Machtig mooi Mexico-Stad

Machtig mooi Mexico-Stad

Home » Mexico » Machtig mooi Mexico-Stad

Veel Mexico-bezoekers laten de hoofdstad links liggen op hun doortocht naar zonnige stranden, onderwaterparadijzen of culturele steden. Maar dat is zonde, want de stad heeft veel te bieden. Je leert het land goed kennen door de stad te bezoeken, of beter te begrijpen aan het eind van je reis. Maar hoe vind je je weg in de miljoenenstad? In deze blog over de machtig mooie stad lees je alles over de culturele, culinaire en spannende bezienswaardigheden.

Park in Mexico-Stad

De top 10 van hoogtepunten van Mexico-Stad

Heb je slechts één dag in Mexico-Stad? Er valt veel te kiezen uit de volgende twaalf hoogtepunten. Met twee dagen of meer zie je ze allemaal, zelfs vanuit de lucht.

Het Zócalo plein

Het Zócalo plein (Plaza de la Constitución) ligt precies in het midden van Mexico-Stad. Het is een historisch centraal en handig startpunt voor een bezoek. Het plein is zo groot dat er 100.000 mensen op passen, wat geregeld gebeurt bij politieke en culturele evenementen.

In het midden van het plein staat een vlaggenmast met een gigantische vlag die 230 kilogram weegt, en daarmee de trots is van menig Mexicaan. Het is een geliefd punt om bij af te spreken, er optredens onder te doen en natuurlijk om foto’s te nemen. Vanuit deze plek neem je het bijna 700 jaar oude plein met de omringende gebouwen goed in je op.

Mexico’s geschiedenis is zichtbaar in de kathedraal, het paleis en de galerij. Maar vooral ook in de kleurrijk geklede inheemse inwoners die er hun spullen verkopen. Een overzicht van het Zócalo:

Het nationaal paleis

Het Nationaal Paleis (Spaans: Palacio Nacional) is de zetel van de Mexicaanse regering. Het paleis werd gebouwd in 1563. Na verwoestende branden in de zeventiende eeuw is het in haar huidige vorm herbouwd. De beroemde kunstenaar Diego Rivera maakte enorme muurschilderingen in het paleis waarin roerige episodes uit de geschiedenis van Mexico worden afgebeeld. Je kunt het paleis bezoeken.

De kathedraal

De Catedral Metropolitana is de grootste kathedraal van Mexico en zelfs van Latijns-Amerika. Hij is gebouwd op de plek waar de Aztekentempel van het Tenochtitlan tijdperk stond. De kathedraal geldt als een van de beste voorbeelden van de Mexicaanse Churrigueresque stijl. Maar je vindt er ook andere bouwstijlen in terug zoals barok, renaissance en neo-classicisme. Binnen bewonder je het vijfentwintig meter hoge gebeeldhouwd barok altaar van de koningen. Hierin zijn heilig verklaarde koningen en koninginnen afgebeeld. Daarnaast zijn er vele prachtige schilderijen te zien en is het gebouw zelf van binnen en buiten imposant.

Kathedraal

Portal de Mercaderes

Al sinds de Spaanse overheersing in 1521 wordt hier handel gedreven. En ook nu nog is het vooral goud wat er blinkt, bij de juweliers. Maar je kunt ook je slag slaan in de souvenirwinkels in deze druk bezochte arcade.

Groots hotel met groots terras en uitzicht

Een andere optie om het plein geheel in stijl te overzien, is vanaf het dakterras van het Gran Hotel Ciudad de Mexico. Het is op de hoek van de Portal de Mercaderes met het Museum Salon de Cabildos. Het hotel is historisch, grandioos en voorzien van art nouveau details. Het dakterras is ook toegankelijk voor niet-hotelgasten, eventueel met een reservering voor brunch of diner. Of verwen jezelf en boek die ‘gran’ kamer met groots uitzicht.

Winkelen, eten en drinken

Even bijkomen van de indrukken van het Zócalo of juist nieuwe inspiratie opdoen? Dat kan in de winkelstraat Avenida 5 de Mayo. Deze loopt vanaf het Plaza de la Constitución naar onder andere meerdere musea. Behalve winkels tref je hier ook koffiezaakjes, lunchtenten en barretjes aan. Van kleine uitbaters tot de bekende nationale en internationale ketens.

eettentje aan de Av de Mayo

Palacio de Bellas Artes

Aangekomen bij het Palacio de Bellas Artes (Paleis van de Schone Kunsten) valt eerst het prachtige witte art nouveau gebouw op, de groteske zuilen en het koperkleurige ronde koepeldak. Binnen zie je wederom gigantische muurschilderingen van artiest Diego Rivera en van andere kunstenaars. Als cultureel centrum en oorspronkelijk theater biedt het wisselende exposities, maar bijvoorbeeld ook balletvoorstellingen.

Buiten het Palacio, op het plein en in het naastgelegen Alameda Central park is het vaak een drukte van belang. Hier komen mensen samen om gezellig te praten, hun handel te verkopen op kleedjes of om te protesteren. Of juist om er rust te vinden, al lijkt ons dat een uitdaging.

Paleis van de beeldende kunsten

Museo Mural Diego Rivera

Als je nog niet genoeg hebt van de fresco’s van Rivera, ga dan naar zijn eigen museum aan de westkant van Alameda Park. Het park en de droom van de artiest staan centraal in de fresco genaamd “Sueño de una tarde dominical en la Alameda Central” (Dromen van een zondagmiddag in Alameda Central). De geschiedenis van het kunstwerk kreeg een extra lading doordat de oorspronkelijke plaats, een hotel, verwoest werd tijdens een aardbeving in 1985. Met veel precisie is de vijftien ton wegende muur naar de huidige plaats gebracht en is het museum eromheen gebouwd.

Museo de Arte Popular

Voor minstens zo kleurrijke maar andere kunst, ga je naar het Museo de Arte Popular in de wijk Reforma. Het is niet ver van bovengenoemde klassieke musea en biedt een geheel eigen blik op Mexicaanse kunst. Het begint met een volledig beschilderde Volkswagen Kever in de receptie. Vervolgens ga je van eeuwenoude beelden en huishoudelijke voorwerpen naar hedendaagse maskers en schalen, en uiteindelijk naar… de dood.

Dit is een populair thema in Mexico, misschien zelfs wel een obsessie. En dat niet alleen op 2 november, de Dia de Muertos. Dit komt tot vele uitingen: kinderen zien het al in hun speelgoed terugkomen. Denk aan beschilderde doodshoofden in alle formaten en skeletten die in huis staan of in optochten worden meegedragen. De uitgebreide Spaans- en Engelstalige teksten zijn toegankelijk geschreven en geven een goed beeld van deze subcultuur.

Dag van de doden

Frida Kahlo

Wie Mexico zegt, zegt Kahlo. Haar kunstwerken en nog meer de beeltenis van haar gezicht met kleurrijke bloemenkrans in het haar en doorlopende wenkbrauwen, zijn wereldwijd beroemd. Vooral buiten haar moederland is ze misschien nóg beroemder dan haar toenmalige partner, de eerder genoemde Diego Rivera. Met onlangs twee populaire tentoonstellingen over haar leven in Nederlandse musea is zij dichterbij gekomen dan ooit.

Maar wil je haar echt leren kennen, dan is een bezoek aan haar woonhuis Casa Azul, een must. Na haar dood richtte Rivera het blauwe huis in als museum, precies zoals zij wenste, om het te delen met het publiek. Zoals zij haar leven en kunst ook altijd met velen deelde. In het museum met de originele inrichting en middels de foto’s zie je hoe ze woonde. Minstens zo interessant zijn de tentoonstellingen over haar outfits en speciaal op maat gemaakte kleding, juist omdat ze getergd werd door ziektes en beperkingen. Hier gaf ze in al haar kleurrijke uitdossingen en positiviteit een eigen draai aan. Neem vanaf het historisch centrum een taxi naar Casa Azul.

Stadsbeeld van Mexico-Stad

Wat verder te zien en te doen in Mexico-Stad

Eerder genoemde bezienswaardigheden liggen allemaal in of vlakbij het historisch centrum van Mexico-Stad. Maar deze gigantische stad van bijna tien miljoen inwoners heeft uiteraard meer interessants te bieden.

Populaire wijken in Mexico-Stad

Zoals overal ter wereld, is hip en trendy aan verandering onderhevig. Deze twee naast elkaar gelegen wijken zijn nu helemaal in: Roma Norte en La Condesa.

Chic en met een duidelijke Europese invloed, met villa’s in art nouveau en art deco stijl. Je vindt in deze twee wijken de prachtigste huizen met gemanicuurde tuinen, perfect aangelegde parken en weidse lanen. Ons advies? Gewoon rondstruinen, af en toe uitrusten op een terrasje en een ander Mexico aan je voorbij laten gaan.

Street art

Bij Street Art Chilango zie je kunst en straatleven van een andere orde: street art oftewel graffiti. De stad en vooral Roma Norte is vol geschilderd en voor de liefhebbers is dit de plek om het te bekijken. Een mooi contrast met de verder zo nette uitstraling.

Andere kleine musea en kunstgalerijen bieden een groot en divers assortiment kunstwerken om te bekijken, of om te kopen natuurlijk. Het zijn er te veel om hier te noemen, dus ga zelf op zoektocht.

Kookcursus in Mexico-Stad

De Mexicaanse keuken: wie kent niet de tortilla’s, gebakken bonen en enchilada’s? Kleurrijk, geurrijk en vaak pittig. In de hele stad en vooral in Roma Norte vind je genoeg restaurants in alle prijsklassen om je smaakpapillen te verwennen.

Maar wil je jezelf echt uitdagen, volg dan een kookcursus. En om het nog wat uitdagender te maken, zorg er wel voor dat je de basis van het Spaans beheerst. Al kom je met kopiëren van deze chefs waarschijnlijk ook een heel eind.

Street art

Activiteiten en bezienswaardigheden buiten de stad

Ook buiten Mexico-Stad valt er genoeg te zien en te beleven. Zo heb je bij Teotihuacan op ongeveer vijftig kilometer van de stad, de indrukwekkende piramides van de Zon en de Maan liggen. Over deze Azteekse piramides kun je overigens ook een ballonvaart maken. Spoedig komt op deze website een extra blog waarin we dieper op beide hoogtepunten in gaan.in.

Ballonvaart

Praktische tips voor je bezoek aan Mexico-Stad

Met de antwoorden op onderstaande veelgestelde vragen bereid je je optimaal voor op je bezoek aan Mexico-Stad.
Is Mexico-Stad een veilige stad?

Het gigantisch grote Mexico-Stad kent in alle wijken dezelfde problemen als andere wereldsteden. Gebruik je boerenverstand, wees voorbereid, draag geen (opzichtige) sieraden en neem hooguit een beetje contant geld mee; je kunt bijna overal met creditcard betalen.

Hoe reis ik door Mexico-Stad?

Overdag kun je bijna overal wel veilig lopen, maar informeer voor de zekerheid bij je hotel naar de actuele situatie. Ga in het donker niet te voet verder dan de straat van je hotel.

 

Neem nooit de beruchte, groene Volkswagen Kever taxi’s. Vermijd ook liever de stadsbus, want druk en het duurt lang ergens te komen. Wat je wel kunt doen om grote afstanden veilig te overbruggen én tegelijk veel over de stad te leren, is de hop-on-hop-off bus nemen. Toeristisch? Zeker! Maar deze busrit beviel ons hier erg goed.

 

Over de metro zijn de meningen verdeeld: overdag, in een groep en niet tijdens de spits wordt de metro aangeraden. De metro is namelijk erg snel, schoon en goedkoop. Let altijd op je spullen (een metrorit met koffers van de luchthaven wordt daarom afgeraden) en op elkaar. Ga ’s avonds niet met de metro, maar met een taxi.

 

Neem in het donker altijd, ook als je in een groep reist, een reguliere taxi die je bij je locatie – of via Uber – reserveert. Nog niet bekend met Uber? Download de app dan op je telefoon, echt onmisbaar tegenwoordig. Bedenk wel dat het verkeer erg druk is. Ga dus niet in de spits over te grote afstanden reizen (zie ook de tip bij hotelkeuze).

Waar moet ik nog meer aan denken als ik Mexico-Stad bezoek?

Mexico-Stad ligt hoog, op ruim 2200 meter. Dit betekent dat je snel verbrandt en je dus goed moet insmeren met zonnebrand, ook bij bewolking. En je kunt door de hoogte (zeker net na aankomst in combinatie met het tijdsverschil) een licht gevoel krijgen in je hoofd. Drink voldoende water en niet teveel alcohol of cafeïne als je hiervoor gevoelig bent.

Wat is de beste tijd om Mexico-Stad te bezoeken?

De beste reistijd voor Mexico-Stad is het voorjaar, vanwege de koude winters en hete, regenachtige zomers.

Waar kan ik het beste eten in Mexico-Stad?

Het Sanborns restaurant aan Avenida Francisco 1 Madero is gevestigd in een gebouw dat niet voor niets Casa de los Azulejos wordt genoemd: het huis met de tegels. Het ligt aan een zijstraat van het plein bij het Palacio de Bellas Artes en is de mooiste en meest klassiek ingerichte zaak van deze grote keten. Obers en serveersters in wit-zwart tenue snellen voorbij met een kop koffie en geweldig uitziende taarten, of met grotere gerechten voor lunch of diner.

 

Restaurant Huis met de tegels

 

Is een restaurant in de stijl van een diner uit de jaren ’50 meer iets voor je? Recht tegenover de zuilen van het Palacio de Bellas Artes aan de drukke stoep vind je een ander Sanborns restaurant geheel in deze aankleding en is wellicht minder druk dan het voorgaande.

 

De stad en elk van de wijken heeft een groot culinair aanbod, van spotgoedkoop tot exclusief en duur en van lokale straattentjes tot sterrenzaken met internationaal aanbod. Veel zal afhangen van hoe lang je in de stad blijft en je vervoersopties en wensen. In een stad als deze is naast zelf zoeken op internet de actuele kennis van de receptionist of conciërge van het hotel goud waard.

Hoe kies ik een hotel uit voor mijn verblijf in Mexico-Stad?

Dat is uiteraard afhankelijk van je budget en wensen. Voor de top 12 van bezienswaardigheden in deze blog is een hotel in de oude stad of de wijk Reforma handig. Het beschreven Gran Hotel aan het Zócalo is prachtig, maar kostbaar. Elke internationale drie tot vijfsterren hotelketen is ruimschoots vertegenwoordigd, ook in andere delen van de stad. In de wijken La Condesa en Roma Norte vind je meer boutique hotels. Klik hier voor een overzicht van accommodaties in Mexico-Stad.

Hoelang heb ik nodig voor Mexico-Stad?

Wij denken dat twee volle dagen in de stad genoeg is om de meeste van de in dit blog genoemde hoogtepunten te bezoeken. Afhankelijk van de vermoeidheid na de lange vlucht, het tijdsverschil en de hoogte. En natuurlijk, je verdere reisplannen.

Aanbevolen reisgidsen

Deze blog delen

Geschreven door onze gastblogger Wilbert van Haneghem, auteur van onder meer het waargebeurde verhaal ‘Schipbreuk in het paradijs‘.