Airborne Herdenkingen 2022

Airborne Herdenkingen 2022

Home » Nieuwsberichten » Airborne Herdenkingen 2022

Op 16, 17, 18 en 24 september 2022 vinden in Nederland de jaarlijkse Airborne Herdenkingen plaats. “Operatie Market Garden” van de geallieerde strijdkrachten tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt dan herdacht.

Deze militaire operatie werd op 17 september 1944 ingezet om enkele cruciale bruggen over de grote rivieren van Nederland in handen te krijgen. Het doel was om daardoor snel op te kunnen rukken richting Berlijn. Bij Arnhem, Eindhoven en Groesbeek werden ongeveer 35.000 parachutisten gedropt. Hun taak was om de bruggen te veroveren en vast te houden totdat ze versterking van de grondtroepen uit België zouden krijgen. Helaas boden de Duitsers veel meer verzet dan verwacht waardoor de geallieerden de brug bij Arnhem niet konden veroveren. Arnhem bleek “een brug te ver”. Honderdduizenden burgers en soldaten moesten nog tot 5 mei 1945 wachten voordat zij bevrijd werden.

In verschillende steden en dorpen in Gelderland vinden deze maand activiteiten en herdenkingen plaats. Deze variëren van plaatselijke kransleggingen tot grote publieksevenementen. Zoals de luchtlandingen en herdenking op de Ginkelse Heide in Ede op zaterdagochtend om 9.00u.

Boog over de weg

Airborne Wandeltocht

Elk jaar wordt op de eerste zaterdag van september in Oosterbeek de Airborne Wandeltocht gehouden. De wandeling vormt de aftrap van de herdenkingen in de hele regio. De 75e editie werd afgelopen 3 september gehouden. Kon je er toen niet bij zijn maar zou je de wandeling deze maand alsnog willen maken? Je kunt de routes van 10, 15, 25 en 40 kilometer nalopen. Elk van de routes komt langs het Airborne Museum en de oorlogsbegraafplaats.

Natuurlijk zijn er vele alternatieve wandelingen die je kunt maken langs de belangrijkste herdenkingsplekken. Zoals de 14 kilometer lange Trage Tocht op de Ginkelse Heide en de Sysselt. Maar ook de 17 kilometer lange “Groene Wissel” bij Oosterbeek. Een andere eveneens prachtige wandeling is de laatste etappe van de oudste wandelroute van Nederland. Bij de laatste twee genoemde wandelingen kom je onder meer langs de begraafplaats en het museum.

Airborne Museum