Boottocht over de Kinabatang

Boottocht over de Kinabatang

Home » Maleisie » Boottocht over de Kinabatang

De 560 kilometer lange Kinabatangrivier in het noordelijk deel van Maleisisch Borneo is wellicht een van de beste en meest toegankelijke plekken om in Azië wilde dieren in hun natuurlijke habitat te zien. Aan de oevers krijg je mogelijk neusapen, pruiklangoeren, orang oetans, pygmee-olifanten, heel veel vogelsoorten (waaronder de ijsvogel en neushoornvogel), krokodillen en nog veel meer te zien.

Bij een bezoek aan de rivier ben je niet alleen aan het varen. Daarnaast maak je ook wat begeleide wandelingen. De meeste excursies en boten vertrekken vanuit het dorpje Sukau. Hier je op eigen houtje naar toe kunt gaan om een jungle-safari en accommodatie te regelen. Het beste wat je volgens ons kunt doen, echter, is om in Sandakan (of in Kuala Lumpur of Nederland) een volledig verzorgde excursie te boeken. Dit is een programma inclusief overnachtingen van drie dagen (twee nachten). Je wordt dan opgehaald in Sandakan of bij de orang oetans in Sepilok. Daarna maak je diverse boottochten en wandeltochten, zowel overdag als ‘s nachts.

Boot met toeristen vaart over de Olifanten nabij de Kinabatangrivier in Maleisië.

Vele reizigers vinden hun bezoek aan de Kinabatangrivier het absolute hoogtepunt van hun reis naar Maleisië. Er is wel een kritische noot. De houtkap waarbij de jungle plaats moe(s)t maken voor oliepalmplantages heeft vele dieren laten migreren naar het Kinabatangnatuurgebied. Voor de bezoekers is dat fijn omdat zij nu grotere kans hebben om wild te zien. Voor de dieren zelf is het rampzalig.