Het bruisende Kuala Lumpur

Het bruisende Kuala Lumpur

Home » Maleisie » Het bruisende Kuala Lumpur

Een bezoek aan Maleisië is in onze beleving niet compleet als je niet enkele dagen hebt doorgebracht in het veelzijdige Kuala Lumpur. De stad die in de volksmond ook wel KL wordt genoemd, heeft veel meer te bieden dan wat we nu op deze reisblog kwijt kunnen. Maar hieronder doen we toch heel beknopt een poging.

 

Geschiedenis van Kuala Lumpur

Kuala Lumpur is midden 19e eeuw ontstaan vanwege de aanwezigheid van tin bij de plek waar de twee rivieren Gombak en Kelang samenkomen. Al snel groeide de prille nederzetting uit tot een smeltkroes van Aziatische culturen. Nog geen halve eeuw later werd de stad uitgeroepen tot hoofdstad van het land. Tussen 1913 en 1957 viel Maleisië onder Brits bestuur. Overal in de stad zijn overblijfselen uit die koloniale periode te vinden.

Wat er te zien en te doen valt

Een van de meest bekende gebouwen van de stad zijn de ruim 450 meter hoge Petronas Twin Towers waaronder je een luxe shopping mall (Suria KLCC), een concertzaal en een metrostation hebt. Een andere hoge toren is de 421 meter hoge tv-toren Menara KL. Je hebt verder vele luxe shopping malls in Kuala Lumpur. Voorbeelden zijn de Suria KLCC en de nabijgelegen Pavilion. In sommige malls vind je hele bijzondere attracties om klanten aan te trekken. Zo heb je in het Berjaya Times Square zelfs een achtbaan. Slechts een greep uit de vele andere, leuke attracties zijn China town (ga voor heerlijk eten echter naar Little India!), het overheidsgebouw Sultan Abdul Samad Building, de super gezellige Jalan Alor vol eettentjes gewoon op straat, de grotten van Batu (11 kilometer ten noorden van KL) en de botanische tuin van Perdana. Maar vergeet evenmin de hindoetempel Sri Mahamariamman en het Nationaal Museum te bezoeken. De duikers onder ons kunnen hun vertier overigens ook vinden in het grote aquarium van de KLCC shopping mall.

Wandelaars bij moderne gebouwen in Kuala Lumpur.

Vervoer binnen Kuala Lumpur

Net als in veel andere grote steden in Azië stikt het in Kuala Lumpur van de auto’s en brommers. Om wat aan de opstoppingen te doen is sinds eind vorige eeuw veel in de bereikbaarheid van en doorstroming binnen de stad geïnvesteerd. De internationale luchthaven is verplaatst naar ver buiten de stad, er kwamen metrolijnen en een monorail, en er zijn regionale en internationale spoorlijnen aangelegd. Sinds 2010 tref je in het centrum ook bovengrondse voetgangersviaducten aan. Deze zijn veelal overdekt en airconditioned, en goed beveiligd.

Delen van de stad zijn prima te bewandelen maar houd er wel rekening mee dat KL op zich niet gewend is aan wandelaars. Vaak is het beter metro te nemen, of een taxi. Deze zijn prima te betalen. Spreek van tevoren met de chauffeur af dat hij de meter aanzet! Naast metro en taxi kun je ook de GOKL-bus nemen. Dit is een gratis bus die tussen Chinatown, Bukit Bintang en KLCC rijdt. De bus voert langs vrijwel alle bezienswaardigheden.

 

Accommodatie in Kuala Lumpur

In Kuala Lumpur is er voldoende accommodatie voor een nette prijs te boeken. Wij hebben enkele keren in de omgeving van Little India verbleven omdat je daar bijzonder lekker kunt eten. Echt een aanrader! Zoek accommodatie.

Petronas Twin Towers in Kuala Lumpur bij volle maan