Veelzijdig Rotorua

Veelzijdig Rotorua

Home » Nieuw-Zeeland » Veelzijdig Rotorua

Een bezoek aan de omgeving van Rotorua, mag wat ons betreft beslist niet aan je rondreis op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland ontbreken. Rotorua is een stad van ruim 55.000 inwoners, gelegen in een gebied met veel geothermische activiteit van vulkanische oorsprong. Maar naast heetwaterbronnen en geisers biedt de omgeving ook vele mogelijkheden om kennis te maken met de fascinerende cultuur van de Māori.

Rotorua betekent ‘tweede meer’. Deze naam werd door de Māori aan het meer gegeven omdat dit het tweede meer was dat door Ihenga, door velen gezien als de stamvader van de Māori, destijds werd ontdekt. Middenin het meer ligt een klein eilandje met de naam Mokoia. Het wordt al eeuwen lang bewoond door verschillende volksstammen. Je kunt het meer met een boot verkennen.

Paardrijders op groene vlakte bij Rotorua, Nieuw-Zeeland

Dit ‘tweede meer’ is niet het enige meer bij Rotorua. De waterrecreant kan zijn hart ook ophalen bij de prachtige meren Rotoiti, Tarawera, Okareka, Rotomahana, Rotokakahi, en ga zo maar door. Los van de meren heb je er ook rivieren en (warme!) watervallen om bijvoorbeeld over te raften, en talloze warmwaterbronnen.

De sportievelingen en avonturiers onder ons worden op hun wenken bediend in de bossen van Redwoord, gelegen op slechts 20 minuten fietsafstand. De bossen bieden enkele van de beste mountainbiketracks van het hele land! Daarnaast kun je er fantastisch ziplinen (boomtopslingeren). Meer informatie.

Rafting bij Rotorua, Noordereiland van Nieuw-Zeeland

Geothermisch Park Wai-O-Tapu

Het thermisch “wonderland” Wai-O-Tapu, gelegen ten zuiden van Rotorua op ongeveer 20 minuten rijafstand, is de belangrijkste geothermische trekpleister van het land. Wat wij zo bijzonder aan het uitstekend aangelegde park vonden was de enorme diversiteit in landschappen. In een gebied van meer dan 18 vierkante kilometer kun je vele verschillende wandelingen maken. Deze wandelingen voeren langs bizarre en vooral ook stinkende natuurspektakels, variërend van modderbaden tot geisers en gifgroene of knaloranje poelen.

geisers bij Rotorua, Nieuw-Zeeland.

Alhoewel van de meeste thermische baden een geneeskrachtige werking uitgaat, zijn de poelen in het park veelal te heet en/of giftig. De vele waarschuwingsborden gebieden je dan ook om te allen tijde afstand te bewaren.

Als je elk bordje leest dan kun je je zeker een dagdeel in het park goed vermaken. Als gehaaste westerlingen waren wij in twee uur klaar maar vonden het zeker de moeite waard.

 

Kennismaking met de cultuur van de Maori

Rotorua is het hart van de Māori-cultuur. Je kunt hier alle aspecten van de bijzondere cultuur ervaren. Zo kun je dorpen bezoeken waar hoofdzakelijk Maori wonen, in een prachtig bewerkte houten kano op het meer peddelen, naar liederen luisteren, culturele uitvoeringen bijwonen, kijken naar hoe tattoo’s gezet worden, beroemde bouwwerken bewonderen, informatieve wandelingen maken, enz.

Het Maori-dorp Mitai

Een van de excursies die je kunt boeken is een avond in het autochtone Maori-dorp Mitai. Je krijgt dan krijgsmannen in een authentieke ‘waka’ (oorlogskano) te zien. Daarnaast krijg je een ‘Hangi’ maaltijd aangeboden die op traditionele wijze in de hete aarde wordt bereid. Na afloop kun je genieten van een culturele uitvoering van de Maori.

Maori-cultuur bij Rotorua, Noordereiland van Nieuw-Zeeland

De geothermische vallei van Whakarewarewa bij Te Puia

Een andere excursie om wat Maori-cultuur op te snuiven is door een bezoek te brengen aan het levende Maori-dorp van Whakarewarewa bij Te Puia. Hier vind je onder andere de iconische Pohutu geyser, de nationale houtbewerkingsschool en een klein vogelreservaat voor kiwi’s. Beslist de moeite waard!

Het stadje Rotorua

Rotorua zelf is in onze beleving niet heel erg speciaal. Wel is het een ideale uitvalsbasis voor de vele activiteiten die je in de directe omgeving kunt ondernemen. Of voor uitstapjes naar andere plekken in de regio die naar onze mening zeker een bezoek waard zijn, zoals de gezellige badplaats Mount Maunganui bij Tauranga waar je de 232 meter hoge Mauao kunt beklimmen.

Het is geen probleem om goede accommodatie in het stadje te vinden. En net zo belangrijk: de keuze in goede restaurants is reuze! Wij gingen elke avond voor ons avondeten naar het gezellige “eat street”, een soort up-scale food court in de buitenlucht. De heerlijke geuren van onder andere de Indiase keuken verdrijven de zwaveldampen uit de omgeving volledig.

geisers bij rotorua, Nieuw-Zeeland