Wandelen in het Black River Gorges National Park

Wandelen in het Black River Gorges National Park

Home » Mauritius » Wandelen in het Black River Gorges National Park

Een van de mooiste wandelgebieden van Mauritius vinden wij het Black River Gorges National Park in het zuidwesten van het eiland. In 1994 werd het ruim 6500 hectare grote gebied aangelegd om de resterende, inheemse bossen van Mauritius te beschermen. Het park biedt ongekend mooie landschappen met prachtige uitzichten, watervallen, endemische planten en zeldzame vogelsoorten.

waterval in Black River Gorges National Park op Mauritius

Wandeltochten in het Black River Gorges National Park

Er zijn vele wandelingen met een totale lengte van ongeveer 60 kilometer uitgezet die naar alle delen van het park leiden. Hieronder beschrijven we enkele van onze favorieten.

Black River Peak Trail

De wandeling naar de Black River Peak voert naar de 828 meter hoge Piton de la Petite Rivière Noire, de hoogste berg van Mauritius. Alhoewel er meerdere wandelingen zijn die je naar de bergtop kunt maken, is de trail vanaf de Plaine Champagne de meest eenvoudige en kortste. Hierbij doe je ook het toeristische uitzichtpunt op de Gorges aan. Afhankelijk van je tempo kun je in drie uur heen en terug zijn. Wees er vroeg bij om de piek voor jezelf te hebben. Maar ook voor het beste uitzicht, want meestal krijg je aan het eind van de ochtend al de eerste wolken.

Bel Ombre Trail

Een lange maar eenvoudige en prachtige wandeling die je in het park kunt maken is die vanaf de Plaine Champagne naar de suikerrietvelden van Bel Ombre. Het bijna verlaten maar goed onderhouden pad voert door enkele van de meest ongerepte en prachtige bossen op het eiland. Hoe dichter je Bel Ombre nadert, hoe groter je kans is om om wilde dieren te zien. Plan voor deze wandeling een groot deel van de dag.

Er schijnt overigens vanuit Bel Ombre ook een hele mooie kustwandeling te zijn naar Riambel maar deze hebben wij zelf niet gelopen.

Colophanes Trail

Van de ingang bij Le Pétrin en de hoofdingang van Rivière Noire loopt de populaire, maar lange Machabee Trail. Onderweg kom je op een splitsing waar je ook de – in onze ogen – nog mooiere Colophanes Trail kunt nemen. Het is meer een lus want deze wandeling leidt je uiteindelijk wel terug naar de Machabee Trail. De uitzichten tijdens de Colophanes-route zijn nóg beter dan die van de hoofdroute. De wandeling is voor nagenoeg iedereen prima te doen. Het meest uitdagende gedeelte is het stuk tussen het Machabee-uitzichtpunt en het Colophanes-pad dat steil is en modderig kan zijn.

Alexandra Falls Hiking Trail

Redelijk aan het begin van de Plaine Champagne liggen de prachtige Alexandra Falls die niet aan je bezoek aan het park mogen ontbreken. Er is een parkeerplaats en een goed aangelegd uitzichtpunt van waaraf je een fantastisch zicht hebt op de zuidkust en de bossen bij de montagne Cocotte. Van hieruit kun je ook een mooie, steile wandeling maken naar een andere waterval, namelijk de in het zuiden gelegen, fraaie ‘Cascade de 500 pieds’. De wandeling is niet al te zwaar maar op de terugweg is het wel even flink klimmen.

Black River Gorge

Praktische zaken

Beste tijd om te wandelen in het Black River Gorges National Park

Er zijn verschillende microklimaten. Aan de oostkant heb je het bosrijke, vochtige hoogland waar jaarlijks tot 4000 mm neerslag valt. De lager gelegen westzijde is met 1000 mm neerslag beduidend droger. Het is hier 4 tot 6 graden warmer dan aan de oostkant. Wij hebben er in zowel hun zomer, herfst als winter gewandeld. De winter is de meest droge periode en omdat de temperaturen dan ook wat lager zijn, is dit wel de beste tijd om wandelingen te maken. De maanden januari tot en met maart kunnen erg nat en daarmee ook glad en glibberig zijn.

Hoe er te komen

Het park kent meerdere ingangen. De hoofdingang bevindt zich in Black River in het noordwesten waar je ook het bezoekerscentrum van het park hebt. Wij namen doorgaans de ingang bij Le Pétrin in het oosten. Hier heb je ook een informatiecentrum. Van hieruit is het nog maar een klein stukje met de huurauto of taxi naar de Plaine Champagne, de weg die naar de meeste uitzichtpunten op de Gorges en de Black River Peak Trail voert.