Afkoelen tijdens “Thingyan”, het waterfestival

Afkoelen tijdens “Thingyan”, het waterfestival

Home » Myanmar » Afkoelen tijdens “Thingyan”, het waterfestival

Thingyan, een bijzondere oudejaarsviering

Ieder jaar rond midden april viert Myanmar de komst van het nieuwe jaar met een aantal dagen feest, genaamd Thingyan. Dit kan 3 tot soms 7 dagen duren, afhankelijk of er ook een weekend in de periode valt. Het is een van oorsprong boeddhistisch ritueel. Door het wassen van het hoofd werd de ziel gereinigd. In de praktijk betekent dit nu dat iedereen elkaar nat gooit of -spuit met alles dat water kan bevatten. Iedereen ondergaat dit vrolijk, het is ook een welkome afkoeling tijdens de hete dagen.

Wij waren in Mandalay tijdens de eerste dag van Thingyan. Direct na het verlaten van ons hotel werden we nat gegooid door kinderen. Toen we in de buurt van het Mandalay Palace, dat volledig wordt beschermd door een hoge muur, zagen we een enorme mensenmassa. Ook stonden langs de muur, die in totaal zo’n 8 kilometer lang is, ontelbare podia waar harde muziek vandaan kwam en enorme waterinstallaties waren aangebracht. Met grote slangen werden alle voorbijgangers nat gespoten. Iedereen danste, zong en dronk, volledig doorweekt.

Bevolking spuit toeristen nat tijdens thingyan in Mandalay.

Als Westerse toerist werden we vaak uitgenodigd om mee te dansen en te drinken. Gaandeweg de dag veranderden de straten in enorme rivieren, zoveel water werd er gespoten. De vele brommers en auto’s van de bewoners, die luid toeterend met muziekinstallaties keihard aan, konden er met moeite doorrijden. Wij hebben de complete muur rondgelopen en ook regelmatig stonden we tot onze knieen in het water. En als een groep waterspuiters ons in de gaten kreeg, kregen we zeker de volle lading, we waren een willig “slachtoffer” voor de locals. Maar de sfeer was heel bijzonder, het leek een beetje op Koningsdag in Amsterdam.

 

Thingyan in Ngapali

De rest van het Thingyan festival hebben we meegemaakt in Ngapali. De lokale bevolking viert het hier vooral door met de hele familie op het strand te zitten. Men eet en drinkt wat en laat zich regelmatig onderdompelen in de zee, volledig gekleed. Op het “openbare strand” van Ngapali Beach is het dan een drukte van belang. Op de wegen ernaartoe staan weer diverse podia met waterslangen en muziekinstallaties. Na zonsondergang stopt men met het elkaar nat gooien. De volgende dag gaat het ritueel weer gewoon door.

Thingyan in Mandalay is een groot meerdaags feest.

Enkele tips:

  • Zorg voor waterdichte hoezen voor je waardevolle spullen. De dagen voor Thingyan verkoopt ieder straatstalletje waterdichte telefoonhoesjes. Heel handig om te hebben. Maar ook je fototoestel moet je goed waterdicht dragen, want er komt echt heel veel water over je heen.
  • Onderga het als toerist vrolijk en word niet boos als je wordt nat gegooid. Je bent wel een interessant slachtoffer voor de locals, dus droog overkomen gaat echt niet lukken. Men vindt het ook heel leuk als je zelf meedoet en ook water gooit over anderen.
  • Als je ‘s avonds op weg bent naar een restaurant met droge kleren aan, vraag dan vriendelijk of men je “wilt sparen”. Over het algemeen houdt men zich daar redelijk aan. En krijg je toch een plens water over je heen: het droogt redelijk snel.
  • Regel vervoer en accommodatie in de periode van Thingyan ruim van te voren.
Thingyan in Myanmar is een meerdaags waterspektakel.