Caminito del Rey: de koningswandeling van Andalusië

Caminito del Rey: de koningswandeling van Andalusië

Home » Spanje » Caminito del Rey: de koningswandeling van Andalusië

Wij zijn al jaren lid van enkele wandelpagina’s op Facebook. Hier vinden we vaak inspiratie voor onze wandelingen in Nederland. Ook zien we regelmatig wandelroutes in het buitenland voorbij komen. Een van de wandelingen die direct onze aandacht trok was de Caminito del Rey. De iconische wandelroute bevindt zich in een ruig landschap met torenhoge, verticale rotswanden in de Spaanse provincie Málaga. Deze week was het dan eindelijk zo ver: tijdens ons verblijf in Malaga liepen we de befaamde wandelroute. En gelukkig wist de wandeling onze hooggespannen verwachtingen zelfs te overtreffen. In deze blog gaan we dieper in op ons lang gekoesterde wandelavontuur. Ook geven we tips hoe je het meeste uit de wandeling kunt halen.

Vallei

Een stukje geschiedenis over de Caminito del Rey

De Caminito del Rey is niet alleen een befaamde wandelroute voor avontuurlijke wandelaars. Het pad heeft ook een fascinerende geschiedenis die teruggaat tot het jaar 1901. In dat jaar startte de bouw van “El Chorro”, een hydro-elektrische dam. Deze dam was onderdeel van een ambitieus project om waterkracht te genereren voor de omliggende regio. Om de dam te verbinden met de nabijgelegen steden, werd een smal pad aangelegd dat over de kloven en steile rotswanden liep.

Het pad kreeg al snel de bijnaam “Caminito del Rey” (het paadje van de koning). Dit vanwege het bezoek van koning Alfonso XIII in 1921. Hij liep toen over het pad om de dam te inspecteren. De naam bleef hangen en werd een symbool voor de toen nog uitdagende en gevaarlijke route. In de periode daarna werd het pad zelfs berucht vanwege de slechte staat en het gebrek aan onderhoud. Daardoor werd het wel een populaire bestemming onder avonturiers, of beter gezegd: waaghalzen. Caminito del Rey had namelijk de reputatie als een van de gevaarlijkste wandelroutes ter wereld.

In 2015 onderging het Caminito del Rey een grondige renovatie om de veiligheid te waarborgen. En om het pad toegankelijk te maken voor wandelaars van alle niveaus. Het nieuwe pad behoudt de historische charme, maar is nu voorzien van stevige loopbruggen en veiligheidshekken. De Caminito del Rey is sindsdien een populaire attractie geworden die jaarlijks duizenden bezoekers trekt. Het is een unieke ervaring om over dit historische pad te lopen en te genieten van adembenemende uitzichten.

pad langs klif

Onze wandeling over de Caminito del Rey

De Caminito del Rey bevindt zich in het natuurgebied van El Chorro, niet ver van de Costa del Sol. Vandaag doet de naam van de zuidkust van Spanje zijn naam eer aan: er is geen wolkje aan de lucht als we aankomen op de grote parkeerplaats. En zelfs op deze winterdag voelt de zon in de bergen nog heerlijk warm aan.

Enkele weken geleden begonnen we met de voorbereiding op de wandeling. Voor een dergelijke korte middagwandeling als deze doen we dat eigenlijk nooit zo vroeg. Toch bleek dat we zelfs aan de late kant waren. Voor de Caminito del Rey moet je namelijk vooraf tickets online kopen. Als je dit op tijd doet, kun je nog op eigen houtje de route wandelen. Wij waren hiervoor te laat en konden alleen nog tickets kopen voor een begeleide groepswandeling. Op zich niet erg, want een gids heeft doorgaans veel interessante wetenswaardigheden te vertellen.

We parkeren onze huurauto op een grote parkeerplaats. Ze hebben dit parkeerterrein aangelegd omdat de parkeerterreinen bij zowel het start- als eindpunt van de wandeling te klein waren. Vanaf hier brengt een grote bus ons in vijf minuten naar Restaurante El Kiosko, gelegen op wandelafstand van het officiële startpunt. Omdat we er wat vroeg zijn, nemen we bij dit restaurant ruim de tijd voor een heerlijk kopje koffie.

Vallei

Start van onze wandeling

Vanaf het restaurant lopen we eerst een kort stukje langs de weg waarna we een goed verlichte tunnel inlopen. De lange tunnel komt uit bij het stuwmeer Embalse de Gaitanejo, gelegen in een schitterend bebost, bergachtig landschap. We lopen nog een klein stukje door en komen uit bij het bezoekerscentrum en de officiële ingang van de wandeling. Op vertoon van de QR-code van onze ticket mogen we ons vervoegen bij de gids. Zodra haar groep helemaal compleet is, gaat de wandeling eindelijk van start.

Tunnel

Fauna aan de route

Eerst krijgen we van onze gids meer te horen over de geschiedenis van de Caminito del Rey. Ook vertelt ze ons wat voor dieren we tijdens de wandeling mogen verwachten. Allereerst is dat de aasgier, geeft de gids aan terwijl ze op dat moment omhoog wijst. We zien inderdaad vele grote vogels in een thermiekbel rondcirkelen. Maar, zo vervolgt ze, ook de steenarend, havik en slechtvalk vliegen hier rond. Verder komt in de lange kloof onder meer de Vlaamse gaai, zwarte tapuit, diverse zwaluwsoorten en de rotsduif voor.

Bokken

Onze gids heeft nog maar net de vele vogelsoorten opgesomd of ze wijst naar een steile rotswand. Even hebben we geen idee waar we precies naar moeten kijken. Maar snel daarna horen we sommige wandelaars enthousiast iets roepen over een steenbok. En ja, als we goed kijken zien we inderdaad een steenbok aan de andere zijde van de kloof. Ongelooflijk dat het dier zonder problemen langs de klif weet te lopen. Alsof onder zijn hoeven zuignappen zitten.

Naast de Spaanse steenbok leven in dit deel van het natuurreservaat tevens vossen en mangoesten. En in enkele grotten huist een grote kolonie vleermuizen. De rivier, zo gaat de gids enthousiast door, is het domein van otters en vele zoetwatervissoorten, zoals de Andalusische barbeel. Deze laatste dieren krijgen we niet te zien. Of beter gezegd: onze aandacht gaat vanaf dit punt meer naar de smalle loopbruggen die strak aan de steile rotswanden zijn bevestigd.

Loopbrug
Kliffen

Hoogtevrees bij de Caminito del Rey

Mijn vrouw heeft hoogtevrees. Haar nieuwsgierigheid wint het altijd om door te gaan. De ene keer gaat dat met meer overtuiging dan de andere keer. Door de jaren heen hebben we een methode gevonden die voor haar werkt. Ik loop dan voorop. Zij houdt zich vast aan mijn rugzak terwijl ze geconcentreerd naar de grond of – in dit geval – traptreden kijkt. Ook nu beklimmen we als een goed op elkaar ingesteld team de trappetjes.

Dit keer gaat het wonderbaarlijk goed. De in 2015 volledig vernieuwde loopbruggen zijn namelijk pal boven de oude bruggen aan de rotswand gemonteerd. Tussen de planken door kun je nog de oude constructie zien. Het zicht op de gapende diepte wordt hierdoor verstoord. We kunnen de rest van de groep nu goed bijhouden terwijl we van de ene naar de andere kloof wandelen. Pas aan het einde wordt het spannend. We moeten de hangbrug nemen over een enorm diep ravijn. De hangbrug beweegt zachtjes op en neer naast de oude, niet meer begaanbare stalen brug. Eenmaal aan de overkant kijkt mijn vrouw nog eens terug. Ze heeft het gehaald en eigenlijk viel het haar reuze mee. Het ongekend prachtige landschap heeft het van de hoogtevrees gewonnen!

Oude brug

Ons eindoordeel over de Caminito del Rey

Tijdens onze voorbereidingen waren we – om eerlijk te zijn – niet heel erg enthousiast. Het feit alleen al dat we tickets moesten kopen voor een wandeling, vonden we heel bijzonder. Daarnaast vonden we het boekingsproces verwarrend. Ook kostte het ons moeite om exact te achterhalen waar we onze gids zouden ontmoeten. Dit laatste bleek nergens in de automatische berichtgeving vanuit de organisatie achter de Caminito del Rey. Nu de wandeling achter de rug is, weten we dit gelukkig wel. We kunnen je dan ook precies vertellen welke stappen je moet doorlopen als je de wandeling net als wij wilt lopen. Je vindt de stappen onderaan deze pagina bij de veelgestelde vragen.

Ondanks de moeizame start vinden we dat de wandeling zelf op ieders bucketlist moet staan. Zelfs als je geen echte wandelaar bent, en zelfs wanneer je hoogtevrees hebt. Onze zeven kilometer lange tocht over de Caminito del Rey overtrof ruimschoots onze verwachtingen!

Brug over kloof

De omgeving van de Caminito del Rey

De directe omgeving van de beroemde wandelroute heeft meer te bieden dan alleen de Caminito del Rey. Het befaamde koningspaadje bevindt zich in het natuurpark van El Chorro. Dit grote park is een toevluchtsoord voor natuur- en outdoorliefhebbers. Het gebied biedt een grote verscheidenheid aan landschappen, schitterende meren, wilde dieren en vele vogelsoorten. Je kunt er wandelen, rotsklimmen, mountainbiken, kajakken, kanoën, vissen en ga zo maar door.

Ben je fervent wandelaar? Verken dan zeker ook de kloof van de Chorro. Deze kloof is met name onder bergbeklimmers populair. De steile kalkstenen kliffen bieden klimmers van alle niveaus een bijzonder interessante uitdaging. Maar het ruige landschap trekt dankzij de adembenemende kliffen en het kristalheldere, turquoise water ook veel wandelaars aan. Op sites als alltrails en komoot tref je de mooiste wandelingen aan. Van eenvoudige en korte, tot lange en uitdagende wandelroutes. Populaire routes zijn onder meer de lusvormige Mirador de las Buitreras – Pico del Convento en de Mirador 3 Embalses.

Mocht je op de terugweg naar de kust Ardales passeren, plan dan een uurtje voor een bezoek in. Deze charmante plaats biedt een rijke geschiedenis met pittoreske smalle straatjes, witgekalkte huizen en oude ruïnes. Bij het indrukwekkende Moorse kasteel, gelegen op een heuveltop, heb je daarnaast een panoramisch uitzicht over het omringende, schitterende landschap.

spoorbrug

Dit wil je weten voordat je de Caminito del Rey gaat wandelen

Waar ligt het startpunt van de Caminito del Rey?

Het startpunt van de wandeling is bij het bezoekerscentrum van de noordingang van Caminito del Rey. Vanaf daar word je naar het begin van de route gebracht.

Hoe kom ik bij het startpunt van de Caminito del Rey?

Als je geen auto tot je beschikking hebt is een georganiseerde tour vanuit Málaga de beste vervoersoptie. Als je wél een (huur)auto hebt is de eigen auto het meest ideaal. Vanaf Málaga is het dan ongeveer 50 minuten rijden. Je kunt overigens niet met de auto bij het officiële startpunt komen. Wel is er enig parkeergelegenheid bij Restaurante El Kiosko waarvandaan het nog ongeveer 1750 meter lopen is naar het startpunt.

 

Omdat de parkeergelegenheid bij dat restaurant beperkt is, kun je je auto het beste parkeren bij het grote bezoekerscentrum. Hier heb je een groot parkeerterrein waar je je auto voor slechts 2 euro per dag kunt parkeren. Vanaf de parkeerplaats gaan er zeer regelmatig bussen naar Restaurante El Kiosko. Vanaf het eindpunt van de Caminito del Rey gaan er vervolgens weer bussen naar dit grote parkeerterrein. Een buskaartje kost 2,50 euro per persoon en kan online worden gekocht zodra je je ticket online activeert. Uitleg over dit laatste vind je bij de vraag “Hoe bereid ik me optimaal voor op de Caminito del Rey?”.

Hoe lang is de route?

De route is ongeveer vijf kilometer lang. Maar om bij het officiële startpunt te komen moet je vanaf Restaurante El Kiosko nog 1750 meter lopen. Reken daarom op bijna zeven kilometer.

Heb je een goede conditie nodig voor de Caminito del Rey?

In principe kan iedereen met een redelijke wandelconditie de route zonder problemen wandelen. De paden en loopbruggen zijn uitstekend onderhouden. Wel moet je het laatste kleine stuk enkele trappen nemen richting het eindpunt.

Is de Caminito del Rey ook geschikt voor mensen met hoogtevrees?

Grote delen zijn absoluut geschikt voor mensen met hoogtevrees. Enkele loopbruggen en vooral de hangbrug zijn minder ideaal. Maar nog steeds zeker te doen, weten we uit ervaring.

Hoe bereid ik me optimaal voor op de wandeling over de Caminito del Rey?

De meest eenvoudige manier om de wandeling over de Caminito del Rey te doen is met een georganiseerde tour vanuit Malaga. Wil je de wandeling toch liever zelf organiseren? Aan de hand van de volgende stappen bereid je je dan terdege voor op je wandeling:

 

  1. Lees deze blog en zo mogelijk ook de officiële site van de Caminito del Rey.
  2. Koop op de website van de Caminito del Rey je toegangsticket. Als je op eigen houtje (dus zonder gids) de route wilt lopen, koop je ticket dan minstens een maand van tevoren. We adviseren je minstens twee weken van tevoren een ticket te boeken als je met gids de wandeling wilt maken. Kom je met de auto, reserveer dan meteen voor 2 euro een plek op de grote parkeerplaats!
  3. Zodra je de tickets hebt aangeschaft ontvang je een e-mail met daarin een link om je tickets te personaliseren. Je hebt hiervoor je paspoortgegevens nodig, dus houd je paspoort bij de hand.
  4. Als de tickets zijn gepersonaliseerd, kun je deze als pdf downloaden. Maar nog voordat je deze downloadt kun je het beste meteen je buskaartje kopen. Dit kan op dezelfde pagina. Een buskaartje kost 2,50 euro per persoon en is de hele dag geldig van en naar het startpunt, c.q. het eindpunt van de wandeling. Zodra je het buskaartje hebt gekocht, krijg je deze meteen in de pdf van je ticket te zien.
  5. Download de pdf en bewaar hem op je mobiel zodanig dat je er ook bij kunt als je geen internetverbinding hebt.
  6. Controleer een of twee dagen van tevoren de weersverwachting voor je bezoek. Tijdens extreme hitte of hevige regenval sluit de organisatie de route mogelijk af. Je kunt dan via deze link een andere datum prikken.
  7. Neem voldoende water mee in een lichtgewicht dagrugzak en smeer je op zonnige dagen goed in

 

Zijn er aan de route mogelijkheden om iets te eten of te drinken?

Aan de wandeling zelf heb je geen horecagelegenheden. Dus neem vooral zelf wat te drinken en wat te eten mee. Wel kun je op 1750 meter vóór het officiële startpunt terecht bij Restaurante El Kiosko. Ook net na het eindpunt van de Caminito del Rey kom je enkele kleinschalige eetgelegenheden tegen. Je vindt ze in het dorpje El Chorro op weg naar de bus die je terugbrengt naar de grote parkeerplaats.

Zijn er goede accommodaties in de omgeving van Caminito del Rey?

Er zijn verschillende accommodaties in de buurt van Caminito del Rey. Hier zijn enkele suggesties:

  • Ardales: dit charmante stadje biedt verschillende accommodatiemogelijkheden, waaronder hotels, pensions en vakantiehuisjes. Als je in Ardales verblijft, ben je redelijk dicht bij de Caminito del Rey.
  • El Chorro: dit dorp ligt vlakbij het eindpunt van de Caminito del Rey. Er is ruime keuze uit vakantiehuisjes, bed & breakfasts en appartementen..
  • Alora: dit pittoreske stadje ligt wat verder weg van de Caminito del Rey. Wel heb je er bijzonder veel accommodatiemogelijkheden.