De mooiste natuur van IJsland zien langs de Ringweg

De mooiste natuur van IJsland zien langs de Ringweg

Home » IJsland » De mooiste natuur van IJsland zien langs de Ringweg

IJsland is een verbluffend mooie reisbestemming als je van zeer bijzondere, eindeloze en vooral ruige landschappen houdt. Die ongerepte natuur is altijd in zicht en binnen bereik. Vele vulkanen geven het eiland een bijzondere blik. Maar onderweg kom je ook torenhoge geisers, bubbelende modderpoelen en de heerlijkste warmwaterbaden tegen. Daarnaast vind je op het groene eiland de mooiste watervallen en ongerepte gletsjers. Met als kers op de taart het noorderlicht! Deze roadtrip over de ringweg brengt je bij de mooiste natuur van IJsland.

De allermooiste plekken in de natuur van IJsland

Via een roadtrip door het prachtige IJsland ontdek je de mooiste natuurverschijnselen. Vanuit Reykjavik rijd je tegen de klok in om het hele eiland via de ringweg (route 1). Start en eindpunt van onze bijzondere route is de hoofdstad.

De omgeving van Reykjavik

Vanuit Reykjavik zie je al oceaan of de bergen. Wanneer we de stad verlaten zijn we direct middenin de natuur. Onze enige verbinding met de beschaving is een lint van asfalt. Nationaal Park Thingvellir (UNESCO werelderfgoed) ligt op een uurtje rijden. Je vindt er schitterende natuur met hete geisers (Geysir, Strokkur), koele kristalheldere meren en wonderschone watervallen zoals Skógafoss en Seljalandsfoss. Dagelijks om 10 uur zijn er gratis gegidste wandelingen van een uur. Daarnaast is de expositie in het bezoekerscentrum een absolute aanrader. Op de website van het Nationaal Park Thingvellir vind je alle details.

Thingvellir

Zuid-IJsland

Zuid-IJsland heeft uiteenlopende natuurverschijnselen. Hier vind je Europa’s grootste gletsjer Vatnajökull. Deze is de voeder van ontelbare watervallen en meren. Stukken afgebroken ijs dobberen als mini-ijsbergen richting zee. Dit zien we bij het Jökulsárlon en Fjallsárlon. De eerste is drukker bezocht. Met een Zodiac of amfibievaartuig kun je dichtbij de ijsbergen komen. De kosten hiervoor bedragen ongeveer € 50-75. Fjallsárlon is iets kleiner, een stukje van de weg, maar veel rustiger en niet minder mooi.

IJsschotsen in zee

Iets verderop ligt Reynisfjara. Dit is het strand met gitzwart zand. Het ontstond ooit door gestolde lava. De lava koelde snel af doordat deze in zee stroomde. De lava werd hard en vergruisde door de weersinvloeden.

Wij bekeken ook Fjaðrárgljúfur. Een indrukwekkende, grillige kloof, uitgesleten door gletsjerwater. Vanaf de uitkijkpunten gapen we de diepte in naar het riviertje beneden ons. In een goed uur loop je langs de beveiligde rand heen en terug.

Kloof, uitgesloten door gletsjerwater

Oost-IJsland

Oost-IJsland heeft zijn eigen karakter. Kleine dorpjes, dramatische kustlijn, smalle fjorden. Het is hier duidelijk rustiger (11.000 inwoners). Nog een voordeel: deze regio is minder toeristisch. Hier leven zo’n 3.000 rendieren in het wild. Het zijn verwilderde afstammelingen van geïmporteerde Scandinavische voorouders. Ooit werden ze gebruikt als werk- en lastdieren. Maar door de mechanisering raakten ze uit de mode.

Borgarfjordur Eystri is zowat de “hoofdstad” van papegaaiduikers. Hier beklimmen we de vogelrots met uitzichtplatform. Vogelaars halen hier hun hart op aan vele andere vogelsoorten. Daarnaast is het gebied populair onder wandelaars en mountainbikers. Er liggen diverse paden voor dagtochten of meerdaagse tochten.

IJsland heeft niet veel bomen of bossen. Het grootste bos van IJsland, Hallormsstaðaskógur, ligt hier. Het bestaat uit vooral uit berkenbomen. In het bos liggen fraaie wandelpaden. Eentje gaat naar de prachtige waterval Ljósárfoss – ook wel Selfoss genoemd in de rivier de Ljósá.

De Stuðlagil-kloof is een unieke plek in Jökuldalur. Lange tijd was dit gebied onbekend. Door de ingebruikname van een waterkrachtcentrale daalde het waterpeil in de rivier. Zo werd een van de grootste en mooiste zuilvormige basaltformaties in IJsland zichtbaar.

Stuðlagil-kloof

Noord-IJsland

Noord-IJsland kent vele hoogtepunten. Alleen al het Mývatn (Muggenmeer) is absoluut de moeite waard. Want hier vind je een gebied met ruige rotsformaties, kokende modder, zwavelbronnen en pseudokraters. Dit zijn op vulkaankraters lijkende kegels. Zij ontstonden doordat onderaardse gasbellen explosief een uitweg zochten.

Mývatn is beschermd wetlandgebied met vele vogelsoorten. De Laxá-rivier, beroemd om haar zalm, ontspringt eruit. Verderop bezoeken we de hete bronnen op de Námaskarð bergpas. Een geothermisch gebied zonder vegetatie. De vele hete bronnen  een verspreiden een zwavelachtige lucht. Ontsnappende stoom brengt stoffen naar het oppervlak. Hierdoor verandert de modder in prachtige felle kleuren. Niet alleen de geur maar ook het uitzicht maken je even ademloos.

Hete bronnen bij de Námaskarð bergpas

Verfrissing vinden we bij Dettifoss: Europa’s krachtigste waterval. Nabij (op loopafstand) bevinden zich nog twee watervallen. De Hafragilsfoss en de Selfoss zijn minder groot. Maar ze zijn zeker zo mooi.

De grootste kans om walvissen te zien heb je vanuit havens in Noord- en West IJsland. Hier beleef je onvergetelijke ontmoetingen met de reuzen van de zee. Vanuit Dalvík, Akureyri en Húsavik vertrekken diverse walvistochten. De kosten voor zo’n bijzondere excursie zijn ongeveer € 65 per persoon.

West-IJsland

West-IJsland is een bijzondere regio, vol bronnen, watervallen, bergen en grotten. Dit zijn de plekken die je zeker niet mag overslaan als je de mooiste natuur van IJsland wilt zien.

Warme bronnen

Warme bronnen vind je over heel IJsland verspreid. Maar West-IJsland heeft enkele bijzondere.

Deildartunguhver is de hoogste en krachtigste warmwaterbron van Europa. Hij levert 180 l/sec aan 100°C warm water. Het wordt deels gebruikt voor centrale verwarming in de steden Borgarnes en Akranes. Bovendien levert de bron het douchewater in een straal van 65 km rondom de plek. 

Deildartunguhver in IJsland

Zo’n 30 km daar vandaan, in Reykholt, vinden we de beroemdste warmwaterbron van West-IJsland. De bekende IJslandse schrijver en politicus Snorri Sturluson woonde hier op zijn boerderij. Hij had zelfs als eerste een heerlijk privé warmwaterbad. Hierin werd hij in 1261 vermoord. Nu is er een intellectueel centrum met exposities, conferentieoord en bibliotheek met Snorri’s werken. Toegang € 11, senioren en rolstoelers € 7, dagelijks 10-17u.

Krosslaug, in de buurt van Reykir in Lundareikjadalur, ligt ongeveer 50 meter boven de weg. Het bad is niet groot. Maar een mythe zegt dat het water van 42°C geneeskrachtig is. De omgeving is prachtig, en het bad is redelijk schoon voor een natuurlijke warmwaterbron.

Dergelijke poelen kom je op veel plekken tegen. Ze staan zelden aangegeven op de kaart. Vraag eens rond in een dorp waar je verblijft. De kans is groot dat men je naar een unieke plek kan verwijzen. Ze zijn gratis en verschillen in grootte. Want ze zijn immers natuurlijk ontstaan. Hooguit zijn er stenen omheen gelegd om de toegang te vergemakkelijken.

Krosslaug in IJsland

Westfjorden

In de Westfjorden rijgen de hoogtepunten zich aaneen. Deze drie raden we je zeker aan:

Látrabjarg is het meest westelijke punt van Europa. Hier sta je oog in oog met een van Europa’s grootste vogelkolonies! Van hieruit zien we bij helder weer zelfs Groenland liggen.

Onderweg passeerden we de Dynjandi-waterval. In 7 trappen van 30 tot 60 meter breed dondert het water omlaag. Niet voor niets betekent Dynjandi dan ook donderend. Het is een geweldig gezicht om dit natuurgeweld mee te maken.

Hornstrandir is een wandelparadijs. Het is er ruig en ontgonnen. Zo is er nauwelijks infrastructuur. Je vindt er de poolvos en spectaculaire kliffen vol vogels. Te bereiken per boot vanuit Ísafjörður, Bolungarvík en Norðurfjörður.

De Westfjorden zijn dunbevolkt (ongeveer 7100 inwoners) en op de wegen en dorpen na ongerept. De natuur is hier de baas. Accommodaties, tankstations en eetgelegenheden zijn hier dunner gezaaid. Daarom is een goede planning hier extra belangrijk.

Hornstrandir

Grotten en vulkanen

West-IJsland herbergt een waaier van prachtige watervallen, bergen en bijzondere grotten. Deze bergen zijn natuurlijk geschikt om te wandelen. Maar je kunt hier ook uitstekend skiën.

Víðgelmir (15 km van Húsafell) is de grootste van alle grotten in IJsland. Het is zelfs een van de grootste lavagrotten ter wereld. Volgens specialisten is het de meest bijzondere grot op aarde. De grot heeft prachtige ijsformaties. Bovendien zijn er diep van binnen lava-stalactieten en stalagmieten. Er zijn botten en sieraden uit de Vikingtijd gevonden. Toegang is alleen mogelijk met een gids.  Rondleidingen duren 1,5 of 4 uur. Prijzen zijn vanaf € 50.

Gletsjer

Op het schiereiland Reykjanes vinden we verschillende kraters, grotten, lavavelden, vele vogelsoorten en veel thermische activiteit. Eén van de hoogtepunten is de afdaling in een slapende vulkaan. Þríhnúkagígur heet ze en ligt op een half uurtje rijden van Reykjavik. Daarna wandelden we zo’n 45 minuten over een spectaculair lavaveld naar de lift. 120 meter lager neemt de gids ons een uur lang mee door de magmakamer. Dit is de enige ter wereld die je kunt bezoeken. Daarnaast bezoek je diverse aangrenzende ruimtes. Veelkleurige gesteenten en verbazingwekkende vormen zijn te zien. Þríhnúkagígur slaapt al 4.000 jaar. Toch blijft de spanning van een eruptie aanwezig. Ook eens in een vulkaan rondwandelen? Voor € 300 pp maak je een onvergetelijk uitstapje. Inderdaad, het is een fors bedrag, Maar de ervaring is ongeëvenaard en onbetaalbaar.

Lavaveld Reykjanes

Modderpoelen

Binnen het Reykjanes (UNESCO) Wereld Geopark vinden we Seltún. Het heeft veel modderpoelen en fumarolen (openingen in de aardkorst). De mineralen zorgen voor kleurrijke gesteenten. Goede wandelpaden lopen door het gebied. Je kunt het gratis bezoeken, op 40 minuten van Reykjavik.

Dicht bij de vuurtoren van Reykjanes vinden we een gebied genaamd Gunnuhver. Genoemd naar een vrouwelijke geest die daar werd gevangen. Ze veroorzaakte hier altijd veel onrust. Totdat een priester een val voor haar zette. Hierdoor viel ze in de bron. Dit gebeurde ongeveer 400 jaar geleden.

De modderpoelen ontstaan waar stoom van kokend geothermische reservoirwater uitstroomt. Hierdoor condenseert de stoom. Daarnaast vermengt het zich met oppervlaktewater. Kooldioxide en waterstofsulfide verzuren tegelijkertijd het water. Hierdoor verandert het verse lavagesteente in klei.

Een verhoging dicht bij Gunnuhver zorgt dat je naar de bron kunt kijken. Maar het blijft niet bij zien. Je hoort het krachtige geluid van de bron. Daarnaast merk je het kokende water op en voel je de stoom op je gezicht. Je merkt de enorme kracht onder je voeten die uit de grond komt. Een tweede verhoging bevindt zich op Kísilhól, een kiezelheuvel. Vanaf daar heb je goed uitzicht over de Gunnuhver-bronnen en omgeving. Een bijzondere ervaring. Bovendien, dit alles is gratis toegankelijk. Gunnuhver ligt bijna in het uiterste puntje van het schiereiland Reykjanes. Het is ongeveer een uur rijden van de hoofdstad.

Roadtrip langs de mooiste natuur van IJsland: praktische zaken

 

Duur van de roadtrip

De Ringweg rondom IJsland is ongeveer 1.350 kilometer lang. De weg is grotendeels verhard. Op sommige plekken is de weg voorzien van een solide gravelverharding. Je kunt de Ringweg met een normale personenauto rijden. Slechte condities komen voornamelijk door weersomstandigheden. Er is, zeker buiten Reykjavik, weinig verkeer op de weg.

Om volledig te kunnen genieten van de allermooiste natuur van IJsland raden we je aan om hier zeker 16 tot 19 dagen voor uit te trekken. Zo kun je in alle rust je laten imponeren door de overweldigende landschappen van dit woeste land.

Kleurenpracht

Veilig van de natuur van IJsland genieten

De natuur van IJsland is natuur- en wandelliefhebbers een meer dan fantastische reisbestemming. Maar IJsland is wel een van de meest onbewoonbare plekken op aarde. De natuur in op IJsland is niet altijd zonder gevaar. Denk alleen al aan de geisers.

Negeer om die reden nooit de waarschuwingsborden. Maar ook als er geen waarschuwingsborden zijn, is het advies om altijd je gezond verstand te gebruiken. Blijf bijvoorbeeld op de gebaande paden. Alleen als je met een professionele gids bent mag je hiervan afwijken. Kom daarnaast niet te dicht bij een gletsjer, hoge golven aan de kust of een grote waterval. En wandel niet over gletsjers zonder de juiste training en uitrusting.

Het is daarnaast verstandig om de actuele wegeninformatie te checken voordat je in de auto stapt. Op deze website vind je de meest recente informatie over de toestand van de route.

Houd bij het wandelen verder rekening met plotselinge weersveranderingen. Vraag aan de lokale bevolking wat de vooruitzichten zijn. Zij kennen het gebied en de weersomstandigheden namelijk op hun duimpje. Of doe mee met een georganiseerde tocht. IJslanders wordt geleerd om de kracht van de natuur te respecteren. Hen wordt geleerd van kinds af aan voor zichzelf te zorgen in de wildernis. Je zult dan ook meestal geen hekken of waarschuwingsborden vinden. Zelfs niet op de gevaarlijkste plekken.

Kirkjufellsfoss

Accommodatie

Voor enkele plaatsen langs de rondweg hebben we de accommodatie alvast voor je uitgezocht:

Wil je graag naar IJsland op vakantie? BHarte-Reizen is officieel IJslandspecialist. De reisorganisatie is gespecialiseerd in kleinschalige en authentieke reizen naar IJsland. BHarte-Reizen stelt met kennis van zaken jouw individuele maatwerkreis op. Dan geniet jij binnenkort ook van de fascinerende natuur van IJsland.