Reserveren tijdslot voor de securitycontrole op Schiphol

Reserveren tijdslot voor de securitycontrole op Schiphol

Home » Nieuwsberichten » Reserveren tijdslot voor de securitycontrole op Schiphol

Kort geleden vloog ik naar de sneeuw in Frankrijk. Bij toeval ontdekte ik de mogelijkheid om een tijdstip te reserveren voor de veiligheidscontrole. Met een vast tijdslot door de security bij Schiphol, dat leek me handig. Ik heb daarom gelijk een tijd gereserveerd voor mijn controle. Benieuwd naar de voordelen van deze reservering en de werkwijze? Lees dan zeker door!

Waarom een tijdslot voor de securitycontrole bij Schiphol?

Je herinnert je vast nog wel de beelden van vorig jaar. Ellenlange rijen op Schiphol waardoor mensen zelfs hun vliegtuig misten. De chaos was groot, net als het chagrijn bij de reizigers. Een van de belangrijkste redenen voor de wachtrijen was het gebrek aan veiligheidspersoneel. Daardoor duurde het ontzettend lang om de securitycheck te laten uitvoeren.

Schiphol zegt dat inmiddels veel nieuwe veiligheidsmedewerkers zijn aangenomen. Dat zou de doorstroming bij de controle moeten bevorderen. Daarnaast heeft de luchthaven nog een maatregel ingevoerd. Je kunt nu een vast tijdstip reserveren voor de veiligheidscontrole. Het is een gratis en gemakkelijke service. Dat geeft zekerheid dat je op tijd door de controle bent en dus je vliegtuig gaat halen. Zo begin je zorgeloos aan je reis, zonder de stress van een lange wachtrij. Het reserveren van een tijdslot voor de securitycontrole bij Schiphol is voorlopig een test. Afhankelijk van de resultaten zal de maatregel definitief worden ingevoerd.

Werkwijze reserveren tijdslot

Zo werkt het om een vast tijdstip te reserveren voor de veiligheidscontrole op de luchthaven:

  • Je kunt tot maximaal 3 dagen voor vertrek online een tijdslot voor securitycontrole Schiphol reserveren.
  • Daarbij kies je een tijdslot van een kwartier. Je hebt een kwartier vóór en na jouw gekozen tijdslot de mogelijkheid om je te melden bij de controle.
  • Nadat je de vlucht- en passagiersgegevens hebt ingevuld, ontvang je een bevestigingsmail met QR-code.
  • Na het inchecken van je bagage ga je naar de beveiliging. Daar volg je de aparte rij “Tijdslot/Timeslot”.
  • Een medewerker scant je QR-code en je kunt direct doorlopen naar de beveiliging.
  • Je gaat vervolgens snel en efficiënt door de securitycontrole heen.
  • Het tijdslot werkt (voorlopig) alleen voor Europese vluchten, binnen het zogenaamde Schengengebied.
  • Je kunt alleen een tijdslot voor de securitycontrole op Schiphol reserveren. Het is niet mogelijk om een tijdstip af te spreken voor het inchecken op de luchthaven en het afgeven van je ruimbagage.

Zie voor meer informatie de webpagina van de luchthaven over reserveren timeslot security Schiphol. Daar vind je ook antwoorden op veelgestelde vragen over het tijdslot.

Vragen over het tijdslot voor de securitycontrole op Schiphol

Toen ik weer terug was, heb ik eerst via een chat en later via de mail contact gezocht met Schiphol. Want ik heb nog wel enkele vragen over deze procedure. Zo is het volgens de informatie een test. Daarnaast werkt het nu alleen voor vluchten binnen Europa. Helaas heb ik op al mijn vragen geen concreet antwoord gekregen. Men verwees simpel naar de veelgestelde vragen op de eigen website.

Ik kan dus nog niet zeggen hoe lang deze test duurt, en wat de criteria zijn om te bepalen of dit een permanente mogelijkheid wordt. Verder is voor mij nog onbekend wanneer ook intercontinentale vluchten deze mogelijkheid bieden. En wat de ervaringen van Schiphol en de passagiers zijn met deze nieuwe service. Mocht er via de website van Schiphol aanvullende informatie beschikbaar komen, dan wordt dit bericht natuurlijk aangepast.