Paya op de berg. Als je nog geen souvenirs hebt gekocht, kun je tijdens deze wandeling je slag slaan. Aan weerszijden heb je de ene na de andere kraam met mooie spulletjes. Boven aangekomen zie je maar liefst 1.000 stupas staan uit de 17e en 18e eeuw. Je hebt ook een mooi uitzicht op het meer en de valleien. De markt in Inthein schijnt geweldig leuk te zijn, maar die hebben wij helaas niet bezocht.

Onderweg van Nyaungshwe naar Maing Thauk zie je ook borden staan van “Red Mountain Estate Vineyards & Winery”. Het is leuk om deze wijngaard aan het einde van de dag te bezoeken omdat je hier een goed overzicht over het gebied hebt en het Inle Lake en de zonsondergang mooi is. Je kunt ook een wijnproeverij doen met vier verschillende wijnen, waarvoor je moet betalen. Het uitzicht was prachtig, maar de wijnen konden ons niet bekoren.

Als de markt bij het Inle Lake is afgelopen, liggen de boten klaar om de handelswaar mee te nemen.