Home » Wandeltochten op Hawaii » Big Island, Hawaii

Big Island, Hawaii

Big Island, Hawaii

Home » Wandeltochten op Hawaii » Big Island, Hawaii

Wandeltochten op Big Island, Hawaii

Het grootste eiland van de Amerikaanse staat Hawaii is het eiland Hawaii dat, om verwarring te voorkomen, vaak Big Island genoemd wordt. Het eiland is in grootte ongeveer een kwart van Nederland. De bijnaam van het eiland is het “Orchid Isle” vanwege de vele kwekerijen van orchideeën.

Het eiland kent een vijftal vulkanen waarvan de Mauna Loa en de Kilaunea, beide gelegen in het Hawaii Volcanoes National Park, (zeer) actief zijn. De hoogste vulkaan is de slapende Mauna Kea die 4205 meter boven zeeniveau uit stijgt. Omdat de voet van de berg zes kilometer onder de zeespiegel ligt is de vulkaan feitelijk de hoogste berg ter wereld.

Het eiland neemt dankzij de actieve vulkanen nog steeds in oppervlakte toe. De eerste keer dat wij Hawaii aandeden was aan het einde van een periode van 19 jaar waarin lava uit de Kilauea voor 2,2 km² extra land zorgde. De weg aan de oostkust was toen niet meer begaanbaar dus moesten we van een afstandje toekijken hoe het lava sissend en stomend de oceaan in stroomde. Prachtig gezicht!

Big island is met name bekend om de Ironman Hawaii, de ieder jaar in oktober gehouden ‘koning’ van alle wereldwijd gehouden triatlons, het Mauna Kea-observatorium, het Akaka Falls State Park waar je een 129 meter hoge waterval hebt, de tropische botanische tuin in Papaikou, en het in 1916 opgerichte Hawaii Volcanoes National Park.

Onder duikers staat het grote eiland ook bekend om Manta Ray City in Kona. Hier kun je deze edele dieren als het eenmaal donker is zowel vanaf de bodem met duikuitrusting bewonderen, als vanaf de oppervlakte met een snorkel en duikbril waarbij je je vasthoudt aan een drijver.

Wandelingen

En “last but not least” kun je op het eiland hele mooie, bijzondere wandelingen maken. Wil je echt naar het lava toe wandelen dan heb je een gids van het park nodig. Overigens kun je het lava ook vanaf een boot in de zee zien stromen. Er zijn bootexcursies te boeken die je naar het lava brengen. Onlangs echter zijn er gewonden gevallen toen één van de boten werd getroffen door een grote, gloeiende steen.

Hieronder in vogelvlucht enkele van de meest geweldige wandelingen.

Kilauea iki

Bekendste wandelingen op big island zijn in het Volcano National Park. Een redelijk makkelijke, mooie wandeling daar is de Kilauea iki van ongeveer 5 kilometer. Je kunt de wandeling perfect met andere hikes in de omgeving combineren om een hele dag heerlijk erop uit te trekken.

Vulkaan op Hawaii

Devastation trail en de Mauna Ulu-krater

Of je deze wandeling kunt maken hangt af van de vulkanische activiteit van het moment. Hier moet je een gids nemen omdat alleen een gids weet waar je dichtbij het lava kunt komen. Lange wandeling van dik 20 kilometer in totaal, maar in één woord: schitterend!

Waipio en Waimanu valleien

De hike naar de Waipio Valley levert een van de bekendste uitzichten van big island op. Daarna kun je nog 6 à 7 uur wandelen om uit te komen in de Waimanu Valley. Prachtig maar je moet wel kamperen op een plek zonder voorzieningen. Deze geweldige wandeling is daarom alleen voor de echte die-hards.