Wandeltochten op Oahu

Wandeltochten op Oahu

Home » Wandeltochten op Hawaii » Wandeltochten op Oahu

Oahu

Oahu, het derde eiland in grootte, is ongeveer 70 kilometer lang en 48 kilometer breed. Het bestaat uit twee bergketens, namelijk de Wai’anae – waar ook de hoogste berg van het eiland is (de Ka’ala van ruim 1200 meter boven zeeniveau) – en de Koʻolau. Om en nabij 80% van de bevolking van Hawaii woont op dit toeristische eiland. Oahu is met name bekend om Waikiki, de wijk in Honolulu met de meeste hotels en om de marinebasis Pearl Harbour. Maar vooral ook om het golfsurfen wat hier tot kunst en topsport is verheven.

surfer op Oahu, Hawaii

Oahu is wat ons betreft juist het eiland waar je waanzinnig mooie wandelingen kunt maken, variërend van korte wandelingen van nog geen uur tot complete dagtochten. Sommige wandelingen zijn prima te doen voor nagenoeg iedereen, voor andere heb je wel wat ervaring en conditie nodig. En bij enkele mag je beslist geen hoogtevrees hebben.

Bij de dagtochten hebben we, om er zeker van te zijn dat we niet zouden verdwalen maar wel de meest prachtige dingen zouden zien, gebruik gemaakt van een gids. Deze gids, Saverio genaamd, is een Italiaan van origine die vloeiend Nederlands spreekt. Hij woont al vele jaren op dit paradijselijk eiland en begeleidt wandelaars ook op meerdaagse wandeltochten op de andere Hawaiiaanse eilanden. Naast dagtochten biedt Saverio ook meerdaagse pakketten aan waarbij je een week of zelfs twee op diverse eilanden de mooiste hikes doet die de meeste, fervente wandelaars nooit zullen maken! Saverio is te bereiken via zijn Maka Maka Tours Facebook-pagina en via info@makamakatours.com. Makamaka schijnt wandelmaatje te betekenen in het Hawaiiaans.

Oahu, Hawaii

Hieronder in vogelvlucht enkele van de meest geweldige wandelingen op Oahu.

Moana Lua Valley en Stairway to Heaven

De naam ‘stairway to heaven’ slaat op de bijzonder steile trap die je voorheen kon nemen naar de top van berg. Tegenwoordig is de trap gesloten en wordt deze bewaakt. De enige manier om nog naar de top te gaan is door een lange maar prachtige wandeling vanuit de flink beboste Moana Lua vallei aan de andere kant van de bergkam. Deze vallei is een van de heilige valleien voor de Hawaiianen. De tocht heen en terug duurt tussen de 6 en 9 uur en is met name aan het eind van de klim behoorlijk inspannend. Je moet hier echt wel een goed conditie voor hebben en bij voorkeur ook geen hoogtevrees. Wij hebben de wandeling in dik 7 uur gedaan en waren na afloop moe maar meer dan voldaan. Het uitzicht op de top en tijdens de klim is namelijk adembenemend mooi. We vonden dit een van de mooiste wandelingen die we ooit hebben gemaakt.

Stairay to Heaven, Oahu, Hawaii

Kulio’u Ou

Bij deze wandeling loop je ongeveer 4 kilometer heen en ook weer 4 kilometer over hetzelfde pad terug. In het begin vind je er typische Hawaiiaanse flora. Zodra de redelijk steile klim naar boven gaat verandert het landschap zienderogen. Aan het einde kom je uit in een prachtig woud met hoge bomen. Bij goed weer loont het om nog iets verder door te klimmen voor een prachtig uitzicht op de achterzijde van het eiland. De wandeling is ook bij slecht weer fantastisch omdat het woud dan door de nevel iets mystieks heeft. In principe is de wandeling ook voor mensen met een minder goede conditie prima te doen.

Kulio, Oahu, Hawaii

Kaena Point

Kaena Point is een bijzondere plaats aan de meest noordelijke kant van Oahu, omdat hier volgens de Hawaiianen de ziel van de overledenen de oversteek maken naar het hiernamaals. De fraaie wandeling die je hier kunt maken duurt ongeveer een uur en verloopt over vlak terrein. Het is wel warm met weinig schaduw. Vaak vind je hier monniksrobben en – in de winter – nestelende albatrossen. Je kunt hier het beste komen vanuit Yokohama Bay. Ga je zwemmen vanaf het strand van Keawaula, dan heb je grote kans om dolfijnen te zien.

Kaene, Oahu, Hawaii

Mauna Wili Falls

Een mooie wandeling in de omgeving van Kailua. Het is ongeveer 45 minuten wandelen over vlak terrein naar de prachtige watervallen. Als het daarvoor niet te veel heeft geregend waardoor het pad in een modderbad verandert, is de wandeling bijzonder goed te doen.

Oahu, Hawaii

Accommodatie

Op Oahu is bijzonder veel accommodatie op Oahu te vinden. Wij verbleven zelf meerdere keren bij vrienden dus hebben we geen aanbevelingen uit eigen ervaring.