De koppensnellers van Borneo

De koppensnellers van Borneo

Home » Maleisie » De koppensnellers van Borneo

De grootste bevolkingsgroep van Sarawak op Maleisisch Borneo is het volk van de Iban, die tot de Dajaks behoren. Zij waren voorheen jagers en verzamelaars. De lokale bevolking noemde hen ook wel koppensnellers, omdat zij op deze manier mensen van andere dorpen van het leven beroofden als er ruzie ontstond als er op hun terrein gejaagd werd. Voor elk kop die ze ‘snelden’ werd er een tattoo op een hand gezet.

Tegenwoordig snellen de Iban geen koppen meer. Wel zijn er culturele dorpen waar je meer over hun geschiedenis en vroegere en huidige levensstijl te weten kunt komen. Eén daarvan is het Mari Mari Cultural village, gelegen redelijk dichtbij Kota Kinabulu in Sabah. Een andere is het Sarawak Cultural Museum op 35 kilometer afstand van de in onze ogen super leuke stad Kuching. Je vindt er alles wat je maar wilt weten over longhouses en koppensnellers. Daarnaast is het “levende” museum de plek waar jaarlijks het ‘Rainforest World Music Festival’ wordt gehouden.

Gunung Mulu National Park in Maleisisch Borneo

In het befaamde Gunung Mulu National Park in Sarawak heb je ook een trektocht met als naam ‘Headhunters Trail’. De driedaagse tocht voert je door de jungle waarbij je over smalle paden ook de verblijfplaatsen van de oorspronkelijke headhunters bezoekt. Het park is volgens velen misschien wel het mooiste nationale park van Maleisisch Borneo.

Toen wij de omgeving van Kuching bezochten zijn we overigens ook naar het Bako National Park geweest. Het is  niet zo beroemd als het Gunung Mulu maar je vindt er wel veel natuurlijke pracht en praal in een betrekkelijk klein gebied. Zeker de moeite waard om daar een wandeling langs de kust of in het regenwoud te maken! 

Wild stromende rivier in Maleisisch Borneo.