Een weekend Heidelberg: onze top 10

Een weekend Heidelberg: onze top 10

Home » Duitsland » Een weekend Heidelberg: onze top 10

Heidelberg is prachtig gelegen aan de Neckar, ingeklemd tussen twee bergen. De historische Altstadt is fantastisch om te bezoeken. De prachtige barokke gevels van de schitterende gebouwen zijn stuk voor stuk fotogeniek. Maar het absolute hoogtepunt van een weekend Heidelberg is het bezoek aan het imposante kasteel van Heidelberg. Niet voor niets komen jaarlijks zo’n 12 miljoen toeristen naar deze heerlijke stad. Omdat het dichtbij de snelweg ligt, is een weekend Heidelberg een ideale tussenstop op weg naar je uiteindelijke vakantiebestemming.

Geschiedenis van Heidelberg

Zo’n vijf eeuwen voor Christus vestigden de Kelten zich in Heidelberg. Op de Heiligenberg bouwden zij een fort en een kerk. Later hebben de Romeinen een nederzetting gebouwd aan de Neckar. Uit die periodes zijn weinig overblijfselen te vinden in het huidige Heidelberg.

De bouw van het kasteel was in de Middeleeuwen een belangrijke stap in de ontwikkeling van Heidelberg. Die kreeg een verdere impuls door de stichting van de allereerste universiteit van Duitsland in 1386. In 1563 droeg de theologische faculteit van de universiteit bij aan het schrijven van de Heidelbergse Catechismus. Dit is een van de belangrijkste boeken geworden voor het gereformeerde geloof in Duitsland.

In de Tweede Wereldoorlog is Heidelberg niet getroffen door bombardementen. De stad heeft de oorlog nagenoeg ongeschonden doorstaan. Daardoor kunnen wij nu nog steeds genieten van de pracht van deze fantastische stad.

Een weekend Heidelberg: onze persoonlijke top 10

Begin maart waren we enkele dagen in Heidelberg. Het idee voor deze trip ontstond tijdens een uitzending van ‘Top 2000 a gogo’ op 29 december 2019. Hier werd de zanger van de band Liquido geïnterviewd over hun hit “Narcotic”. De titel van het nummer zegt je misschien niets, maar als je het deuntje hoort, herken je het gelijk. De sfeerbeelden van de stad, waar de zanger geboren en getogen is, spraken ons erg aan. En in de praktijk blijkt Heidelberg inderdaad een geweldige stad. Dit is onze persoonlijke top 10 van hoogtepunten.

Kasteel van Heidelberg

Je kunt er niet om heen: vanaf ieder punt in het centrum van de stad heb je uitzicht op het imposante Kasteel van Heidelberg. Meer dan 400 jaar woonden hier de keurvorsten van de Keur-Palts. Niet alleen het kasteel is indrukwekkend. Je vindt er daarnaast een bijzonder apothekersmuseum en het grootste wijnvat ter wereld.

Tot slot is de tuin rondom het kasteel met de vele bijzondere beelden een bezoek waard. Geniet vooral ook van het fraaie uitzicht op de stad vanaf het kasteel! Omdat deze bezienswaardigheid zo bijzonder is, hebben we een aparte blog aan het Kasteel van Heidelberg gewijd.

Tot bezinning komen op de Filosofenweg

Aan de overkant van de Neckar ligt de Filosofenweg. Tal van filosofie-studenten hebben hier in het verleden gelopen. Al uitkijkend op de stad lieten zij hun gedachten gaan over de zin van het leven. De weg ligt op de hellingen van de Heiligenberg. Het is absoluut de moeite waard om de oversteek via de Oude Brug te maken en deze route te lopen. Tal van prachtige uitzichten op Heidelberg vallen je ten deel.

Vanuit de Filosofenweg lopen tal van mooie wandelroutes over de Heiligenberg. En daar kom je nog bij diverse markante herinneringspunten. Vandaar dat we in een blog over de Filosofenweg verder ingaan op de bezienswaardigheden van de route.

De oudste universiteit van Duitsland

De Ruprecht-Karls-Universiteit in Heidelberg is de oudste universiteit van Duitsland. In 1385 kreeg Heidelberg van paus Urbanus VI het recht om een universiteit te openen.

Eeuwenlang had de universiteit slechts vier faculteiten: Geneeskunde, Theologie, Rechten en Filosofie. Pas in 1890 kwam Natuurwetenschappen erbij als vijfde faculteit. Tegenwoordig kunnen de meer dan 30.000 studenten aan 12 faculteiten studies volgen. In een aparte blog beschrijven we de belangrijkste hoogtepunten van de universiteit.

Wandelen door de Altstadt

Vanaf de Bischmarckplatz, het grote OV-knooppunt van de stad, loop je direct de Hauptstrasse in en begint je wandeling door de Altstadt. De hoofdstraat is vooral voor het winkelende publiek. Daarnaast vind je er veel restaurants, de ene nog gezelliger dan de andere. De gevels van de panden zijn bijna allemaal mooi om te zien. Prachtige barokke gebouwen, in mooie kleuren en vaak versierd met gevelstenen en inscripties.

Sla vooral ook regelmatig een zijstraat in, een van de vele “Gassen”, zoals deze straten heten. Meteen loop je in een veel rustiger omgeving, weg van het winkelend publiek. Maar de gebouwen zijn vaak net zo mooi. En parallel aan de Hauptstrasse loopt een straatje waarin ‘s avonds de studenten voor een gezellige sfeer zorgen in de vele bijzondere kroegen die hier zijn. Het drankje Absint, tot 2005 verboden in Nederland, is hier ruim te verkrijgen. Een glas van dit spul kan maar liefst 75% alcohol bevatten. Van Gogh schijnt dit te hebben gedronken voordat hij zijn oor afsneed, dus pas op met de consumptie.

Daarnaast vind je in de Altstadt diverse gezellige pleintjes. Wij waren er begin maart, maar de terrassen stonden al klaar voor de bezoekers. Nu was het nog wat te fris, maar als het echt lente wordt ademt de stad nog meer sfeer uit door de gezellige drukte op de vele terrassen. Bij de VVV van Heidelberg kun je een prima plattegrond krijgen waarop een leuke wandelroute door de Altstadt is aangegeven. Daarmee zie je zeker de belangrijkste hoogtepunten.

De oude brug over de Neckar

De rivier de Neckar doorkruist de stad. Vanaf het voorjaar gebruiken veel inwoners de oever aan de noordkant van de rivier om gezellig te barbecuen, wat te drinken en te praten met elkaar. Daarvoor was het nu nog te koud.

De oude brug verbindt beide zijden van de stad met elkaar. Het is een bijzonder fotogenieke plek, zeker bij mooi avondlicht. Vanaf de brug kijk je uit over de oude Stadspoort, de kerken en natuurlijk het kasteel.

Op de brug vind je twee beelden. Een is van de keurvorst die de opdracht tot de bouw gaf. De andere is van de Romeinse godin Minerva. Naast de stadspoort staat het beroemde beeld van de aap van Heidelberg. En aan de overkant van de brug vind je aan de rechterkant de zogenaamde “liefdessteen”. Veel verliefde stellen hebben hier hun hangslot aan gehangen. Je hebt vanaf hier een mooi uitzicht op de stad.

Met het treintje naar Königsstuhl

Vanuit de Korenmarkt kun je met een kabeltrein naar de Königsstuhl Deze berg is zo’n 570 meter hoog. Je hebt vanaf hier een prachtig uitzicht op de stad en het dal van de Neckar. Je kunt er heerlijk wandelen of een bezoek brengen aan de valkerij.

Het eerste deel van de rit met de trein gaat via een moderne kabeltrein. Als je het kasteel wilt bezoeken en geen zin hebt om naar boven te lopen, kun je bij de eerste halte uitstappen en gemakkelijk naar het kasteel lopen. Wil je naar de top van de Königsstuhl dan kun je blijven zitten. De tweede halte is het eindstation van de moderne kabeltrein. Hier moet je overstappen.

Het contrast kan bijna niet groter zijn. Even later komt een heel oud houten kabeltreintje tergend langzaam naar beneden. De conducteur opent de deuren en je mag instappen. Het ritje gaat niet snel, het lijkt erop of het treintje de berg nauwelijks op komt. Maar na een minuut of 10 sta je boven en geniet je van het uitzicht. Het schijnt dat dit treintje een van de oudste kabeltreinen van Duitsland is.

Friedrich Ebert-museum

Eerlijk gezegd hadden we nog nooit van Friedrich Ebert gehoord. En toch was hij een markante man in de Duitse geschiedenis. Hij was namelijk de eerste president van de Weimarrepubliek in 1919. Lang heeft hij het land niet kunnen dienen. In 1925 overleed hij aan een verwaarloosde blindedarmontsteking.

Ebert kwam uit een arbeidersmilieu en was van oorsprong een zadelmaker. Het kleine museum geeft een indruk hoe hij leefde. Vanaf de binnenplaats kun je enkele woonvertrekken bekijken. Daarnaast zie je de zadelmakerij. Het is leuk om een blik binnen te werpen en een indruk te krijgen van de inrichting van de huizen begin 1900. Het museum is gratis toegankelijk.

Art Nouveau in de Weststadt

Ons hotel lag in de wijk Weststadt. Vanaf hier is het ongeveer een kwartiertje lopen naar de Altstadt. En dat bood ons de kans om te genieten van de prachtige panden die je in dit rustige, groene deel van de stad ziet. Deze verfijnde woonarchitectuur maakt Weststadt een van de mooiste en populairste delen van Heidelberg om te verblijven.

Het centrum van de wijk is Wilhelmsplatz bij de Bonifatiuskerk. De wekelijkse markt vindt daar plaats. Het is zeker de moeite waard om dit deel van Heidelberg ook te verkennen. Loop dan zeker door de Goethestraße. Dat vonden we de mooiste straat. Daarnaast is de Zähringerstraße ook een mooie straat waar je prachtige voorbeelden van de bouwstijl ziet.

Kaffee mit Kuchen bij Gundel

Een Kaffee mit Kuchen is in Duitsland een traditie. In Heidelberg is dat niet anders. En waar kun je die beter eten dan bij Bäckerei/Konditorei Gundel? Het is een van de oudste bakkers van de stad. De hele dag zie je mensen buiten verlekkerd kijken naar alle heerlijkheden in de etalage. Deze bakker bakt alles zelf op ambachtelijke wijze en het ene taartje ziet er nog verleidelijker uit dan het andere.

Het is echt een feest om hier even te zitten en te genieten van een heerlijk bereide taart. Er is keuze genoeg. En omdat het waarschijnlijk een ambachtelijke bakker is, gaat het afrekenen ook nog traditioneel: je kunt hier niet pinnen. Gelukkig zit de pinautomaat om de hoek! En mocht je geen zin hebben in een taartje, je kunt er ook nog 30 verschillende soorten brood kopen.

Het nabijgelegen Ladenburg bezoeken

In Duitse steden genieten we altijd van de fraaie vakwerkhuizen. Om de een of andere reden zijn die in Heidelberg nauwelijks te vinden. Van de eigenaresse van een cafe op de Marktplatz kregen we een “Geheimtipp”. Het nabijgelegen Ladenburg heeft een heel mooi stadscentrum met alleen maar vakwerkhuizen. We zijn blij dat we de tip hebben opgevolgd en op de terugreis een stop bij dit slaperige stadje hebben gemaakt. Benieuwd naar wat we zagen? Lees onze blog over Ladenburg.

Een weekend Heidelberg: praktische zaken

Tijdens een weekend Heidelberg heb je voldoende tijd om alle hoogtepunten te bezoeken.
Zo kun je starten op de eerste dag met een rondwandeling met gids. Erg interessant om mee te maken en je weet vervolgens ook waar alles ligt. In de middag kun je dan met het bergtreintje naar het kasteel van Heidelberg gaan.

De volgende ochtend start je met een wandeling over de Filosofenweg en de Heiligenberg. In de middag kun je lekker door de stad struinen, de musea naar keuze bezoeken en winkelen in de Hauptstrasse. En op de terugweg pak je het romantische stadje Ladenburg nog even mee. Zo heb je je weekend Heidelberg optimaal benut!

Een weekend Heidelberg: hoe kom je er?

Heidelberg is uitstekend met het openbaar vervoer vanuit Nederland te bereiken. Een comfortabele, goedkope optie is met de bus. Zo brengen de luxe bussen (met lekker veel beenruimte!) van Columbuzz je in 7:30 uur van Amsterdam naar Heidelberg. Je kunt er ook met de trein komen. Vanuit Utrecht ben je in ongeveer 5 uur in de stad. De Hauptbahnhof ligt minder dan twee kilometer ten westen van het historische centrum.

Met de auto is het ongeveer 465 kilometer vanaf Utrecht. Wij hebben de heenreis gereden via de A3 (Oberhausen-Köln-Frankfurt). Voor de terugweg hebben we de A61 (Mannheim-Bonn-Venlo) gevolgd. Hoewel deze laatste route iets langer is, beviel dit traject ons beter. Het is rustiger en je komt minder “Baustellen” tegen.

Vervoer in de stad tijdens een weekend Heidelberg

In de compacte stad kun je je uitstekend te voet verplaatsen. Ons hotel lag in de Weststadt. In 15 minuten stonden we aan het begin van de Hauptstrasse, waar de Altstadt begint. Er is een uitgebreid OV-netwerk in de stad. De kaartjes voor een traject in de stad kosten € 1,70. Je koopt je ticket in de bus/tram of bij een automaat.

Wanneer je de Heidelberg Card aanschaft, kun je gratis gebruik maken van het OV in de stad. Daarnaast krijg je korting op veel bezienswaardigheden en is het ticket voor de Bergbahn naar en de toegang tot het kasteel inbegrepen. Wanneer je veel musea wilt bezoeken en gebruik wilt maken van het OV, is het handig om deze kaart aan te schaffen. Bij een bezoek van twee dagen, waarin je niet van het OV gebruik maakt, kun je beter losse kaartjes kopen.

Eten en drinken tijdens een weekend Heidelberg

De volgende restaurants zijn absoluut de moeite waard in Heidelberg:

  • Vetter, een van de twee overgebleven lokale brouwerijen van de stad. Toen wij er waren, zat het vol met inwoners. Gezellig restaurant, vriendelijke bediening, lekker Duits eten en heerlijke zelf gebrouwen bieren.
  • Cavallino Bianco. Een goed Italiaans restaurant, gerund door een familie. Heerlijke, typische Italiaanse gerechten die met veel smaak bereid zijn. Goede wijnen en een uitstekende service.
  • Palmbrau Gasse. Gezellig typisch Duits restaurant dat altijd vol zit. Reserveren is daarom aanbevolen. Goede sfeer en uitstekend eten voor een goede prijs. Attente bediening.
  • Schnitzelbank. Dit restaurant serveert meer dan alleen maar schnitzels. Prima eten in een super gezellige ambiance. Omdat je aanschuift aan lange tafels raak je snel in gesprek met andere gasten.

Een weekend Heidelberg: overnachten

Er is een ruime keuze aan accommodatie in Heidelberg in alle budgetklassen. Houd er rekening mee dat jaarlijks 12 miljoen toeristen de stad willen bezoeken. Zeker in het hoogseizoen is het gewenst om ruim van te voren te reserveren. In de Altstadt is het niet mogelijk te parkeren. De hotels hebben soms gereserveerde parkeerplaatsen (tegen betaling). Anders moet je de auto parkeren in een van de vele parkeergarages rondom de Altstadt.

Wij verbleven in de Weststadt, in Boardingstudio Heidelberg. Dit is een net hotel-appartement met eigen kitchenette. De bakker zit om de hoek, een supermarkt is ook niet ver weg. Gratis parkeren op het eigen terrein. We hadden er een prima kamer en ruime badkamer. En we konden meteen genieten van de fraaie architectuur in deze rustige wijk, op weg naar de Altstadt.

 

Wil je meer weten over enkele bezienswaardigheden van Heidelberg? Klik dan op de afbeeldingen hieronder.
Ladenburg: een pittoresk stadje vlakbij Heidelberg

Ladenburg: een pittoresk stadje vlakbij Heidelberg

Op zo’n 10 kilometer afstand van Heidelberg ligt het pittoreske stadje Ladenburg. Van een restauranteigenaar in Heidelberg kregen we de tip om Ladenburg te bezoeken op onze terugreis. Achteraf waren we blij dat we haar advies hebben opgevolgd. Het...

Universiteit van Heidelberg, de oudste van Duitsland

Universiteit van Heidelberg, de oudste van Duitsland

Heidelberg bezit de oudste universiteit van het land. De Ruprecht-Karls-Universiteit bestaat al meer dan 600 jaar. Tijdens je weekend Heidelberg mag je deze blikvanger van de stad niet missen. We zetten de belangrijkste highlights van de...

Kasteel van Heidelberg: de topattractie van de stad

Kasteel van Heidelberg: de topattractie van de stad

De echte topattractie van de stad is het kasteel van Heidelberg. Jaarlijks trekt de indrukwekkende ruïne meer dan een miljoen bezoekers. Voor velen staat deze plek symbool voor de romantiek. We kunnen ons dat zeker voorstellen. De locatie op de berg...

Plattegrond Heidelberg met bezienswaardigheden