Hemelse klanken uit een container tijdens Festival Oude Muziek Utrecht

Hemelse klanken uit een container tijdens Festival Oude Muziek Utrecht

Home » Nieuwsberichten » Hemelse klanken uit een container tijdens Festival Oude Muziek Utrecht

Van 26 augustus tot en met 4 september vindt in de domstad het jaarlijkse Festival Oude Muziek plaats. Dit tiendaags muziekfestival werd voor het eerst gehouden in 1982. Sindsdien is het evenement populair geworden onder liefhebbers van oude muziek (van de middeleeuwen tot midden 18e eeuw). De muziek wordt daarbij op veelal historische locaties uitgevoerd op historische instrumenten.

Net als voorgaande jaren heeft de festivalorganisatie weer een zeer uitgebreid, interessant programma opgesteld. Er worden heel veel concerten gegeven. Sommige zijn tegen betaling, andere zijn kosteloos bij te wonen. Daarnaast zijn er lezingen en workshops te volgen. Kortom, een leuk festivalschema. We nemen daarom op deze eerste festivaldag alvast een kijkje…

Bach’s virtuele Himmelsburg

Op de Neude, gelegen vlakbij het festivalcentrum Tivoli/Vredenburg, stuiten we op een verbouwde zeecontainer. Het blijkt te gaan om een project van het toerismebureau van Thüringen en de Bach-organisatie Thüringer Bachwochen. Speciaal voor liefhebbers van klassieke muziek ontwikkelden zij een mobiele ruimte waarin je een unieke Bach-ervaring kunt beleven. Met behulp van virtual reality bezoek je volledig in 3D de belangrijkste werkplek van Bach, namelijk de “Himmelsburg”. Dit was de slotkapel van het Thüringse Weimar, tot deze in 1774 in vlammen opging.

Nieuwsgierig als wij zijn nemen we vervolgens in de container plaats op originele kerkbanken van de Himmelsburg. Na een korte uitleg zetten we een VR-bril en koptelefoon op. Snel daarna bevinden we ons in de kapel waar we van boven prachtig gezang horen. Benieuwd naar waar de hemelse klanken vandaan komen, verplaatsen we ons met een afstandsbediening naar diverse locaties in de virtuele slotkapel. Zoals naar het op 20 meter hoogte gelegen orgel dat speciaal voor Bach was gebouwd. Al met al een geweldige ervaring in beeld maar ook geluid. En een fantastische manier om dit festival mee af te trappen!

Praktische informatie

Een bezoek aan Bach’s virtuele Himmelsburg is gratis. Wel moet je online reserveren omdat er maar drie bezoekers per sessie van zeven minuten in de container kunnen. De virtuele Himmelsburg is elke festivaldag geopend van 11.00u tot 19.00u.

Meer informatie over het Festival Oude Muziek Utrecht vind je op de website van de Organisatie Oude Muziek. Alle praktische informatie over het festival vind je in dit document.