Eindelijk weer naar een evenement of attractie!

Eindelijk weer naar een evenement of attractie!

Home » Nieuwsberichten » Eindelijk weer naar een evenement of attractie!

Heb je ook zo lang uitgekeken naar het moment dat je weer naar een evenement of attractie kunt? In april is het eindelijk (beperkt) mogelijk! Er worden deze maand namelijk proeven gehouden in de cultuur-, sport- en recreatiesector. Bij de proef mogen bezoekers, mits zij een actuele negatieve coronatestuitslag hebben, weer naar een bepaald evenement of attractie. Voor de overheid is het doel om te kijken of de samenleving en de economie weer langzaam van het slot af kunnen.

Keukenhof

Welke proeven zijn er zoal?

Er zijn proeven op verschillende terreinen. Bij de eerste categorie gaat het om sport- en jeugdactiviteiten. Denk hierbij aan breedtesport en topsportwedstrijden, zwembaden en speel- en sporthallen tot 18 jaar. Een andere categorie betreft toegang tot casino’s en speelhallen. Daarnaast komen er experimenten voor zakelijke bijeenkomsten.

Mocht je snel weer naar een dierentuin, attractiepark of bijvoorbeeld bloemenpark Keukenhof willen? Dan hebben we goed nieuws, want ook hiervoor zijn er proeven! In april kun je – als er nog kaarten zijn – terecht bij Artis, het Ouwenhands dierenpark, Diergaarde Blijdorp en GaiaZOO. Lukt dat niet meer, kijk dan naar de deelnemende attracties als Hellendoorn avonturenpark, Madame Tussauds Amsterdam, de Heineken Experience Amsterdam en Madurodam.

Voor de cultuurliefhebber is er ook goed nieuws. Deze maand opent een aantal monumenten, theaters, poppodia en musea haar deuren voor een beperkt aantal bezoekers. Voorbeelden van deelnemende musea zijn het Aviodrome, Nederlands Openluchtmuseum, Scheepvaartmuseum en Spoorwegmuseum, en de Hermitage en Prinsenhof. Je vindt alle culturele activiteiten die onder de proeven vallen, op de website van onze overheid.

Ten slotte zijn er nog zogenaamde ‘fieldlabs’. Dit zijn kleinschalige praktijktesten waarbij onderzoekers kijken hoe verschillende evenementen op termijn veilig en verantwoord kunnen worden georganiseerd. Denk aan bijvoorbeeld voetbalwedstrijden en popconcerten. Voor dit soort evenementen zijn helaas geen kaarten meer te verkrijgen.

Scheepvaartmuseum

Hoe gaat het in zijn werk?

Eigenlijk heel simpel. Je gaat allereerst naar de website van de organisator van het evenement of de activiteit. Op de website kun je in de meeste gevallen meteen zien hoe je kaartjes online kunt kopen. Maar ook hoe je je gratis kunt laten testen voor toegang.

De test mag maximaal 40 uur oud zijn vóór aanvang van het evenement of tijdstip dat je bij de attractie naar binnen mag. Het testen gebeurt bij een van de vele testcentra die aan de proeven meedoen. Let op: dit zijn niet alle centra in Nederland! Het overzicht van testcentra vind je vanzelf zodra je toegangskaarten gaat aanschaffen. Snel na de coronatest krijg je bij een negatieve uitslag een testbewijs. Dit bewijs kun je bij de ingang van het evenement of de attractie laten zien.

Tijdens je bezoek aan het evenement of attractie gelden dezelfde maatregelen als normaal. Zo geldt nog de avondklok, moet je 1,5 meter afstand houden en – in sommige gevallen – een mondkapje dragen. Controleer dit goed voorafgaand aan je bezoek.

Theater

Wat gebeurt er na deze maand met de proeven?

Op dit moment is een klein aantal proeven mogelijk voor een beperkt aantal bezoekers. Dit komt omdat de besmettingscijfers in april nog altijd hoog zijn. En volgens de website van onze overheid ook omdat het nu puur om onderzoek gaat. Het is dan ook verstandig om heel snel te boeken als je deze maand graag naar een museum of bijvoorbeeld de Keukenhof wilt!

Als de proeven deze maand succesvol zijn dan komen er vanaf 1 mei 2021 meer evenementen met testbewijzen. Ook gaan er dan naar verwachting andere evenementen en activiteiten eerder open. Hoe dat eruit komt te zien is van veel factoren afhankelijk. Zoals de beschikbare testcapaciteit en het aantal coronabesmettingen.