Ballonvlucht boven Bagan

Ballonvlucht boven Bagan

Home » Myanmar » Ballonvlucht boven Bagan

Ballonvlucht boven Bagan: bucketlist-item!

De oude stad Bagan met zijn vele prachtige tempels is voor ons het hoogtepunt van Myanmar. En als je bij het ochtendgloren de tempels ziet opdoemen uit de mistige velden, is dit een geweldig mooie ervaring. Je kunt dit natuurlijk zien bij één van de diverse uitzichtpunten. Maar wil je de ultieme belevenis hebben, maak dan een ballonvlucht boven Bagan. Dit is echt een bucketlist item! Voordat we je meer informatie geven over onze ervaringen van die geweldige tocht, eerst wat achtergrondinformatie over Bagan.

Voorbereidingen voor de ballonvlucht boven Bagan.

Tempels

In de tijd van het koninkrijk van Birma, tussen de 11e en 13e eeuw, was Bagan de hoofdstad. De opeenvolgende koningen bouwden ontzettend veel tempels, van klein naar groot. Iedere volgende koning wilde het aantal en de grootte van de tempels van zijn voorganger overtreffen. In totaal zijn er op de vlaktes rondom Bagan meer dan 5.000 tempels gebouwd. Nu zijn er nog zo’n 2.000 overgebleven, gerestaureerd en te bezichtigen. Voor de Birmezen is Bagan een heilige plaats met een religieuze functie en velen bezoeken de stad dan ook in de weekenden of tijdens vakantie.

Het ballonseizoen loopt officieel van oktober tot en met begin april. Gelukkig had men de periode wat verlengd, zodat we medio april ook nog konden meevaren. Een ticket is niet goedkoop: reken op meer dan $ 300 dollar per persoon. Maar de ervaring is onvergetelijk! WIj hadden geboekt bij Balloons over Bagan. Zij voeren al sinds 1999 ballonvluchten uit in dit gebied en inmiddels ook boven Inle Lake. Er zijn ook andere aanbieders, maar deze organisatie maakt het van het begin tot het eind een belevenis. Je wordt in alle vroegte opgepikt bij je hotel in een 50-er jaren bus. Die brengt je naar het veld waar de ballonnen al klaar liggen. Tijdens het vullen van de ballonnen met gas, ontmoet je de captain en de rest van de passagiers. Je krijgt een uitvoerige instructie over veiligheid aan boord.

Diverse ballonnen tijdens ballonvlucht boven Bagan.

De ballonvlucht

Als de ballon gereed is voor vertrek, stap je in de grote mand. Er is plaats voor 16 personen. De mand is groot genoeg om iedereen voldoende plek te geven en je hebt allemaal perfect uitzicht. En dan gaan de touwen los en stijg je langzaam op, uitgezwaaid door de helpers. Het uitzicht is fenomenaal. De tempels doemen boven de optrekkende grondmist op, de zon komt langzaam op en verlicht de vlakte met een prachtig strijklicht. Diverse andere ballonnen varen ook dezelfde route. Ondertussen vertelt de captain welke tempels je ziet en andere wetenswaardigheden. Via een inflight camera maakt hij diverse foto’s van de groep. En zo wil je eigenlijk uren rondvaren en genieten van de omgeving.

Maar na zo’n 45 tot 60 minuten klinkt jammer genoeg het commando “prepare for landing”. Iedereen gaat zitten in de mand en houdt zich vast aan de handgrepen. Daarna zet de captain de ballon veilig aan de grond. Je stapt uit, wordt verwelkomd door de helpers en geniet van een ontbijtje met een glas champagne. Tot slot overhandigt de captain je het certificaat en is het tijd om de bus in te gaan. Nog nagenietend van alle indrukken stap je uit bij je hotel. Weer wat van de bucketlist kunnen afstrepen!

Ballonvlucht boven tempels van Bagan.