De Shwedagon Paya in Yangon

De Shwedagon Paya in Yangon

Home » Myanmar » De Shwedagon Paya in Yangon

Ook al heb je misschien al te veel tempels gezien tijdens je reis, de Shwedagon Paya (meestal de Schwedagon Pagoda genoemd) mag je eenvoudigweg niet missen. Velen vinden dit de meest belangrijke tempel in Zuidoost-Azië. Met de bouw is al voor onze jaartelling begonnen. Diverse keren is het complex getroffen door aardbevingen en iedere keer werd het mooier en groter opgebouwd. De gouden stupa schittert je al van verre tegemoet, waar je in Yangon ook bent. Volgens de legende liggen in de ‘stupa’ de haren van de laatste Boeddha.

Kaarsen aansteken bij de Shwedagon Paya.

Het is een enorm complex van ruim 47 hectare, dat heel veel gelovigen uit binnen- en buitenland aantrekt. Daarnaast is het in de overdekte trappen om op het centrale plein te komen, een groot commercieel circus. Hier kun je goed zien dat het Boeddhisme een flinke bijdrage aan het nationaal inkomen van Myanmar levert. Ontelbare kraampjes met beeldjes, goederen die geofferd kunnen worden en andere religieuze artikelen worden hier verkocht. Voor de mensen die slecht ter been zijn, zijn er bij enkele ingangen ook liften.

Gebed in tempel bij de Shwedagon Paya.

Stupa

De grote stupa is ongeveer 100 meter hoog. Hij is bedekt met 50.000 ton bladgoud en heel veel edelstenen. Hij wordt omringd door heel veel kleinere stupa’s. Vier grote staan in het verlengde van de vier toegangspoorten, vier kleinere stupa’s geven de hoeken aan en vier middelgrote markeren de vier hoeken van het complex. Daartussen staan er nog tientallen in kleine afmetingen.

Rond de pagode zijn op het plein ook nog tal van tempels en beelden te zien. Een bijzonder schouwspel kun je zien bij een aantal offer plaatsjes die corresponderen met de dagen van de week. Mensen offeren hier bij de plek die overeenkomt met hun dag van geboorte. Bijzonder is dat de woensdag is verdeeld in een ochtend- en middag tempeltje. Je kunt, mocht je je dag van geboorte niet meer weten, die op laten zoeken in een almanak.

Bij het tempeltje volgt men een vast ritueel om te offeren. In één van de tempels bevindt zich een 15 ton zware klok. Het verhaal gaat dat de Engelsen deze klok wilden meenemen naar Europa. Hun schip zonk in de Yangon Rivier. De Birmezen hebben toen met man en macht geprobeerd de klok weer op te vissen, wat is gelukt. Daarna heeft de klok zijn vaste plaats weer terug gekregen.

meer met fontein met op achtergrond de Shwedagon Paya.

Het is absoluut de moeite waard om een gids te nemen tijdens je bezoek aan de Shwedagon Paya. De gidsen, vaak studenten, bieden zich vanzelf aan. Je begrijpt de rituelen veel beter en leert ook meer over de achtergronden kennen. Na een rondleiding kun je zelf nog rondlopen. Wij zijn er zeker wel drie uur geweest en hebben onze ogen uitgekeken. Doordat we er aan het einde van de middag waren, hebben we ook de zonsondergang meegemaakt. Het rode licht op de stupa is prachtig en heel fotogeniek.

Bevolking bij de Shwedagon Paya in Yangon.

Accommodatie in Yangon

In Yangon is bijzonder veel accommodatie te vinden. Denk met name aan hotels maar er zijn ook hostels, guesthouses en zelfs appartementen. Wij verbleven onder meer in het Check In @ Downtown Yangon, een prima en net kleinschalig hotel op circa 5 kilometer afstand van de Schwedagon Pagoda. De directe omgeving van het hotel is typisch Aziatisch met drukke, niet al te schone straten vol met marktkraampjes en eetstalletjes. Voor de belangrijkste highlights van Yangon heb je van hieruit doorgaans wel een taxi nodig!