Zon, zee, strand én cultuur op het prachtige Zanzibar

Zon, zee, strand én cultuur op het prachtige Zanzibar

Home » Tanzania » Zon, zee, strand én cultuur op het prachtige Zanzibar

De meest idyllische stranden, de betoverende hoofdstad Stone Town en een fantastische kruidentour. Dit zijn slechts enkele highlights van het prachtige Zanzibar. In onze blog nemen we je mee naar de 10 absolute hoogtepunten van Zanzibar.

dhow bij Zanzibar, Tanzania

Top 10 van dingen die je beslist moet zien of doen op Zanzibar (Unguja)

Stone Town

Stone Town is de bedrijvige en betoverende hoofdstad van het eiland. Het is een stad van enorm historisch en artistiek belang in Oost-Afrika. De architectuur uit vooral de 19e eeuw is een unieke mix van Oost-Afrikaanse, Moorse, Arabische, Perzische, Indiase en Europese elementen. Niet voor niets staat de stad al sinds 2000 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Je bezoek aan Zanzibar is niet compleet als je niet door de smalle straatjes van Stone Town hebt gewandeld. Bekijk onze Top 10 van bezienswaardigheden in Stone Town.

Stone Town in Zanzibar

Strandleven van Nungwi en Kendwa

In het noordwesten van Zanzibar vind je de onwaarschijnlijk mooie stranden van Kendwa en Nungwi. De parelwitte zandstranden zijn erg populair onder toeristen, onder meer omdat je zelfs bij eb er nog kunt zwemmen.

De stranden van Kendwa zijn nog iets mooier dan die bij Nungwi, omdat je er bij eb geen zeewieren hebt. Daarnaast is het in Kendwa iets rustiger dan in Nungwi. Niet alleen minder toeristen maar ook minder strandventers die je allerlei excursies proberen te verkopen. Accommodatie is er meer upscale dan in Nungwi.

Wij brachten op het strand van Nungwi de Oud & Nieuw-viering door en vonden het een fantastische belevenis. Ook de dagen ervoor en de dag er na waren heerlijk. Toegegeven, je hebt daar inderdaad redelijk wat strandventers maar de meesten vonden we allerminst opdringerig. Zelfs niet tijdens onze lange strandwandelingen.

strand van Nungwi met reclameborden

Naast zonnen, zwemmen, wat lezen en heerlijk borrelen bij een van de vele, gezellige strandtentjes, kun je er ook nog actievere dingen doen. Een van die dingen is duiken. Daarvoor moet je overigens wel naar het kleine eiland Mnemba aan de noordoostkust van Zanzibar, maar de duikcentra in Nungwi varen die kant op. Uiteindelijk hebben wij dit niet gedaan maar het schijnt heel fraai te zijn. Kans is groot dat je er dolfijnen tegenkomt!

Wil je liever boven water sportief bezig zijn, overweeg dan om met Zanzibar Cycling Adventures te gaan fietsen. Tijdens hun fietstocht van circa 3,5 uur fiets je door landelijke dorpjes en langs. Je komt meer te weten over de cultuur en de geschiedenis van het eiland en krijgt daarnaast de kans om in een grot te zwemmen met kristalhelder, brak water.

Ben je meer van de natuur, bezoek dan zeker het Mnarani Aquarium, gelegen bij de oude vuurtoren in Nungwi. Het aquarium is feitelijk een lagune gevoed door het getijdewater. Doel van het aquarium is om zeeschildpadden die in visnetten verstrikt raakten te rehabiliteren en te onderzoeken. De vrijwilligers daar doen erg goed werk. Los van de bescherming van zowel oudere als jonge zeeschildpadden, proberen ze op creatieve wijze iets aan het probleem te doen van afvalplastic.

Masai op het strand van Zanzibar, Tanzania

De ‘Spice Tour’

Het specerijeneiland Zanzibar was eeuwen geleden een belangrijke halte in de internationale handel in specerijen. Tegenwoordig is het een van de weinige plekken ter wereld waar saffraan wordt geproduceerd, alsook veel andere specerijen als kardemom, gember, kruidnagel, peper, citroengras en nootmuskaat.

Een van de meest populaire excursies die je op Zanzibar kunt maken is de zogenaamde ‘spice tour’. Deze tour maak je langs enkele van de vele plantages waar specerijen worden verbouwd. Je komt dan meer te weten over de oorsprong, eigenschappen en toepassingen van kruidnagel, nootmuskaat, rambutan, citroengras, de jodiumplant, henna, lippenstift, vanille, gember, zwarte peper, de shamoo-plant, kardemom, kaneel en kurkuma.

De tour, die zeer de moeite waard is, kun je vrijwel overal boeken. Een van de locaties is het Mnarani Aquarium in Nungwi dat op deze manier een deel van de opbrengst investeert in de bescherming van zeeschildpadden. Uiteraard kun je voor de excursie ook terecht bij GetYourGuide. Kijk ook naar een combinatie van fietsen en specerijen!

restaurant the Rock

Dineren bij The Rock

The Rock is zonder twijfel een van de meest idyllisch gelegen restaurants ter wereld. Het restaurant bevindt zich namelijk op de top van een kleine rots midden in de turquoise zee. Tijdens eb kun je naar het restaurant toe lopen, bij vloed vaart er een bootje op en neer.

Nog voordat het restaurant door social media in korte tijd wereldberoemd werd, kon je er op de bonnefooi naar toe. Toen wij op Zanzibar waren moest je vooraf boeken, vooral als je er in het weekend terecht wilde. Wij hebben er zelf daarom helaas niet gegeten, maar het schijnt dat er heerlijke visgerechten worden geserveerd.

Jozani Chwaka Bay National Park

Ooit had je op heel Zanzibar niets dan bossen en mangroven. Gelukkig heb je op het eiland nog steeds het Jozani Forest, het enige nationale park van Tanzania. Het park van 50 vierkante kilometer biedt een rijke biodiversiteit in zowel de flora als de fauna. Zo vind je hier naast zeer hoge bomen, de rode colobus-aap, die vanwege zijn dieet van 70 verschillende planten en bessen alleen op dit eiland voorkomt. Maar ook zijn kleine antilopen, kameleons en 50 soorten vlinders en 40 vogelsoorten te bewonderen.

Je kunt je wandeling door dit fantastisch natuurpark onder meer boeken bij Tripadvisor en GetYourGuide. Vanzelfsprekend kun je ook op eigen gelegenheid naar het park. Houd er dan rekening mee dat je naast de entree ook een gids nodig hebt.

aapje in Jozani Forest

Prison Island

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is er op Prison Island, gelegen net ten noorden van Stone Town, geen gevangenis meer maar een hotel. Eind 19e eeuw was het nog wel de bedoeling om er slaven en/of gewelddadige criminelen vast te zetten, maar in plaats daarvan werden er patiënten gehuisvest met gele koorts.

Wat het eiland een bezoek beslist de moeite waard maakt is de grote kolonie reuzenschildpadden. Naar verluidt is de gemiddelde leeftijd van de schildpadden meer dan 150 jaar en is hun gewicht rond de 200 kilo! Daarnaast kun je er heerlijk luieren, zonnen, zwemmen en snorkelen.

Vanwege de ligging vlakbij Stone Town kun je deze excursie het beste boeken als je te weinig tijd hebt tijdens je bezoek aan Zanzibar om ook naar de prachtige stranden in het noorden te gaan. Bij de meeste hotels kun je een dergelijke excursie boeken. Uiteraard kun je hiervoor ook terecht bij Tripadvisor en GetYourGuide.

Prison Island bij Stone Town, Zanzibar

Bezoek aan het dorp Jambiani

Jambiani is een van de oudste en meest traditionele vissersdorpen van Zanzibar, gelegen in het zuidoosten van het eiland. Het is een klein dorp, of feitelijk zelfs meerdere dorpjes die op loopafstand van elkaar verwijderd zijn. Je kunt er echter ook een fiets of scooter huren om deze dorpjes en de omgeving te verkennen..

Jambiani is zo leuk omdat het niet zo commercieel is als bijvoorbeeld in het noorden van Zanzibar. Zo vind je hier uitsluitend kleinschalige hotelletjes en restaurants. Je hebt er verder een fantastisch zandstrand met nog minder stenen op de bodem dan in Nungwi en omgeving. Daarnaast vind je in Jambiani vele zeewierboerderijen waar de dorpjes om bekend staan. Van het zeewier wordt zeep en andere huidverzorgingsproducten gemaakt.

In Jambiani kun je een interessante wandeling maken om meer te weten te komen over het leven van de plaatselijke bevolking. Nog leuker is om met de vissers ‘s ochtends vroeg in hun dhow de zee op te gaan om te gaan vissen! Ook kun je naar de nabijgelegen grotten van Kuumbi. En voor de rest is Jambiani er gewoon om heerlijk uit te rusten van, of om je alvast op te laden voor, de beklimming van (een deel van) de Kilimanjaro.

De bevolking is hier overwegend moslim. Pas je kleding uit respect voor hun cultuur hierop aan als je het strand of je hotel verlaat. Draag als man een shirt en als vrouw een kanga (fel gekleurde doek om je middel).

Zeewieroogst bij Jambiani, Zanzibar

Kookcursus

Op het specerijeneiland Zanzibar ontkom je er eigenlijk niet aan om ook een kookcursus te volgen. Want als je eenmaal de heerlijk gekruide gerechten van het eiland hebt geproefd wil je ze zelf ook kunnen bereiden. Vaak is alleen al het inkopen doen voor de maaltijd een belevenis op zich. Na je bezoek aan de plaatselijke markt krijg je doorgaans een heel andere indruk van het land en de cultuur dan wanneer je alleen op of pal aan zee je vakantiedagen doorbrengt.

Niet geheel verwonderlijk worden de meeste kookcursussen op Zanzibar gecombineerd met de Spice Tour. Deze kun je boeken bijvoorbeeld bij GetYourGuide. Heb je de Spice Tour al gedaan, of je hebt daarin geen interesse, dan kun je ook rechtstreeks bij een kookschool terecht. Een van die scholen is de vlakbij Stone Town gelegen Zanzibar Traditional Cooking Class die alle kruiden en groenten in de eigen tuin verbouwt. Een andere school is Tangawizi Cooking Class, gelegen in Janbiani. Ze hebben er heel veel recepten waar je uit kunt kiezen.

Fietstochten op het eiland

Een van de in onze ogen mooiste manier om het prachtige eiland Zanzibar echt goed te verkennen is door te gaan fietsen. Bij Bike Zanzibar zijn er vele mogelijkheden om kleine en zelfs grote delen van het eiland met de fiets te ontdekken. Denk dan aan dagtochten in Jambiani, naar het Janzani Forest en de Spice Tour.

Nog meer bijzonder, echter, zijn de meerdaagse fietstochten die je met Bike Zanzibar kunt maken. Deze tochten bieden je een unieke kennismaking met het eiland en de vriendelijke bevolking. Je komt daarbij ook op prachtige plekken waar geen enkele andere toerist te vinden is. Voorbeelden van meerdaagse tochten zijn de vierdaagse van Jambiani naar Stone Town, de vierdaagse van Stone Town naar Matemwe, en een geweldige rondreis vanuit Jambiani van zeven dagen.

Watersportcentrum op Zanzibar

Watersporten

Met zoveel prachtig turquois, warm en kristal helder zeewater om het eiland, komt de watersporter op Zanzibar uitstekend aan zijn trekken. We noemen enkele van de mogelijkheden.

Freediven

Freediven is een vorm van duiken waarbij de duiker door zijn adem in te houden (lang) onder water kan blijven. De term ‘free’ slaat op het feit dat je bij deze vorm van duiken niet afhankelijk bent van een persluchtsysteem. De sport is wereldwijd onder alle leeftijdscategorieën sterk in opkomst.

Ook op Zanzibar zijn er diverse fantastische mogelijkheden om met een andere, gebrevetteerde buddy of onder begeleiding van een instructeur aan freediven te doen. Of je nu zeedieren wilt fotograferen, op een ecologisch verantwoorde, duurzame manier wilt speervissen, een cursus wilt volgen of persoonlijke records wilt verbreken, op Zanzibar kan het allemaal.

Extreme Blue Water Freediving brengt je vanuit hun twee locaties in Nungwi of Stone Town naar prachtige locaties. Adventure Travel, met een duikcentrum in Nungwi, biedt ook mogelijkheden om te freediven op een locatie waar dolfijnen vrijwel gegarandeerd zijn.

Duiken (met perslucht)

Alhoewel Zanzibar op het land veel te bieden heeft, vind je de meeste natuurschoon in de blauwe, eindeloze diepte van de Indische Oceaan. Het zeeleven van Zanzibar heeft het allemaal. Denk aan zeilvissen, dolfijnen, bultruggen, tonijnen, barracuda’s, horsmakrelen, tandbaarzen, schildpadden, en ga zo maar door.

Alhoewel er vele duikstekken zijn bij Nungwi, Stone Town en nog verder naar het zuiden, moet je voor de beste duikstekken bij Mnemba zijn. Het kleine eiland Mnemba ligt net uit de noordoostkust van Zanzibar. Hier vind je befaamde duikstekken als Wattabomi en de Big Wall.

Als duiken met perslucht jouw ding is, overweeg dan om meerdere dagen in Matemwe te verblijven. Nungwi kan uiteraard ook maar houd er dan rekening mee dat je langer onderweg bent naar de duiklocatie en dat je daarmee ook meer betaalt voor je duiken. Aan duikcentra is in beide plaatsen geen gebrek.

Trevallies

Snorkelen

Net als bij duiken met perslucht vind je de beste snorkellocaties bij het kleine eiland Mnemba net uit de noordoostkust van Zanzibar. Voor de meeste stranden geldt namelijk dat je ver uit de kust moet zwemmen om bij het rif de mooie zeedieren te kunnen vinden.

Een andere optie is om een boottocht met een Dhow of catamaran te maken naar een van de kleinere eilanden ten westen of zuidoosten van Zanzibar. Een van de aanbieders van een dergelijke boottocht is The Safari Blue, Voor 70 dollar per persoon verzorgen zij een dag om nooit te vergeten. Tijdens de zeildag ben je niet alleen op maar ook in het water. Zwemmen, snorkelen, dolfijnen spotten, enz. Ook zijn een heerlijke barbecue, drankjes en snacks bij de prijs inbegrepen!

Suppen

Suppen is het Nederlandse werkwoord voor ‘stand-up-paddling’. Deze vorm van watersport is ontstaan op HawaÏ door de strandwachten die op hun surfboard gingen staan om de beginnende surfers in de gaten te houden. Door een lange peddel kun je op je board blijven staan. Wij hebben het enkele jaren geleden nog op de Vecht bij Weesp gedaan, maar suppen op het warme, rimpelloze zeewater in de mangroven van Zanzibar is wel een hele bijzondere ervaring!

De mangroven vormen de perfecte locatie om te suppen omdat je daar nog zoveel meer ziet dan alleen maar hagelwitte zandstranden en palmbomen. De mangroven zijn de kraamkamer van tropische zeeën. Je vindt er dan ook allerlei soorten, hele kleine vissen en daarnaast ook vele vogels.

Suppen is overigens een vrij intensieve bezigheid. Na enkele uren zul je niet alleen zin krijgen in een dorstlessend drankje bij een strandtent, je hebt ook nog eens een full body workout gedaan.

Je kunt bij veel touroperators terecht om een keer op het eiland te gaan suppen. Bijvoorbeeld bij Surf Zanzibar of Aquaholics Zanzibar. In Paje kun je ook gewoon een sup board huren, bijvoorbeeld bij GetMyBoat.com.

Kitesurfen

Zanzibar biedt kitesurfers alle ruimte om prachtige ‘downwinders’ te maken en om de wedstrijd aan te gaan met dolfijnen. De beste plekken om te kitesurfen vind je bij Paje in het zuidoosten van Zanzibar. Deze kitespot is geschikt voor zowel beginners als gevorderde kitesurfers. De beste tijd van het jaar om te kitesurfen is van half december tot en met februari. Heerlijk weer en een geweldige bries uit het noordoosten.

Er zijn meerdere kitesurfcentra in Paje. Een daarvan is het Kite Centre Zanzibar dat zijn deuren al in 2006 voor kitesurfers opende. Een ander centrum is Zanzibar Kite Paradise. In Paje zijn voldoende, soms echt geweldige accommodatie te vinden. Maar check ook bij je kitesurfcentrum of zij wellicht aantrekkelijk geprijsde combinaties hebben van surf en verblijf.

Kite surfen op Zanzibar

Praktische informatie

Beste reistijd

De beste reistijd voor Zanzibar is ofwel in de lokale winter van juni tot oktober, of in de (hete) zomer van december tot en met februari. Voordeel van de winterperiode is dat het niet al te heet is. Nadeel is dat het er druk kan zijn met toeristen en daardoor ook duurder.

Voordeel van de zomer is dat het vaak zowel overdag als ‘s nachts onbewolkt is. Het is er ook wat minder druk en dus goedkoper. Overigens, met Oud en Nieuw is het er alsnog druk.

De enige periode waarin je beter niet naar Zanzibar kunt gaan is van maart tot en met mei. Dit is echt het regenseizoen waarin veel accommodaties hun deuren sluiten.

Strand met parasols, Zanzibar

Accommodatie

Accommodatie in Tanzania is prijzig in vergelijking met omliggende landen als Kenia. Op Zanzibar zijn de prijzen echter nóg hoger. Dit geldt met name in hun wintermaanden, maar ook tijdens de feestdagen moet je meer aan westerse prijzen denken.

Op Zanzibar hebben wij verbleven bij het Airport Palace hotel vlakbij Stone Town, bij het Antonio Garden Hotel in Stone Town en bij GOasis in Nungwi.

Het Airport Palace vonden we wat tegenvallen. Pluspunten zijn de fraai ingerichte, ruime kamers voor een nette prijs, de gratis pick-up service van de luchthaven en het gratis ontbijt. Nadeel vonden we de locatie en het gebrek aan ruimte buiten je kamer om te socializen.

Het Antonio Garden Hotel in downtown Stone Town vonden we fantastisch! Mooie, comfortabele kamers in een geweldige locatie in het hart van de historische stad. Ook het restaurant en de bar bij het zwembad waren geweldig. Enige nadeel is dat je met al je bagage door de smalle straten moet slepen omdat de taxi niet voor de deur kan komen.

Het GOasis resort was heerlijk en vooral erg gezellig. Bijzonder vriendelijk en behulpzaam personeel. Zowel onder de overkapping als buiten was voldoende plek om te zitten en wat te eten en drinken. Het zwembad was fantastisch. Het ligt niet direct aan het strand. Wij vonden dat eigenlijk juist wel prettig omdat we hierdoor een reden hadden om vooral in beweging te blijven. Het is slechts een kort stukje lopen over zandpaden naar het strand, en beslist veilig! Enige nadeel vonden we de grootte van de bedden. Onze kamer had drie twijfelaars maar geen enkele was groot genoeg om als echtpaar in te kunnen slapen.

Meer accommodatie op Zanzibar.

Resort op Zanzibar

Vervoer van en naar het eiland

Er zijn vele luchtvaartmaatschappijen die rechtstreeks of met één tussenstop vanuit Europa op Zanzibar vliegen. Wij zelf deden het eiland aan met een lijndienst van de nationale maatschappij Air Tanzania. Houd er bij het vertrek van het eiland rekening mee dat de vertrekhal erg klein is en dat de airco het niet altijd doet.

Vervoer op het eiland

Vanwege de grootte van het eiland ben je voor je vervoer tussen de grotere plaatsen aangewezen op taxi’s, taxibusjes of shuttles. Met name de shuttle is een prima optie om voor een relatief laag bedrag vanuit bijvoorbeeld Stone Town naar Nungwi/Kendwa of Paje/Jambiani te reizen. Meer informatie over de shuttleservice op Zanzibar.

De goedkoopste manier om te reizen is overigens met de Dala Dala, kleine busjes die doorgaans overvol zijn. Wij hebben er niet mee gereisd. De meest dure maar wel meest comfortabele manier om je van A naar B te laten vervoeren is met een taxibusje. Vooral als je de kosten met medereizigers kunt delen is dit een prettig vervoersmiddel. Je bent hiermee namelijk veel flexibeler en je wordt keurig bij de deur van je hotel gebracht.

Autohuur is ook mogelijk, maar we hebben hier op Zanzibar geen ervaring mee. We hoorden goede recensies over Kibabu Cars Zanzibar. De vraag is wel of autohuur überhaupt de moeite waard is. Op enkele excursies na, zul je waarschijnlijk op loopafstand van je hotel of resort blijven.

Plattegrond van Zanzibar met de top 10 van bezienswaardigheden

Speciale tours op Zanzibar

Boek hier speciale tours bij onze partner GetYourGuide. Wij ontvangen voor je boeking een bescheiden commissie zonder extra kosten voor jou. De commissie helpt ons om deze reisblog te onderhouden.