Open Monumentendag 2022 op 10 en 11 september

Open Monumentendag 2022 op 10 en 11 september

Home » Nieuwsberichten » Open Monumentendag 2022 op 10 en 11 september

Op 10 en 11 september 2022 vindt in Nederland de jaarlijkse Open Monumentendag plaats. In België is het op zondag 11 september Monumentendag. Op die dagen kun je diverse monumenten gratis bezoeken. Vaak zitten er monumenten bij die normaalgesproken niet voor het publiek toegankelijk zijn. Extra goede reden dus om juist dan de monumenten te bewonderen die al een tijdje op je bucketlist staan.

Kasteel Loevestein

Duurzaamheid

Het thema van de Open Monumentendag 2022 in zowel België als Nederland is “duurzaamheid” met als slogan “Duurzaam duurt het langst”. Ons cultureel en historisch erfgoed kan namelijk een inspiratiebron zijn voor duurzame ontwikkeling. Daarnaast is verduurzaming voor de monumenten zelf van groot belang. Want alleen dan kunnen we ons erfgoed ook aan volgende generaties doorgeven.

In Nederland komt de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed dit jaar samen met het Nationaal Restauratiefonds en Nederland Monumentenland met een duurzaamheidsprijs. Met deze prijs wordt een monument beloond dat toonbeeld is van verduurzaming. Uit de 36 aanmeldingen heeft de jury drie finalisten gekozen: het Elevatorhuis in Rotterdam, de monumentale watertoren De Reusch in Schimmert, en het Oldschool Hotel in Winterswijk. Breng ook je stem uit. De winnaar wordt vervolgens op 8 september bekend gemaakt.

Molen in Amsterdam Noord

De mooiste of meest bijzondere monumenten om te bezoeken

In Nederland en België kun je uit vele duizenden monumenten kiezen. Aan de hand van een gebruiksvriendelijk zoekfilter vind je jouw monument op basis van jouw criteria. Tip: voer allereerst een plaats of provincie als zoekgebied in. Geef vervolgens aan naar wat voor monument je op zoek bent. Zoals een kasteel, museum, boerderij, religieus bouwwerk, verdedigingswerken, en ga zo maar door. Druk op zoeken en je krijgt een compleet overzicht. Wil je vervolgens weten waar precies de zoekresultaten zich bevinden, dan is er een overzichtelijk kaartje.

Zie je ondanks het zoekfilter door de bomen het bos niet meer? Geen zorgen, want de Nederlandse site geeft veel tips ter inspiratie. In de categorie Kastelen, bijvoorbeeld, vind je onder meer Kasteel Loevestein (Zaltbommel) en het Markiezenhof (Bergen op Zoom). Daarnaast is er een categorie Molens met vele interessante tips. Een aantal daarvan hebben we (beknopt) op onze site beschreven, zoals Krijtmolen d’Admiraal en de Kilsdonkse molen. Op de website van Open Monumentendag zijn er eveneens tips voor monumenten in de categorie Weelderig groen. Zo tref je daar onder andere Theetuin Bartiméus in Doorn aan. Deze museumtuin is inderdaad een bezoek waard. Wij hebben dit gedaan in aansluiting op een van onze wandelingen bij Doorn.

Ook de Belgische site biedt volop inspiratie. Daarnaast kun je onze blogs over Belgische stedentrips raadplegen. Wellicht kom je daar monumenten tegen die je op 11 september graag zou willen bezoeken. Overigens, in Brussel wordt de Open Monumentendag gevierd op 17 en 18 september.

Museumtuin in Doorn

Enkele van onze suggesties ter inspiratie

Om je aan nog meer inspiratie te helpen, noemen we hieronder enkele van onze favorieten. Zit daar niets bij waar je mee uit de voeten kunt? Bekijk dan ons overzicht van blogs waar we in meer of mindere mate een monument beschrijven.

Abdij Rolduc in het Limburgse Kerkrade

Abdij Rolduc is het oudste klooster en het grootste religieuze monument van Nederland. Het UNESCO-monument is tevens een perfecte uitvalsbasis voor de mooiste wandelingen en fietstochten in het heuvellandschap van Zuid-Limburg. Want je kunt er zelfs overnachten! Een mooie plek voor een lekker weekendje weg.

Rolduc

Kasteel Amerongen

Een kasteel dat we gek genoeg niet konden vinden op de website van de Open Monumentendag, maar wel hieraan meedoet is Kasteel Amerongen. Dit prachtige, romantische kasteel stamt uit eind 13e eeuw. Het werd in de eeuwen daarna meerdere malen verwoest maar ook weer opgebouwd. Het huidige kasteel is een van onze absolute favorieten. Zowel het interieur als de kasteeltuinen zijn schitterend! Tijdens de Open Monumentendag kun je er op de zaterdag terecht voor lezingen en muziek. Combineer je bezoek aan Kasteel Amerongen met een wandeling in de ongekend mooie omgeving.

Kasteel Doornenburg

Vorig jaar maakten we een avontuurlijke maar prachtige wandeling naar Fort Pannerden in de Over-Betuwe. De route voert ook langs langs het buitengewoon indrukwekkend Kasteel Doornenburg. Het is een van de grootste en best bewaarde kastelen van Nederland. Het monument doet alleen op zondag 11 september mee. Er zijn dan rondleidingen.

Kasteel Doornenburg

Anthony Gasthuis in Leeuwarden

In 2018 was Leeuwarden volledig terecht de trotse culturele hoofdstad van Europa. De stadswandeling die we er afgelopen winter maakten komt onder meer langs het Anthony Gasthuis. Op zaterdag 10 september kun je de bijzonder fraai aangelegde tuin bezichtigen.

Athenaeumbibliotheek in Deventer

Wat weinig Nederlanders weten is dat Hanzestad Deventer een van de oudste steden van Nederland is. Zo heb je er zowel het oudste woonhuis als de oudste wetenschappelijke bibliotheek van Nederland: de Athenaeumbibliotheek. Je vindt er negen kilometer aan oude gedrukte boeken en middeleeuwse handschriften. Tijdens de Monumentendag op zaterdag 10 september wordt er vanaf 11.00 uur op elk heel uur een rondleiding gegeven.

Hanzestad Deventer

Eerste Kamer der Staten Generaal in Den Haag

Den Haag is heerlijk ruimtelijk en groen. Je vindt er prachtige brede lanen, met aan weerszijden statige villa’s en lommerrijke stadsparken. In één van onze blogs over onze koninklijke hofstad staat onze top 10 van bezienswaardigheden. Eigenlijk hoort daar ook de Eerste Kamer der Staten Generaal bij, vinden we. Maar vanwege de renovatie van het Binnenhof is de zittingszaal niet toegankelijk. Je kunt wel naar de tijdelijke huisvesting van de Eerste Kamer in Huis Huguetan! Op zaterdag 10 september is dit prachtige pand uit 1734 voor het publiek geopend.

Molen De Windotter in IJsselstein

Tijdens een fietstocht vorig jaar door het Groene Hart bezochten we ook De Windotter in IJsselstein. Deze korenmolen stamt uit begin 18e eeuw. Maar nog voordat de molen gebouwd werd, stond op deze plek al sinds de middeleeuwen een molen. De Windotter is vandaag de dag nog steeds volledig in gebruik. De ambachtelijke producten vinden hun weg naar bakkers, restaurants en groothandels in de omgeving. Maar ook wij als consumenten zijn welkom in de molenwinkel waar je een groot assortiment aan molenproducten aantreft. Op zaterdag 10 september kun je er terecht voor rondleidingen.

Korenmolen De Windotter in IJsselstein

Breda, de bakermat van het Huis Oranje-Nassau

Vestingstad Breda heeft een bijzondere historie. Afgelopen voorjaar brachten we een heerlijk weekend door in de bakermat van het huis Oranje-Nassau. We maakten er enkele prachtige stadswandelingen langs de hoogtepunten van Breda. Tijdens de Open Monumentendag is je bezoek aan de stad nog interessanter: veel monumentale panden openen dan hun deuren!

Noordhavenpoort in Zierikzee

Het kleine en gezellige havenstadje Zierikzee is een groot openluchtmuseum. Met maar liefst 558 beschermde panden is het de achtste monumentenstad van ons land. Om Zierikzee vanuit de haven te beschermen, kwamen er in de 14e eeuw twee grote stadspoorten. Een daarvan, de Noordhavenpoort, opent op zaterdag de 10e september haar deuren. Binnen het complex zijn er enkele interessante expositieruimtes.

Zierikzee

Praktische zaken rond je bezoek aan een of meerdere monumenten

Hier vind je antwoorden op veelgestelde, praktische vragen over de Open Monumentendag.
Wanneer vindt in 2022 de Open Monumentendag plaats?

De Open Monumentendag van 2022 vindt plaats op zaterdag 10 september. Daarnaast kun je veel monumenten ook op zondag 11 september gratis bezoeken. Je checkt dit op de website van de Open Monumentendag.

Moet ik reserveren als ik een bepaald monument wil bezoeken?

Sommige monumenten werken met tijdslots om drukte en wachtrijen te voorkomen. Als dit het geval dan staat het duidelijk bij het betreffende monument vermeld. Reserveren kan tot maximaal vier personen en is kosteloos.

Heb ik nog wat aan mijn Museumkaart als ik een monument wil bezoeken?

Alle monumenten die meedoen met de Open Monumentendag mag je gratis bezichtigen. Maar er zijn ook monumenten die niet aan de dag meedoen. Wil je die alsnog op 10 of 11 september bezoeken, neem dan je Museumkaart mee.

Kan ik alle monumenten gratis bezoeken?

Ja, alle monumenten die meedoen met de Open Monumentendag mag je gratis bezoeken. Maar voor eventuele extra activiteiten zoals een rondleiding of workshop, moet je mogelijk wel betalen. Check dit van tevoren op de site van het monument dat je graag wil bezoeken.