Ongekend mooie bergwandeling bij Rhenen

Ongekend mooie bergwandeling bij Rhenen

Home » Nederland » Ongekend mooie bergwandeling bij Rhenen

Onlangs liepen we een Trage Tocht bij Rhenen op de Utrechtse Heuvelrug. Het werd een bergwandeling over de Grebbeberg en Laarsenberg met ongekend mooie uitzichten. Op zoek naar een wandeling met ultieme variatie, en beklimmingen schrikken je niet af? Dan is deze bergwandeling bij Rhenen de wandeling die je beslist moet maken!

Pad langs de helling

Trage Tocht naar de Grebbeberg bij Rhenen

Vanwege onze goede wandelervaring in Wageningen, hebben we hooggespannen verwachtingen. Aan het weer zal het in elk geval niet liggen. Het is rond het middaguur en de zon straalt uitbundig. We zijn goed op de lang verwachte nazomer voorbereid. Zo hebben we voldoende water in onze rugzak en zijn we goed ingesmeerd. Getooid in korte broek beginnen we aan onze bergwandeling.

Brug over Nederrijn

Vanaf het stationsplein lopen we naar beneden richting de Nederrijn. Hier slaan we de Cuneralaan in, parallel aan de rivier. Eerst lopen we nog langs een volmaakt groen, sappig weiland. Snel daarna gaat het rivierlandschap over in ruige natuur. Door het hoge gras lopen af en toe smalle paadjes naar de Nederrijn. Aan het uiteinde van zo’n paadje zien we stelletjes genieten van de zon en hun ‘eigen’ mini-strand. Wat is het hier heerlijk!

Pal voor het bijzonder fraai gelegen Bed & Breakfast Trouwborst gaat de weg over in een smal pad. We houden zoveel mogelijk links aan omdat we het pad delen met fietsers. Wat ons verrast is de vriendelijkheid van de mensen die we hier tegenkomen. Zelfs de fietsers die ons van achteren passeren, groeten in het snelle voorbijgaan.

Nederrijn

De Blauwe Kamer

Kort daarop zien we de Nederrijn licht naar het zuidoosten afbuigen. Wij volgen de stuwwal van de Utrechtse Heuvelrug met aan onze rechterzijde het Valleikanaal. Dit kanaal verbindt de Eem bij Amersfoort met de Nederrijn bij Rhenen. Het deel tussen Rhenen en Veenendaal bestaat al sinds de middeleeuwen. Andere delen werden vóór de Tweede Wereldoorlog aangelegd in het kader van de werkverschaffing. We zijn niet de enigen die het hier mooi vinden: over het kanaal zien we enkele kanoërs rustig voorbij peddelen. Regelmatig liggen ze stil om wat foto’s van elkaar en van de natuur om hen heen te maken.

We zijn uitgekomen in de Blauwe Kamer. Dit natuurgebied is ontstaan door de rivier de kans te geven uit zijn oevers te treden. De uiterwaarden trekken bijzondere flora en fauna aan. Denk bijvoorbeeld aan bevers, lepelaars, zilverreigers en zelfs de visarend. Vroeger stond in het gebied een steenfabriek. Tegenwoordig maken konikpaarden, grootoorvleermuizen en wilde bijen gebruik van de ruïnes om er te schuilen. Je hebt hier ook een drie kilometer lange wandeling van het Utrechts Landschap. We nemen ons voor om er spoedig te gaan wandelen.

Blauwe Kamer bij Rhenen

Beklimming van de Grebbeberg

Ergens halverwege de Blauwe Kamer voert de route door een klaphek naar de stuwwal. Hier leidt een keurig aangelegde, 260 treden tellende trap in het eikenbos naar de heuveltop. De omgeving doet ons in eerste instantie denken aan die van de Wageningse Berg. Maar dit verandert snel zodra we doorlopen richting een deels tussen het struikgewas verscholen, oude ruïne. Van een echtpaar uit Rhenen begrijpen we dat dit de oude ambtswoning van de boswachter is. Dit deel van de heuvel heet ook wel de Koningstafel. Door vorsten werd het hoger gelegen plateau gebruikt om het omliggende land te observeren. En om er feesten te houden.

Trap de Grebbeberg op

Een kronkelpad tussen de eiken en de varens brengt ons vervolgens bij een magnifiek uitzichtpunt. Het valt ons nu pas op hoe groot het natuurgebied de Blauwe Kamer is. We hebben er wel beeld bij waarom het gebied zo in trek is bij vogels. En daarmee ook populair onder vogelaars. Het houten bankje bij het uitzichtpunt is helaas bezet door een wat ouder echtpaar. Wij lopen daarom verder en komen uit bij een door het Utrechts Landschap aangelegd kijkplatform. Ook hier is het uitzicht op het ruim 50 meter lager gelegen landschap ronduit spectaculair!

Uitzicht tijdens bergwandeling bij Rhenen

Vanaf het kijkplatform lopen we over een aarden wal dieper het bos in. De wal maakt onderdeel uit van de overblijfselen van ringwalburcht Heimenberg. Deze burcht stamt uit de vierde of vijfde eeuw en had verder geen woonfunctie. De route vervolgt door een prachtig door de zon verlicht varenbos. Elke flauwe bocht in het pad levert weer nieuwe fotogenieke beelden op. Het pad leidt zigzaggend naar het monument van het Militair Ereveld aan de Grebbeweg.

Monument bij militair ereveld

Beren op de Laarsenberg

We staan nog even stil bij het monument en steken de redelijk drukke weg over. Het ereveld wordt goed bezocht, zo getuige het grote aantal geparkeerde fietsen. Wij lopen echter verder een gevarieerd bos in tot we uitkomen bij de bosrand. Hier hebben we een fraai uitzicht op de Gelderse Vallei. We zijn uitgekomen op de 48 meter hoge Laarsenberg. Het zicht op lager gelegen boerderijen, maïsvelden, graanakkers en groene graften doet Zuid-Limburgs aan. Wat is het hier mooi, concluderen we.

De Trage Tocht voert verder de heuvel af en vervolgt een stuk over de verharde weg. We komen er niemand tegen, zelfs geen fietsers of traktoren. Even later lopen we weer de heuvel op om uit te komen in een fraai loofbos. We steken een brede bosweg over en komen ineens oog in oog te staan met een bruine beer! Gelukkig staat er een hoog, sterk hek tussen. We staan aan de achterzijde van het Berenbos van Ouwehands Dierenpark. Wat een leuke verrassing!

Laarsenberg bij Rhenen

Het laatste deel van de wandeling

In de tussentijd is het al vrij laat in de middag geworden. We zijn namelijk te vaak gestopt om foto’s te maken of te genieten van de vele uitzichten. We besluiten dan ook om het lusje langs buitenplaats Heimerstein over te slaan. Dit is punt 6 op de routebeschrijving. In plaats daarvan lopen we via de varenbossen terug naar de ruïne op de Heimenberg. Van daaruit vervolgen we de route van de Trage Tocht.

Ruïne van ambtswoning boswachter

Het bijzonder afwisselende bos blijft ons steeds verrassen. Vooral de kronkelige kleine bomen op de zuidhelling kunnen op veel “ohh en ahh” rekenen. We wanen ons dikwijls in een of ander “Lord of the Rings”-landschap. Tot we bij een open plek in het bos aankomen waar we uitzicht hebben op Rhenen. In de diepte zien we niet alleen de luxe villawijk aan een prachtig meer liggen. Van hieruit hebben we ook perfect zicht op de brug over de Nederrijn en een hoge kerktoren. De 82 meter hoge toren blijkt van de Cunerakerk te zijn. Deze kerk stamt uit de 11e eeuw, toen Rhenen een belangrijk pelgrimsoord was.

Uitzicht op Rhenen

Uiteindelijk brengt het smalle bergpad ons bij de Grebbeweg. We steken de provinciale weg over en nemen het wandelpad tussen het dierenpark en de sportvelden. We komen opnieuw uit in een fraai loofbos. Omdat we behoorlijk verwend zijn in de afgelopen uren maakt dit bos al wat minder indruk. Toch is het prettig dat deze ongekend mooie bergwandeling bij Rhenen nog dit stuk bos meepakt. Het alternatief, wandelen langs de Grebbeweg, spreekt ons namelijk minder aan. Via een kleine maar zeer aantrekkelijke villawijk bereiken we het station. De wandeling zit er helaas weer op, maar wat hebben we genoten!

Bos bij Rhenen

Alle praktische informatie voor de bergwandeling bij Rhenen

Hier vind je alles om goed voorbereid aan de bergwandeling bij Rhenen te beginnen:

Routeinformatie bergwandeling bij Rhenen

De wandeling is in totaal 13 kilometer lang. Denk je dat je nog geen goede wandelconditie hebt? Volg dan een online wandeltraining bij gecertificeerd wandeltrainer Wanda Catsman. In korte tijd ben je in staat om langere wandelingen te maken. Je kunt ook het gratis e-book Starten met wandelen downloaden. Het boek geeft je tal van praktische tips, waardoor je meer plezier uit je wandelingen haalt.

Je kunt de tocht overigens ook eenvoudig opsplitsen in twee delen. De eerste lus gaat dan van punten 1, 2, 3, 5 terug naar 1 op de routebeschrijving. Een tweede lus kan dan zijn 1, 8, 3, 6, 4, 5 en dan 1. Wij hebben hem volledig gelopen en vonden hem ondanks de klimmetjes goed te doen.

Op de wandelzoekpagina vind je een routebeschrijving en gps-bestand. Sinds 2021 kun je die alleen tegen betaling downloaden. Het merendeel van de route gaat over onverharde (bos)paden.

In het bos op de Grebbeberg

Bereikbaarheid en parkeren

De officiële start van de trage tocht is bij het treinstation van Rhenen. Kom je met de auto dan kun je die gratis kwijt op de ruime parkeerplaats bij het station.

Horeca aan de wandelroute bij Rhenen

Feitelijk heb je alleen aan de Grebbeweg de nodige horeca. Dit is redelijk aan het einde van de wandeling, namelijk bij punt 8 op de routebeschrijving. Je vindt hier onder meer Pannenkoekenhuis De Grebbenberg en Restaurant Magnolia. De route leent zich overigens perfect voor een korte picknick. Neem daarom vooral zelf wat te eten en te drinken mee.

Wandelen met iemand anders

Wil je de wandeling bij Wageningen samen met iemand maken, maar weet je niet met wie? Word klupper en vind nieuwe mensen om leuke activiteiten mee te organiseren. Klup is een online sociaal platform waarin actieve 50-plussers elkaar kunnen ontmoeten om leuke dingen met elkaar te ondernemen.

Bos op helling