De Alentejo, het dolce vita van Portugal

De Alentejo, het dolce vita van Portugal

Home » Portugal » De Alentejo, het dolce vita van Portugal

De Alentejo in het zuidoosten van Portugal, is bijna net zo groot als heel België. Toch is deze grootste regio van het land veel minder bekend dan bijvoorbeeld de Algarve. Onterecht, vinden wij, want de Alentejo heeft alle ingrediënten voor een heerlijke, actieve maar ook relaxte vakantie.

De regio leent zich perfect voor de mooiste wandel- en fietstochten door de natuur en het platteland. Maar ook de cultuurliefhebber komt volledig aan zijn trekken in de Alentejo. Zo heb je in het heuvellandschap ongekend mooie UNESCO-stadjes. Daarnaast heb je met name in de grensstreek met Spanje veel forten. De verdedigingswerken van weleer zijn nu bijzonder interessante bezienswaardigheden. Met vaak spectaculaire uitzichten.

Verder valt in de kleine dorpjes veel van het agrarisch leven te ontdekken. Hier zijn talloze mogelijkheden voor een olijfolie- of wijnproeverij. Niet voor niets genieten de olijfolie en de prachtige wijnen uit de Alentejo in Portugal zelf én daarbuiten, hoog aanzien. En inmiddels ook bij ons. We sloten er elke dag af met culinaire hoogstandjes en de meest fantastische wijnen!

In november waren we op uitnodiging van Visit Alentejo in deze regio. We maakten er kennis met een fantastische omgeving waar de tijd lijkt stil te staan. Het is een regio waar veel stedelingen na een bliksemcarrière naartoe verhuizen. Om het net even wat rustiger aan te kunnen doen. En om te genieten van het dolce vita, maar dan op Portugese wijze.

Aquaduct bij Évora

Wat valt er te zien en te beleven in de Alentejo

In de Alentejo kun je vooral terecht voor culturele en avontuurlijke, actieve activiteiten. Wij hebben er veel gewandeld en ook nog gefietst. Daarnaast hebben we de mooiste stadjes bekeken en ons verdiept in het agrarisch leven in dit deel van Portugal.

Stedentrip naar de Portugese UNESCO-vestingstad Elvas

Stedentrip naar de Portugese UNESCO-vestingstad Elvas

In de grensstreek met Spanje ligt in de Alentejo de fraaie UNESCO-stad Elvas. Deze stad was de eerste verdedigingslinie van Portugal tegen binnenvallende Spanjaarden. Als je wandelt door de pittoreske straatjes van het oude centrum heb je dat niet...

Actie en cultuur in het avontuurlijke Serra de São Mamede

Actie en cultuur in het avontuurlijke Serra de São Mamede

In het noordoosten van de Alentejo ligt een bijzonder interessant, beschermd gebied: het Parque Natural da Serra de São Mamede. Het is een ruig, bergachtig gebied met glooiende heidevelden, rotsachtige bergkammen en bossen. Maar ook met woeste...

Wandel- en fietstocht in en rond het heuvelachtige Évora

Wandel- en fietstocht in en rond het heuvelachtige Évora

We beginnen onze rondreis door Alentejo in de hoofdstad Évora. Het schilderachtige, betoverende stadje is rijk aan historie, cultuur en architectuur. Het oude centrum is nog gedeeltelijk omringd door middeleeuwse muren. Binnen die muren liggen aan...

Praktische zaken voor je bezoek aan de Alentejo

Waar ligt de Alentejo?

Je vindt de Alentejo ten oosten van Lissabon tot aan de Spaanse grens. De rivier de Taag (Tejo in het Portugees) vormt de noordgrens van de regio. Ten zuiden van de Alentejo ligt de Algarve.

Wat is de beste tijd om de Alentejo te bezoeken?

De Alentejo kent een zonnig en droog klimaat. In de zomermaanden kan het in het binnenland erg warm worden. In de winter juist koud met relatief veel neerslag. De beste reistijd is van maart tot en met juni. En van september tot en met half november. Wij waren er eind november. Met name in de bergen was het ‘s ochtends vroeg of aan het einde van de middag al behoorlijk fris. De strakblauwe luchten met de prachtige herfstkleuren maakten echter veel goed.

Hoeveel tijd moet ik inplannen voor mijn bezoek aan de Alentejo?

Reken op zeker een week als je alle hoogtepunten van de Alentejo wilt zien. Tenminste als je ook enkele van de vele prachtige wandelingen of fietstochten wilt maken. Wil je er nog enkele dagen strand aan vastknopen, dan kom je uit op minimaal anderhalve week.

Hoe kom ik in de Alentejo?

Je komt er het snelst met het vliegtuig. In drie uur tijd vlieg je vanaf Schiphol rechtstreeks naar Lissabon. Hier neem je of de trein, of de bus of een huurauto naar bijvoorbeeld Évora. Heb je langer de tijd en wil je nog meer zien van Portugal? Dan loont het om met eigen auto naar de Alentejo te rijden. Met de trein naar Portugal raden we af. De treinreis duurt namelijk meer dan twee dagen enkele reis.

Waar kan ik overnachten?

In heel Alentejo is ruim voldoende, goed betaalbare accommodatie te vinden. Ons advies is om in de steden een hotel met parkeerplek te nemen. Op loopafstand heb je doorgaans diverse uitstekende restaurants. Kijk voor luxe, historische en bijzondere accommodatie ook op de website van de pousadas. Op het platteland heb je ruime keuze uit solares, estalagens, bed & breakfasts en ga zo maar door. Je vindt slaaptips in onze afzonderlijke blogs.