De botanische tuinen van Pamplemousses

De botanische tuinen van Pamplemousses

Home » Mauritius » De botanische tuinen van Pamplemousses

De plaats Pamplemousses ligt niet zo ver van de hoofdstad Port Louis. Pamplemousses heeft zo’n 10.000 inwoners en is een rustig dorp met mooie koloniale gebouwen uit de Franse tijd. Franse kolonisten hadden hier een tweede woning, vanwege de frisse lucht en de vruchtbare bodem. Deze kleine plaats herbergt een van de belangrijkste attracties van Mauritius: de botanische tuinen. Voluit is de naam Sir Seewoosagur Rangoolam Botanical Gardens. Als je op Mauritius bent, mag je dit hoogtepunt zeker niet missen!

Pamplemousses Botanical Garden, Mauritius

Botanische tuinen van Pamplemousses

De Botanische tuinen van Pamplemousses danken hun naam aan de eerste minister-president van het onafhankelijke Mauritius. Het park is gesticht door Mahé de Labourdonnais in 1735. Deze hoge functionaris van de Franse Oostindische Compagnie maakte bij zijn kasteel Mon Plaisir een eerste tuin. In dit gebouw kun je nu nog een kleine foto-expositie bekijken. Vlak daarbij is ook een herdenkingsplek waar Labourdonnais is gecremeerd. Zijn as is hier niet opgesteld maar uitgestrooid in de rivier de Ganges in India.

De Franse tuinbouwkundige Pierre Poivre is belangrijk geweest bij de verdere ontwikkeling van de botanische tuinen. Uiteindelijk heeft de Britse tuinbouwkundige James Duncan de definitieve vorm van de botanische tuinen bepaald. Hij heeft een groot arboretum opgezet, met tal van palmen en andere tropische bomen.

Pamplemousses

De botanische tuin is heel afwisselend en uitgestrekt. Je kunt er onder andere honderden bomen, (medicinale) planten, bloemen en maar liefst tachtig verschillende soorten palmen bewonderen. Hiervan komt een kwart uitsluitend voor in deze regio en zeven soorten alleen op Mauritius. Van sommige zeldzame boomsoorten is slechts één exemplaar aanwezig. In de botanische tuinen van Pamplemousses groeien daarnaast diverse baobabs, veel reuzenbamboe, allerlei specerijen, rubberbomen en diverse bomen met hardhout, zoals mahonie en ebbenhout. Daarnaast zijn er diverse mooie vijvers.

Tot slot vind je in de botanische tuinen van Pamplemousses diverse standbeelden. Niet alleen van de oprichters van het park, maar ook van diverse leden van het Britse Koningshuis. Dit omdat zij bomen hebben geplant in de tuinen. Net zoals bijvoorbeeld Nelson Mandela, Indira Gandhi en Charles Darwin.

Lelies in Pamplemousses Botanical Garden

Het hoogtepunt: Victoria Amazonica

Wat ons betreft is het hoogtepunt van het park de grote langwerpige vijver met de Victoria Amazonica waterlelie. Dit is de grootste soort in de waterleliefamilie. De plant wordt gekarakteriseerd door zijn bladeren die kastanjebruin zijn als ze het wateroppervlak bereiken. Later worden ze groen. Jonge bladeren hebben korte, naar binnen omgekrulde randen. Oudere bladeren kunnen een diameter van maar liefst drie meter bereiken. Ze hebben een vier tot tien centimeter hoge opstaande rand en drijven aan zeven tot acht meter lange stengels. De bladeren zijn aan de onderkant bezet met krachtige ribben en stekels ter “verdediging” tegen de vissen. De bladeren hebben een draagvermogen tot maar liefst veertig kilogram.

De Victoria Amazonica heeft een bloeivorm. Bijzonder is dat iedere bloem slechts twee nachten kan bloeien. De eerste nacht dat een bloem bloeit is deze wit: deze kleur lokt de kevers die voor de bestuiving zorgen. Overdag sluit de plant de bloem. De volgende nacht heropent de plant de bloem, die dan is verkleurd tot lichtroze tot donkerroze.

Pamplemousses Garden, Mauritius

Botanische tuinen van Pamplemousses: praktische informatie

  • De botanische tuinen zijn iedere dag van het jaar geopend tussen 8:30 uur en 17:30 uur.
  • De toegang bedraagt 200 MUR per persoon.
  • Het is aanbevolen om een gids te nemen in het park. In een uur tijd laat de gids je alle hoogtepunten zien. Ze zijn beschikbaar in diverse talen. Hun kennis over alle planten is groot en ze vertellen, soms op iets te cabareteske wijze, veel details.
  • Na de rondleiding door de gids kun je nog vrij door het park dwalen.
    Trek voor een bezoek aan de botanische tuinen zeker twee uur uit
  • Je mag van de paden af en over het gras lopen.
  • Voor meer informatie kun je de officiële website van de botanische tuinen van Pamplemousses raadplegen.
  • Als je verse palmharten wilt eten – en dat kunnen we je aanraden! – kun je bij de restaurants tegenover de hoofdingang genieten van deze delicatesse.
  • De botanische tuinen zijn met de bus vanuit Port Louis goed bereikbaar.

Museum l’Aventure du Sucre

Als je toch in Pamplemousses bent, mag een bezoek aan het museum “l’Aventure du Sucre” niet ontbreken. De suikerrietteelt is op Mauritius van oudsher zeer belangrijk geweest. Nog steeds is een groot deel van het land ingericht met suikerrietplantages. Dit prachtige museum vertelt niet alleen alles over suiker. Maar ook de kolonisatie, de slavernij en de geschiedenis van de rumproductie komen uitgebreid aan bod.

Het museum had geen betere plek kunnen vinden: het huist in de originele Beau Plan suikerfabriek. Deze werd in 1797 opgericht en is in productie geweest tot 1999. Het museum is erg interactief. Zo kun je bij binnenkomst een app downloaden die je door het hele complex leidt. Onderweg krijg je via de app allerlei details te horen over de verschillende onderwerpen. Je kunt wel een paar uur dwalen door de enorme fabriekshal. Naast de verschillende exposities kun je de grote machines zien staan die vroeger in gebruik waren.

Een bezoek aan dit museum kan zeker drie uur duren, als je alle onderdelen goed wilt bestuderen. Maar het is absoluut de moeite waard, wij vonden het een heel boeiend en interessant museum. Het is dagelijks geopend van 9:00 tot 17:00 uur. De toegang bedraagt 400 MUR per persoon. Met de al genoemde app kun je alles op je smartphone nog eens beluisteren.

Aan het einde van het museum heb je de kans om diverse rumsoorten en suikers te proeven. Hiervoor is het noodzakelijk om je betalingsbewijs van je ticket te laten zien. Dus niet je ticket, maar de kassabon geeft recht op deelname aan de proeverij. En die mag je zeker niet missen! Meer informatie over l’Aventure du Sucre.