Reserveren tijdslot voor de securitycontrole op Schiphol – update –

Reserveren tijdslot voor de securitycontrole op Schiphol – update –

Home » Nieuwsberichten » Reserveren tijdslot voor de securitycontrole op Schiphol – update –

Kort geleden vloog ik naar Frankrijk. Bij toeval ontdekte ik de mogelijkheid om een tijdstip te reserveren voor de veiligheidscontrole. Met een vast tijdslot door de security bij Schiphol, dat leek me handig. Ik heb daarom gelijk een tijd gereserveerd voor mijn controle. Benieuwd naar de voordelen van deze reservering en de werkwijze? Lees dan zeker door, want Schiphol heeft de mogelijkheden voor het boeken van een tijdslot flink verruimd!

Waarom een tijdslot voor de securitycontrole bij Schiphol?

Je herinnert je vast nog wel de beelden van vorig jaar. Ellenlange rijen op Schiphol waardoor mensen zelfs hun vliegtuig misten. De chaos was groot, net als het chagrijn bij de reizigers. Een van de belangrijkste redenen voor de wachtrijen was het gebrek aan veiligheidspersoneel. Daardoor duurde het ontzettend lang om de securitycheck te laten uitvoeren.

Schiphol zegt dat inmiddels veel nieuwe veiligheidsmedewerkers zijn aangenomen. Dat zou de doorstroming bij de controle moeten bevorderen. Daarnaast heeft de luchthaven nog een maatregel ingevoerd. Je kunt nu een vast tijdstip reserveren voor de veiligheidscontrole. Het is een gratis en gemakkelijke service. Dat geeft zekerheid dat je op tijd door de controle bent en dus je vliegtuig gaat halen. Zo begin je zorgeloos aan je reis, zonder de stress van een lange wachtrij. Het reserveren van een tijdslot voor de securitycontrole bij Schiphol is nu een paar maanden mogelijk. Volgens de luchthaven maakt op dit moment 1 op de 5 reizigers gebruik van het tijdslot. Dat is voor Schiphol reden om deze service verder uit te breiden. 

Werkwijze reserveren tijdslot

Zo werkt het om een vast tijdstip te reserveren voor de veiligheidscontrole op de luchthaven:

 • Je kunt vanaf maximaal 3 dagen voor vertrek online een tijdslot voor securitycontrole Schiphol reserveren.
 • Daarbij kies je een tijdslot van een kwartier. Je hebt een kwartier vóór en na jouw gekozen tijdslot de mogelijkheid om je te melden bij de controle.
 • Je kunt bij de reservering van het tijdslot de groepsgrootte van je reisgezelschap opgeven. Daarom hoeven je medereizigers niet apart een eigen tijdslot te reserveren.
 • Nadat je de vlucht- en passagiersgegevens hebt ingevuld, ontvang je een bevestigingsmail met QR-code.
 • Na het inchecken van je bagage (als je ruimbagage meeneemt) ga je naar de beveiliging. Daar volg je de aparte rij “Tijdslot/Timeslot”.
 • Reis je alleen met handbagage, dan kun je rechtstreeks naar de securitycontrole.
 • Een medewerker scant je QR-code en je kunt direct doorlopen naar de beveiliging.
 • Je gaat vervolgens snel en efficiënt door de securitycontrole heen.
 • Het tijdslot werkt sinds juli 2023 voor zowel vluchten binnen Europa als op intercontinentale vluchten.
 • Het laatst mogelijke tijdslot is 60 minuten voor een vlucht binnen Europa. Voor vluchten buiten Europa is het laatst mogelijke tijdslot 90 minuten voor vertrek van de vlucht.
 • Je kunt alleen een tijdslot voor de securitycontrole op Schiphol reserveren. Het is niet mogelijk om een tijdstip af te spreken voor het inchecken op de luchthaven en het afgeven van je ruimbagage.

Tot begin juli 2023 was het reserveren van een tijdslot alleen mogelijk voor Europese bestemmingen. Maar gezien de gunstige resultaten uit de test heeft Schiphol het reserveren van een tijdslot nu mogelijk gemaakt voor alle vluchten. Deze service is gratis voor de passagiers. Zie voor meer informatie de webpagina van de luchthaven over reserveren timeslot security Schiphol. Daar vind je ook antwoorden op veelgestelde vragen over het tijdslot.

Zonder stress op reis met een tijdslot voor de securitycontrole op Schiphol

Het online reserveren van een tijdslot is super eenvoudig, een kind kan de was doen. Deze mogelijkheid zorgt ervoor dat reizigers zonder stress van tijdsverlies door de securitycontrole komen. Dan begint de vakantie toch een stuk relaxter lijkt ons. Houd er bij het reserveren wel rekening mee dat je eventuele ruimbagage moet inchecken. Daar kan natuurlijk een rij staan. Schiphol houdt een marge aan van een kwartier voor en na het gereserveerde tijdslot. Kom je voor of na die tijd, dan kan de luchthaven niet garanderen dat het tijdslot nog geldig is.