Port Louis en de beklimming van Le Pouce

Port Louis en de beklimming van Le Pouce

Home » Mauritius » Port Louis en de beklimming van Le Pouce

De allereerste keer dat we eind vorige eeuw in Port Louis waren, viel de hoofdstad van Mauritius ons wat tegen. Nog geen twintig jaar later heeft de stad zich ontpopt als kleurrijke smeltkroes van creoolse, Indiase en West-Europese culturen. Hieronder beschrijven we enkele plezierige plekken in de stad die beslist de moeite waard zijn om te bezoeken.

Voor een spectaculair 360 graden uitzicht op Port Louis en het noorden moet je beslist de 812 meter hoge Le Pouce (de duim) beklimmen! De wandeling is goed te doen maar om op de top in de soms krachtige wind te staan, kun je beter geen hoogtevrees hebben. In deze blog gaan we hier verder op in.

Museum in Port Louis, Mauritius

De kleurrijke, levendige hoofdstad Port Louis

 

Le Caudan Waterfront

Een van de buurten die volgens ons het meeste is opgeknapt in de laatste twintig jaar is le Caudan Waterfront. Je komt er door de kleurrijke straten van het stadscentrum via de exotische kruiden- en souvenirmarkt uit te lopen richting de marina. Hier vind je naast winkels (die we wat vonden tegenvallen) heel veel eettentjes en gezellige terrassen en barretjes. Vooral de liefhebber van de Indiase keuken komt hier aan zijn trekken!

waterfront in Port Louis, Mauritius

Citadel Fort

Vlakbij le Caudan Waterfront ligt op de top van de 100 meter hoge heuvel Petite Montague het Citadel Fort. Dit fort werd in de 19e eeuw in Moorse stijl gebouwd om het Britse leger tegen de vijand te beschermen. Tegenwoordig is het een nationaal monument. Het is een populaire toeristische bestemming vanwege het prachtige uitzicht op de oceaan, de stad, de haven en de paardenrenbaan.

Centrale Markt

Vlakbij de haven bevindt zich ook de Centrale Markt die sinds de Victoriaanse tijd het hart vormt van de plaatselijke middenstand. Het is een goede plek om het lokale leven te leren kennen, de venters aan het werk te zien en om typische gerechten van Mauritius uit te proberen. Het meest authentiek zijn de groente- en fruitafdelingen en de afdeling met geneeskrachtige, Chinese kruiden. Om de “foodcourt” goed te bekijken kun je een etage hoger gaan. Hier heb je een mooi uitzicht op de uitgestalde waren en het publiek. Je kunt maandag tot en met zaterdag het beste vroeg in de ochtend naar de markt toe. Niet alleen zijn de producten dan op hun verst, maar het is dan ook nog niet zo tropisch warm in de stad. 

overdekte markt in Port Louis, Mauritius

Blue Penny Museum

Ook als je geen filatelist bent mag het Blue Penny Museum eigenlijk niet aan je bezoek aan de hoofdstad ontbreken! Het relatief kleine museum gelegen vlakbij Le Caudan Waterfront toont niet alleen de geschiedenis van de postdienst maar ook van het eiland. Je hebt er exposities over de zeevaart in verschillende periodes in de geschiedenis alsook over het beroemde verhaal over Paul en Virginie. Maar het klapstuk van het museum is zonder twijfel de Blauwe (en Oranje) Mauritius, enkele van de meest zeldzame en daarmee duurste postzegels ter wereld.

Aapravasi Ghat

Dit kleine museum toont hoe de eerste buitenlandse contractarbeiders op het immigratiekantoor van Port Louis werden geregistreerd. Na afschaffing van de slavernij op Mauritius ontstond er een tekort aan arbeiders op de suikerrietplantages. Om aan voldoende arbeidskrachten te komen, werd er sterk gerecruteerd in India om arbeiders te interesseren voor een overtocht. Van de huidige bevolking van Mauritius heeft zo’n 70% voorouders die op deze wijze het land zijn binnengekomen. Het is een klein, overzichtelijk maar indrukwekkend museum. Vanwege de cultuurhistorische waarde staat Aapravasi Ghat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De toegang is gratis.

Mauritius Institute

Dit is eveneens een klein en gratis toegankelijk museum. Je vindt er veel opgezette dieren en vogels die op Mauritius leven. Daarnaast is er een grote expositie over de vissen die in de wateren rondom Mauritius leven. Maar de hoofdattractie is natuurlijk de expositie over de dodo. De Nederlanders zijn verantwoordelijk voor het uitsterven van deze loopvogel. Niet zozeer omdat we de dodo doodden om op te eten, de VOC-bemanning gaf de dodo niet voor niets de naam “walgvogel” omdat deze totaal niet smaakte. Maar doordat wij dieren op het eiland loslieten die de dodo wel lustten en zeker ook de eieren, is de dodo uitgestorven. Een bezoek aan dit museum en het kopen van een souvenir is een kleine genoegdoening voor wat onze voorouders hebben aangericht op Mauritius.

Paardenrenbaan Champ de Mars van Port Louis

Aan de rand van de stad, op ongeveer 20 minuten lopen vanaf Le Caudan Waterfront vind je een van de oudste paardenrenbanen ter wereld. Sinds 1812 vinden op Champ de Mars paardenrennen plaats, vooral op zaterdag en zondag. De Mauritianen bezoeken deze wedstrijden graag. Nog veel leuker vinden zij het om te gokken bij de vele wedkantoren bij de baan. Het is een enorme belevenis om een middagje dit schouwspel gade te slaan. Vergaap je aan alle VIP’s en rijke eigenaren van de paarden, zie hoe op het binnenterrein paarden en jockeys worden opgewarmd voor de wedstrijd, luister naar de enthousiaste toeschouwers die hun favoriete paard aanmoedigen en geniet van het gokken bij de wedlokalen. Een kaartje kost 200 MUR. Je mag je eigen zitplaats op de tribune uitzoeken.

Speciaalbiercafé Lambic

Voor de liefhebber van speciaalbieren die na al die heerlijke Indiase curry’s toch heimwee krijgt naar België of Nederland, bevindt zich in het hart van de stad een fantastisch eetcafé: Lambic. In een prachtig oud, gerenoveerd koloniaal huis kun je genieten van lokale gerechten, zoals hert of wild zwijn uit de Black River-regio, passend bij een heerlijk biertje van bijvoorbeeld St. Bernardus. De drankkaart bevat onder meer 130 geïmporteerde bieren, 46 whisky’s en ongeveer 43 theesoorten uit Sri Lanka. Naast het restaurant heb je er uiteraard een winkel.

Overigens, sinds kort bevindt zich ten zuiden van de stad ook een brouwerij waar 20 speciaalbiersoorten worden gebrouwen.

uitzicht vanaf le Pouce nabij Port Louis

Beklimming van Le Pouce

Van alle uitzichten waar we op Mauritius van genoten hebben, was die vanaf de top van Le Pouce toch wel de mooiste, of in elk geval het meest indrukwekkende. De berg komt aan zijn naam omdat deze met enige fantasie de vorm heeft van een duim.

Vanuit het dorpje Petit Verger, net ten zuiden van de op twee na hoogste berg van Mauritius, start vlakbij het natuurzwembad de wandeling. Het is helaas niet eenvoudig te vinden maar het dorpje is echt heel erg klein dus elke bewoner kan je op weg helpen. Overigens, als je meer tijd voor een wandeling hebt, dan kun je in twee uur tijd ook vanuit Port Louis naar Le Pouce lopen.

Gedurende de wandeling zijn er fantastische uitzichtpunten op de regio Moka en op de Pieter Both, de op één na hoogste berg van het eiland. Het laatste deel van de wandeling gaat door een kleine weide, gevolgd door een korte maar best uitdagende klim naar de top. Je komt dan uit op de afgeplatte top van de berg die vanwege zijn beperkte afmetingen geen goed idee is voor mensen met enorm veel hoogtevrees. Als je die vrees niet hebt, word je getrakteerd op – als eerder gezegd – een van de mooiste, zoniet het mooiste uitzicht van heel Mauritius!