De bezienswaardigheden van Vlissingen

De bezienswaardigheden van Vlissingen

Home » Nederland » De bezienswaardigheden van Vlissingen

Op het Zeeuwse eiland Walcheren liggen Vlissingen en Middelburg niet ver van elkaar. Als bestemming voor een stedentrip is die laatste stad veel populairder dan de maritieme stad aan de Westerschelde. En dat is onterecht. Want in Vlissingen kun je je uitstekend een weekend vermaken. Niet voor niets riep Zoover Vlissingen enkele jaren geleden uit tot een van de leukste steden in ons land. Dit zijn de bezienswaardigheden van Vlissingen.

De bezienswaardigheden van Vlissingen

Vlissingen heeft een roemrijk maritiem verleden. Veel van de hoogtepunten in de stad hebben daarmee te maken. Maar daarnaast heeft Vlissingen andere leuke plekken die een bezoek waard zijn.

Michiel de Ruyter op het Keizersbolwerk

De wieg van de allergrootste zeeheld van ons land stond in Vlissingen. Michiel de Ruyter was als admiraal in de 17e eeuw verantwoordelijk voor roemruchte overwinningen op de Engelsen. Vooral zijn tocht naar Chatham en de overwinning op de Engelse vloot was een heldendaad.

In de Sint-Jacobskerk aan de Oude Markt is hij gedoopt. Hij trouwde er driemaal. In de kerk is een speciaal De Ruyter Raam, een glas-in-loodraam ter herinnering aan zijn heldendaden. Hij ligt niet begraven in deze kerk, zijn graftombe staat in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Het meest opvallende in de stad is zijn standbeeld op het Keizersbolwerk. Als een stoere zeeheld staart hij in de verte, met een kijker in zijn hand.

Het Keizersbolwerk is een onderdeel van de Vlissingse vestingwerken uit 1548. In het hart van het Keizersbolwerk vind je de Kazematten. Dit militaire bouwwerk werd gebruikt voor verdediging tegen de vijand. Je kunt de verschillende ruimtes van de Kazematten in Vlissingen bezoeken. Daarbij kom je alles te weten over de functies die ze hebben gehad.

Slag om de Schelde

De Slag om de Schelde was de grootste operatie op Nederlands grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog. Toch is de Slag om de Schelde niet zo bekend bij het grote publiek. Maar hij was essentieel om de geallieerde legers van voorraden te voorzien. Daarmee werd een begin gemaakt met de bevrijding van West-Europa.

In Vlissingen zie je veel herinneringen aan deze operatie. Daarnaast heeft de stad op diverse plekken informatieborden over de Slag om de Schelde. Loop zeker de Oranjemolen binnen. Daar geniet je van een gratis expositie over de slag. Iets verderop staat het Landingsmonument. Dit herinnert aan de amfibische landing op deze plek van Britse, Nederlandse en Franse commando’s op 1 november 1944.

Bellamypark

Op ieder moment van de dag bruist het Bellamypark. Vroege vogels ontbijten in een van de vele restaurants. In de middag geniet men van een lunch op de gezellige terrassen. En in de avond en nacht is het Bellamypark de plek om uit te gaan. Ooit lag op deze plek de oude binnenhaven van de stad.

Rondom het plein staan prachtige en kleurrijke panden, allemaal fraai gerestaureerd. Zo vind je er het geboortehuis van Jacobus Bellamy, de naamgever van het park. Hij maakte later naam als dichter. Samen met de stadsgenoot Betje Wolff zette hij Vlissingen op de culturele kaart. Het beeld “De Dichter” op het park is een herinnering aan Jacobus Bellamy.

Reptielenzoo Iguana

Een van de blikvangers op het Bellamypark is de Reptielenzoo Iguana. Als je van reptielen houdt, mag je Iguana niet overslaan. Het is namelijk de grootste overdekte reptielenzoo van Europa. je kunt er maar liefst meer dan vijfhonderd verschillende exemplaren bewonderen. Als je een slangenfobie hebt, kun je de reptielenzoo beter overslaan. Want je komt oog in oog te staan met een netpython van ruim 7 meter.

Reptielenzoo Iguana is een opvangcentrum voor reptielen, amfibieën en geleedpotigen. Het huist dieren die in beslag zijn genomen of niet meer gewenst zijn. Het doel is om de beesten weer terug te brengen naar de natuurlijke omgeving. De reptielenzoo toont alleen de dieren die niet meer terug kunnen naar de natuur.

Panorama Walcheren

Het Panorama Walcheren is een uniek kunstproject van negen enorme schilderijen. Ze zijn tot wel drie meter hoog. De breedte varieert van 14 tot maar liefst 40 meter. Het zijn karakteristieke plekken op het Zeeuwse eiland Walcheren. Elk met een eigen sfeer en jaargetijde. Door de opstelling van de kunstwerken in een ronding, voel je je als het ware één met de omgeving.

Het Panorama Walcheren doet denken aan het beroemde Panorama Mesdag in Den Haag. Dat laatste doek is echt enorm met een omtrek van maar liefst 120 meter. Maar in Vlissingen tonen de verschillende kunstwerken meer diversiteit. Dat maakt Panorama Walcheren zo leuk.

Windorgel

De wind en Vlissingen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een unieke manier om van de wind te genieten is bij het windorgel. Het is een sculptuur van veel bamboestokken met daarin gaten. Als de wind door deze gaten blaast, ontstaan er bijzondere klanken. Het mooiste geluid hoor je als je staat tussen de “orgelpijpen”. Sonore bromtonen wisselen af met hoge fluitklanken. En geen enkel concert is hetzelfde. Afhankelijk van de wind klinkt er altijd weer een ander geluid uit het windorgel. Nergens in Nederland beleef je deze ervaring. In heel Europa schijnen nog twee windorgels te zijn. Het windorgel staat op het Nollestrand.

Boulevard

Het uitzicht vanaf de boulevard van Vlissingen is elk moment van de dag boeiend. Grote schepen varen vlak voor je langs. De loodsboten rukken uit om een schip naar hun bestemming te brengen. Het prachtige uitzicht op de Westerschelde verveelt daarom geen moment. En vanaf de boulevard stap je zo het strand op.

Op de boulevard staat de Gevangentoren. Lang geleden was dit de stadspoort aan de westelijke kant van de stad. Vanaf het begin van de 17e eeuw diende de toren als gevangenis. Dat bleef zo tot het einde van de 19e eeuw. Nu is een verblijf in de Gevangentoren veel aangenamer. In het gelijknamige restaurant geniet je van een lekkere maaltijd en een fraai uitzicht.

Zeeuws maritiem muZeeum

Het Zeeuws maritiem muZeeum toont de maritieme geschiedenis van de stad. Natuurlijk krijgt Michiel de Ruyter hierbij veel aandacht. Maar verder tonen de vaste exposities scheepsmodellen en -wrakken.

De kern van het museum is gevestigd in het fraaie Lampsinshuis uit de 17e eeuw. De familie Lampins was een voornaam koopmans- en redersgeslacht en bezat dit stadspaleis. Michiel de Ruyter trad bij deze familie in dienst op 12 jarige leeftijd als touwslager. Via moderne architectuur is het Lampsinshuis verbonden met de andere historische panden van het museum. In de vroegere pakhuizen achter het stadspaleis vinden tijdelijke exposities plaats.

Scheldekwartier

Het Scheldekwartier is het gebied waar je het industrieel en maritiem erfgoed van de stad aantreft. Op deze plek stond het hoofdkantoor van de Koninklijke Schelde Groep, een belangrijke scheepsbouwer. Monumenten uit dit verleden zijn de Timmerfabriek, de Machinefabriek en de Torenkraan.

De Dok van Perry is het oudste droogdok van Nederland. De Dok van Perry dateert uit 1705. Daarmee is hij zelfs een van de oudste droogdokken in West-Europa. In het dok ligt nu het Museumschip Mercuur.

Stranden

Vanaf de Boulevard stap je zo het brede badstrand van Vlissingen op. Omdat het ligt aan de Westerschelde, is er geen eb en vloed. Het strand blijft dus altijd lekker ruim. Op het strand ligt een drukbezocht strandpaviljoen Pier 7. Een fantastische plek om bij mooi weer even te relaxen.

Iets verder van de stad ligt het Nollestrand. Een rustige plek met twee bijzondere troeven. Hier staat het Windorgel en aan het strand liggen unieke vakantieverblijven. Deze moderne slaapstrandhuisjes zijn geschikt voor maximaal vijf personen en bezitten alle comfort. Stel je voor: wakker worden door het geluid van de wind, direct het strand op voor een verkoelende duik en daarna ontbijten op je eigen terras. En iedere avond beleef je een fantastische zonsondergang. Dat is genieten!

Wandelen langs bezienswaardigheden van Vlissingen

Het liefst maken we een gemarkeerde stadswandeling langs alle hoogtepunten van de stad. Dat is helaas in Vlissingen niet mogelijk. Jammer genoeg is er ook geen officiële VVV meer. Wel is in de bioscoop een klein informatiepunt waar je folders kunt krijgen en een stadsplattegrond. Daarnaast kun je een stadswandeling met gids maken langs de bezienswaardigheden van Vlissingen.

Winkelen in Vlissingen

In Vlissingen vind je veel leuke speciaalzaken en boetieks. Vooral de straatjes die uitkomen op de Oude Markt hebben verrassende winkeltjes. De Walstraat is de belangrijkste winkelstraat. De straat is ruim één kilometer lang en loopt van het Scheldeplein tot aan de Nieuwendijk. De bekende franchiseketens zitten bijna allemaal in het eerste gedeelte van de Walstraat: van het Scheldeplein tot aan de Lange Zelke. In het tweede gedeelte (Lange Zelke – Nieuwendijk) zijn meer plaatselijke winkels en café’s. Dat deel vinden we verreweg het leukste.

Dit wil je weten als je de bezienswaardigheden van Vlissingen bezoekt

Hoe kom ik in Vlissingen?

Vlissingen ligt op het eiland Walcheren in Zeeland. Als je met de auto komt, dan is de A58 vanaf Bergen op Zoom de toegangsroute. Vanaf Utrecht doe je net iets meer dan 2 uur over de 172 kilometer.

 

Met de trein kun je Vlissingen prima bereiken. De treinreis vanaf Utrecht duurt 2 uur en 18 minuten. Nadeel is wel dat het station wat ver van het centrum af ligt. Lopend doe er er zo’n 20 minuten over. Met veel bagage is de bus vanaf het station dan een beter alternatief.

Waar kan ik parkeren in Vlissingen?

In de binnenstad zijn er twee parkeergarages. Daarnaast heeft Vlissingen diverse betaalde parkeerterreinen in en rond de stad. Bij het station is een P&R terrein. Daar is het parkeren gratis. Vanaf hier reis je per bus met een OV-fiets verder. Lopen kan ook, maar dat duurt wel ongeveer 20 minuten. Meer informatie over parkeren in Vlissingen

Wat zijn goede adressen om wat te eten en drinken?

Deze restaurants vallen erg in de smaak bij de bezoekers:

  • Sint-Jacobscafé. Alleen op vrijdag- en zaterdagavond geopend voor diner. Doordeweeks kun je er alleen lunchen. Wat een heerlijke tapas!
  • Gastrocafé Santiago. De buurman van het SInt-Jacobscafé. Sfeervolle plek met geweldig terras.
  • De Gecroonde Liefde. Strak en modern restaurant in historisch pand. Iedereen dineert hier graag.
  • Rondom het Bellamypark vind je de ene na het andere gezellige restaurant met terras. Voor de inwoners is dit de plek om lekker te lunchen in de zon of de dag af te sluiten met een drankje.
  • De Oude Markt is een intiem en rustig plein met diverse leuke tentjes. Daar vind je onder andere Gastrocafé Santiago en het Sint-Jacobscafé.
Waar kan ik overnachten in Vlissingen?

Dit zijn goede onderkomens voor een heerlijk verblijf in Vlissingen:

  • HoteldeBeautel. Fijn kleinschalig hotel Sommige kamers hebben een terras.
  • Hotel Zilt. Gevestigd in 3 historische gebouwen in het centrum.
  • Westerschelde B&B. Toplocatie. Rustig gelegen en toch niet ver van het centrum
  • De Gevangentoren Suite. Romantisch overnachten in de voormalige gevangenis. Het heeft een prijskaartje, maar de ervaring is uniek.

 

Zit je keuze er niet bij? Dit is het totale aanbod van accommodaties in Vlissingen.