Open Monumentendag 2021 op 11 en 12 september

Open Monumentendag 2021 op 11 en 12 september

Home » Nederland » Open Monumentendag 2021 op 11 en 12 september

Jaarlijks vinden in september de Open Monumentendagen in Europa plaats. Gedurende een of enkele dagen worden diverse monumenten doorgaans gratis opengesteld voor het publiek. Vaak zitten daar monumenten bij die normaalgesproken niet voor het publiek toegankelijk zijn. Extra goede reden dus om juist dan monumenten te bezoeken die al een tijdje op je bucketlist staan.

Mijn monument is jouw monument

Voor het eerst wordt er dit jaar samengewerkt met de Vlaamse Open Monumentendag. Die vindt in België plaats op zondag 12 september. In Nederland kun je op 11 en 12 september bij honderden cultureel erfgoedlocaties terecht. Het thema van de Open Monumentendag in beide landen is “inclusie”. Kortom: de monumenten moeten dit jaar voor een zo breed mogelijk publiek toegankelijk én interessant zijn.

Kasteel Doornenburg

De mooiste of meest bijzondere monumenten om te bezoeken

In Nederland in België zijn er vele duizenden monumenten om tijdens de Open Monumentendag uit te kiezen. Aan de hand van een gebruiksvriendelijk zoekfilter vind je jouw monument op basis van jouw criteria. Tip: voer allereerst een plaats of provincie als zoekgebied in. Geef vervolgens aan naar wat voor monument je op zoek bent. Zoals een kasteel, museum, boerderij, religieus bouwwerk, verdedigingswerken, en ga zo maar door. Druk op zoeken en je krijgt een compleet overzicht. Wil je vervolgens weten waar precies de zoekresultaten zich bevinden, dan is er een overzichtelijk kaartje.

Zie je ondanks het zoekfilter door de bomen het bos niet meer? Geen zorgen, want de Belgische site biedt volop inspiratie. Ook kun je onze blogs over Belgische stedentrips raadplegen. Wellicht kom je daar monumenten tegen die je op 12 september graag zou willen bezoeken. Bijvoorbeeld het begijnhof in Leuven. Die dag wordt er een unieke activiteit georganiseerd: ‘Op stap met een begijn’.

Op de Nederlandse site worden, op uitgelichte kastelen na, geen specifieke tips gegeven. Om je alsnog aan inspiratie te helpen, noemen we hieronder enkele van onze favorieten. Zit daar niets bij waar je mee uit de voeten kunt? Bekijk dan ons overzicht van blogs waar we in meer of mindere mate een monument beschrijven.

Abdij Rolduc, absolute hoogtepunt in Kerkrade

Abdij Rolduc in het Limburgse Kerkrade

Abdij Rolduc is het oudste klooster en het grootste religieuze monument van Nederland. Het UNESCO-monument is tevens een perfecte uitvalsbasis voor de mooiste wandelingen en fietstochten in het heuvellandschap van Zuid-Limburg. Want je kunt er zelfs overnachten! Een mooie plek voor een lekker weekendje weg.

Huis Doorn

De laatste Duitse keizer Wilhelm II vluchtte net na de Eerste Wereldoorlog naar Nederland. Na een kort verblijf in Kasteel Amerongen verhuisde hij naar Doorn. In Huis Doorn woonde hij tot aan zijn overlijden. Het landhuis, dat nu een museum is, kun je tegen het normale museale tarief bewonderen. Maar tijdens de Open Monumentendag kun je er ook kosteloos een speciale parkwandeling maken op het landgoed. Ook wordt dan het Dienstengebouw voor het eerst opengesteld voor bezoek. Combineer je bezoek aan Huis Doorn met een wandeling in de omgeving. Bijvoorbeeld langs de Kromme Rijn of door de Kaapse Bossen.

Interieur Huis Doorn

Kasteel Doornenburg

Onlangs maakten we een avontuurlijke maar prachtige wandeling naar Fort Pannerden in de Over-Betuwe. De route voert ook langs langs het buitengewoon indrukwekkend Kasteel Doornenburg. Het is een van de grootste en best bewaarde kastelen van Nederland. Het monument doet alleen op zondag 12 september mee. Er is dan een uitgebreid cultureel programma.

Anthony Gasthuis in Leeuwarden

In 2018 was Leeuwarden volledig terecht de trotse culturele hoofdstad van Europa. De stadswandeling die we er afgelopen winter maakten komt onder meer langs het Anthony Gasthuis. Op zaterdag 11 september kun je de bijzonder fraai aangelegde tuin bezichtigen. Verder is die dag de Dominicuskerk opengesteld voor publiek. Tijdens ons bezoek aan de Friese hoofdstad was het rijksmonument toen niet geopend.

Anthony Gasthuis in Leeuwarden

Het Marker museum in Marken

Iets boven Amsterdam kun je genieten van Hollandse folklore in optima forma. De Zaanse Schans en de vissersdorpen Volendam en Marken zou eigenlijk elke Nederlander ooit in zijn leven moeten bezoeken. Een monument dat er wat ons betreft uitspringt is het Marker museum. Dit monument, gevestigd in vier visrookhuisjes, geeft een beeld van het vroegere leven op Marken. Vanuit Volendam kun je met een boot de oversteek naar Marken maken.

Athenaeumbibliotheek in Deventer

Wat weinig Nederlanders weten is dat Hanzestad Deventer een van de oudste steden van Nederland is. Zo heb je er zowel het oudste woonhuis als de oudste wetenschappelijke bibliotheek van Nederland: de Athenaeumbibliotheek. Je vindt er negen kilometer aan oude gedrukte boeken en middeleeuwse handschriften. Tijdens de Monumentendag wordt er vanaf 11.00 uur op elk heel uur een rondleiding gegeven.

Hanzestad Deventer

Eerste Kamer der Staten Generaal in Den Haag

Den Haag is heerlijk ruimtelijk en groen. Je vindt er prachtige brede lanen, met aan weerszijden statige villa’s en lommerrijke stadsparken. In één van onze blogs over onze koninklijke hofstad staat onze top 10 van bezienswaardigheden. Eigenlijk hoort daar ook de Eerste Kamer der Staten Generaal bij, vinden we. Maar vanwege de renovatie van het Binnenhof is de zittingszaal niet toegankelijk. Behalve tijdens de Open Monumentendag!

Breda, de bakermat van het Huis Oranje-Nassau

Vestingstad Breda heeft een bijzondere historie. Afgelopen voorjaar brachten we een heerlijk weekend door in de bakermat van het huis Oranje-Nassau. We maakten er enkele prachtige stadswandelingen langs de hoogtepunten van Breda. Tijdens de Open Monumentendag is je bezoek aan de stad nog interessanter: bijna veertig monumentale panden openen dan hun deuren!

Noordhavenpoort in Zierikzee

Het kleine en gezellige havenstadje Zierikzee is een groot openluchtmuseum. Met maar liefst 558 beschermde panden is het de achtste monumentenstad van ons land. Om Zierikzee vanuit de haven te beschermen, kwamen er in de 14e eeuw twee grote stadspoorten. Een daarvan, de Noordhavenpoort, opent op zaterdag de 11e september haar deuren. Binnen het complex zijn er enkele interessante expositieruimtes.

De historische haven van Breda

Praktische zaken rond je bezoek aan een of meerdere monumenten

Onder meer vanwege de coronamaatregelen werken sommige monumenten met tijdsloten om drukte en wachtrijen te voorkomen. Als dit het geval dan staat het duidelijk bij het betreffende monument vermeld. Reserveren kan tot maximaal vier personen en is kosteloos.

Om verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk tegen te gaan, gelden er enkele bezoekregels. Check daarnaast vóór je bezoek aan een van de monumenten, de meest actuele maatregelen.