Met de auto naar vakantielanden met milieuzones

Met de auto naar vakantielanden met milieuzones

Home » Nieuwsberichten » Met de auto naar vakantielanden met milieuzones

Veel landen in Europa hebben milieuzones ingevoerd om de luchtvervuiling in hun steden terug te dringen. Het gaat dan met name om (oude) stadscentra en (meestal) niet om de rondwegen. Je mag de zones inrijden als je auto aan bepaalde emissienormen voldoet. Je riskeert een flinke boete als je toch zo’n zone inrijdt zonder aan de voorwaarden te voldoen. Eens te meer reden om je goed voor te bereiden op je vakantie met de auto in Europa! Je weet dan waar je met je bolide welkom bent. En vooral: waar niet!

Alle Europese landen hanteren een ander systeem voor milieuzones. En aangezien de voorwaarden binnen de landen vaak veranderen, nemen we de belangrijkste landen (vakantielanden of doorreislanden) hier slechts beknopt door. Per land vermelden we links naar andere websites waar je de meest actuele informatie vindt.

Antwerpen

Milieuzones in België

In België kennen ze voor de steden Antwerpen, Brussel en Gent een systeem van lage-emissiezones (LEZ’s). Auto’s met een Belgisch of Nederlands kenteken die aan bepaalde voorwaarden voldoen zijn binnen die zones welkom. Je kunt dit eenvoudig checken op de LEZ-websites van Antwerpen, Brussel en Gent. Voldoet je auto niet aan deze voorwaarden, dan kun je per stad een dagpas aanvragen. Dit kan online (Antwerpen, Brussel, Gent) of bij een LEZ-automaat. In Gent heb je overigens nog een vijftal autovrije gebieden. In een aantal gevallen kun je een vergunning aanvragen om hier alsnog met je auto te komen.

Milieuzones in Duitsland

In Duitsland maken ze al ruim 15 jaar gebruik van milieustickers. Er zijn drie verschillende milieustickers, namelijk groen, geel en rood. De kleur van de sticker hangt af van de mate van uitstoot van je auto. Is je sticker rood dan mag je feitelijk nergens meer de stad in met je auto. Met een groene sticker lukt dat nagenoeg wel overal. Op deze website vind je de steden waar een milieusticker verplicht is. In Duitsland zijn er veel locaties waar je de sticker kunt krijgen. Maar het makkelijkst is om hem gewoon bij de ANWB te kopen. Dat kan in de winkel maar ook online. Ben je enkel op doorreis in Duitsland dan heb je geen sticker nodig.

Trabant

Milieuzones in Frankrijk

Sinds 2016 hebben steeds meer steden in Frankrijk milieuzones ingesteld. Maar in sommige steden geldt een tijdelijke milieuzone. Net als Duitsland zijn in Frankrijk milieustickers verplicht. De milieusticker die je nodig hebt in Frankrijk heet de Crit’Air vignette. Je hebt ze in zes verschillende kleuren. Groen is voor auto’s met een elektrische motor of een motor op waterstof. De meeste overige type auto’s (inclusief de hybride voertuigen) krijgen een paarse sticker, mits de auto niet te oud is. Met groen en paars mag je vrijwel alle milieuzones in. Wil je weten welke sticker je nodig hebt? Je checkt dit via deze website. Op deze site kun je ook meteen de sticker bestellen. Je krijgt hem dan toegestuurd. Bestel de sticker ruim op tijd!

Milieuzones in Italië

Het systeem in Italië is een stuk complexer dan in bijvoorbeeld Duitsland en Frankrijk. Veel steden in Italië hebben een milieuzone (ZTL) ingesteld. De milieuzone geldt in sommige gevallen voor het hele (historische) centrum. Om hier te mogen rijden met je eigen auto heb je een vergunning nodig. Die krijg je helaas niet zomaar. Onze tip is dan ook om zoveel mogelijk buiten het centrum te parkeren. Dan weet je zeker dat je later geen bekeuring op je deurmat aantreft. Op deze site kun je checken of voor de stad waar je naartoe wilt een milieuzone is. De website is weliswaar in het Italiaans maar toch bruikbaar voor ons Nederlanders. Selecteer onder Regione eerst de regio (dropdownmenu) en vervolgens onder Città de stad. Je krijgt dan een overzichtelijk kaartje te zien. Klik hier voor een voorbeeld van Ravenna. Overigens wordt in de Italiaanse steden wel met grote borden (“zona traffico limitato”) duidelijk gemaakt waar een milieuzone begint.

Fiat 500

Milieuzones in Nederland

In Nederland zijn er nog geen verplichte milieustickers. Wel is het zo dat steden als Utrecht en Rotterdam al milieuzones hebben ingesteld. Hier mogen alleen relatief schone auto’s rijden. De verwachting is dat in de toekomst meer Nederlandse steden dit voorbeeld zullen volgen.

Milieuzones in Oostenrijk

De milieuzones in Oostenrijk gelden alleen voor vrachtverkeer. Voor je gewone personenauto heb je in Oostenrijk geen beperkende voorwaarden. Maar net als in Zwitserland heb je wel een vignet nodig.

Milieuzones in Portugal

Het systeem in Portugal is eenvoudig. Zolang je auto voldoet aan minstens de Euro-4-emissienorm en minder weegt dan 7500 kilo, ben je feitelijk overal welkom. Los daarvan, heb je momenteel alleen nog in Lissabon een milieuzone.

Oldtimer

Milieuzones in de Scandinavische landen inclusief Denemarken

In Denemarken heb je in de grote steden milieuzones. Voor de meeste personenautos gelden er geen voorwaarden om deze zones binnen te rijden. Je checkt dit op deze site aan de hand van je eigen kenteken. Vooralsnog zijn er in Finland, Noorwegen en Zweden geen milieuzones met speciale voorwaarden voor (moderne) personenauto’s.

Milieuzones in Spanje

Ook in Spanje werken ze met stickers om in milieuzones (ZBE’s) te mogen rijden. Tot dusver had je alleen in Barcelona en Madrid milieuzones, maar sinds begin 2023 volgen diverse andere Spaanse steden. De stickers zijn niet verkrijgbaar voor auto’s die in het buitenland zijn geregistreerd. Maar gelukkig voldoen ook stickers van andere landen, waaronder die van Frankrijk. Handig, want op doorreis naar Spanje kom je toch door Frankrijk. Aan het begin van een milieuzone wordt aangegeven welke sticker je nodig hebt. Op deze website kun je opzoeken met welke Franse variant de betreffende Spaanse sticker overeenkomt.

Milieuzones in Zwitserland

De situatie in Zwitserland is enigszins vergelijkbaar met die in Spanje. Een aantal gemeenten heeft een milieuzone. Om die binnen te mogen rijden heb je een sticker nodig. Gelukkig voldoet dan ook de Franse sticker. Los van milieuzones heb je in Zwitserland, net als in Oostenrijk, een vignet nodig.

Tankstation

Overige tips

Het is aan te raden om de vereisten in het land waar je naartoe gaat te controleren voordat je op reis gaat. Als je voor een milieusticker in aanmerking komt, zorg er dan voor dat je deze op tijd bestelt. Maar ook dat je deze op de juiste plek op je voorruit plaatst. Zo voorkom je boetes en kun je zonder je druk te maken de stad verkennen. Maak je gebruik van een huurauto in een ander land dan je stedentripbestemming? Ga dan bij het verhuurbedrijf na of je huurauto al een milieusticker heeft voor je bestemming. En zo niet, waar je deze dan kunt krijgen.

Bronvermelding

Voor het opstellen van deze blog hebben we ons laten inspireren door onder meer de website van de ANWB. Hier vind je per Europees land zeer uitgebreide informatie inclusief de vele uitzonderingen. Onze ervaring met de site van de ANWB is dat deze doorgaans actueel en accuraat is. Een andere website die we geraadpleegd hebben is die van de Rijksdienst voor het Wegverkeer.