De markten van La Paz

De markten van La Paz

Home » Bolivia » De markten van La Paz

La Paz, de hoofdstad van Bolivia, ligt op een respectabele hoogte: 3700 meter boven zeeniveau. Wij zijn niet zo lang in La Paz gebleven, omdat het er koud en nat was tijdens onze reis. Toen we met de nachtbus aankwamen, hadden we zelfs flinke sneeuw gehad onderweg. Omdat het bleef regenen, zijn we na twee dagen doorgevlogen naar Santa Cruz. We kunnen dus niet zo heel veel vertellen over La Paz.

 

Mi Teleférico

Wat we wel hebben gedaan en ook zeker kunnen aanbevelen, is een rondrit maken met “Mi Teleférico”, een kabelbaansysteem in de stad met een rode, groene en een gele lijn (de drie kleuren van de nationale vlag). Het totale traject is ongeveer 10 kilometer lang en is daarmee de langste kabelbaan in de wereld. De kaartjes kosten heel weinig en je hebt een geweldig uitzicht over de stad. Grappig is dat je bij het instappen door diverse controleurs op je plek wordt gezet, zodat de balans in de cabine optimaal is. De bevolking gebruikt de kabelbaan om zich snel te verplaatsen in een stad waar het verkeer vaak muurvast staat. Met de kabelbaan zijn ze veel sneller aan de andere kant van de stad.

Marktkoopvrouw te midden van haar groente in La Paz

De verschillende markten in La Paz

Maar de bijzonderheid van La Paz is de aanwezigheid van heel veel verschillende markten in de stad. Vooral in de weekenden zijn hele lange straten volledig in beslag genomen door marktkramen, waar kleurrijke handelaars (vaak vrouwen) hun waren staan te verkopen. Letterlijk alles kun je hier vinden. Van stoffen, kleding, groente, fruit, vis en vlees en nog veel meer. Vaak heeft iedere markt een specialiteit. Sommige zijn op straat, andere vind je in grote markthallen.

Mercado Lanza, iets ten noorden van Plaza San Francisco, is zo’n beetje de grootste markt voor groente, fruit en eten en drinken. Ook is er hier een mooie bloemenmarkt. Ook de Mercado Negro (zwarte markt) is een bezoekje waard. Je vindt hier veel lederwaren, tassen, schoenen, etc.

En tot slot moet je natuurlijk ook naar de Mercado de Hechicera, de heksenmarkt. Hier vind je allemaal kruiden die een geneeskrachtige werking zouden hebben. Ook medicijnen die ervoor zorgen dat je vrouw of man je trouw blijft. Ook lustopwekkende poedertjes kun je hier kopen. Zelfs lama foetussen zijn te koop. De Bolivianen gebruiken die om te offeren aan Pachamama bij de bouw van een nieuw huis. De foetus wordt dan begraven onder de grond waar het huis moet verschijnen. Voor iedere klacht heeft men op deze markt wel een kruidje of smeerseltje. We raden je alleen aan om die niet te gebruiken. We hoorden van onze gids dat sommige spullen zo sterk zijn, dat ze zelfs een olifant kunnen laten omvallen. Doe dus als een echte Nederlander op deze markt: kijken, kijken, niet kopen!

Vrouwelijke handelaar op een straatmarkt in La Paz

Free walking tour

Er zijn nog veel meer markten voor allerlei spullen. je hotel kan je vast vertellen welke markten je waar kunt vinden. Bij een bezoek aan de markt is het verstandig om goed op je eigen zaken te letten, er lopen wel veel zakkenrollers rond. Een leuke manier om de markten te bezoeken is via een zogenaamde “free walking tour”. Een lokale gids, meestal een student, neemt je mee naar bijzondere plekken en vertelt veel over de stad en haar inwoners. Je hoort vaak hele leuke details die je anders nooit te weten komt. De gratis tour duurt meestal twee tot drie uur en wordt vaak afgesloten met een drankje in een leuk cafe. Na afloop geef je een fooi waarmee je je waardering voor de gids en de tour kunt laten blijken.

 

Accommodatie in La Paz

In La Paz is er voldoende accommodatie te vinden. Denk vooral aan hotels en appartementen, maar ook aan bed and breakfasts en andere vormen van accommodatie waarbij je bij de plaatselijke bevolking overnacht.