Pancake Rocks en Moeraki Boulders

Pancake Rocks en Moeraki Boulders

Home » Nieuw-Zeeland » Pancake Rocks en Moeraki Boulders

Pancake Rocks bij Punakaiki

Een van de jongste Nationale Parken in Nieuw-Zeeland is het Paparoa National Park bij Punakaiki gelegen tussen Westport en Greymouth aan de westkust van het eiland. Dit gebied heeft een van de mooiste kuststreken van het land. De belangrijkste bezienswaardigheid in het park zijn de “Pancake Rocks”. Als je de rotsen ziet, weet je gelijk waarom ze die naam hebben gekregen: Het ziet er echt uit als een flinke stapel pannenkoeken, oprijzend uit de zee.

Dolomite Point bij Punakaiki

Bij de plaats Punakaiki is een Informatiecentrum. Hier zijn wandelingen verkrijgbaar die je in het gebied kunt maken. Het mooist uitzichtpunt op de Pancake Rocks is bij het Dolomite Point. Je bereikt dit na ongeveer 10 minuten lopen vanaf het informatiecentrum. Hier zie je wat het eeuwenlange proces van wind en golven heeft veroorzaakt in het zachte gesteente van de rotsen. Door de erosie zijn de gelaagde formaties ontstaan, die er inderdaad uitzien als een stapel pannenkoeken.

Blow Holes

Bij vloed en sterke zeegang komt er een forse lading schuimend water uit de diverse Blow Holes langs de kust. Door de hoge druk waarmee het water het nauwe blaasgat ingaat, ontstaat er een forse fontein. Dit is indrukwekkend om te zien. Sta je dichtbij, dan krijg je een forse regendouche. Bij zonnig weer levert dit ook fraaie regenbogen op, wat het gebied nog meer fotogeniek maakt.

Pancake rocks bij Punakaiki, Nieuw-Zeeland

Moeraki Boulders

Op de Highway 1 van Dunedin naar Hamden in het zuidoosten van het Zuidereiland komt kort voordat je Hamden nadert, de route-aanwijzing naar Moeraki Boulders. Het is absoluut de moeite van een leuke tussenstop waard. Op het strand liggen vele honderden zwerfkeien. Sommige hebben een doorsnede van maar liefst 4 meter.

Volgens de Maori legende is de kano van de goden hier vlak voor de kust gestrand. De voedselmanden en waterkruiken vielen uit de boot en spoelden later aan op het strand. Hier zijn ze in de jaren erna versteend.

De geologische verklaring is minder spannend. De keien zijn 4 miljoen jaren geleden door vulkanische activiteiten ontstaan en daarna aangespoeld op het vasteland. Het is bijzonder om te zien. Als je deze plek aandoet rond lunchtijd, kun je een bezoek brengen aan het kleine dat café dat boven het strand ligt. Hier geniet je van een prachtig uitzicht op het strand, de Moeraki Boulders en de zee.

Moeraki Boulders, Zuidereiland van Nieuw-Zeeland