Selecteer een pagina

Goed voorbereid de zomervakantie in 2020 boeken

Home » Je voorbereiding » Goed voorbereid de zomervakantie in 2020 boeken

Wat een goed nieuws had minister-president Mark Rutte op de persconferentie van dinsdag 3 juni! We mogen vanaf 15 juni weer op vakantie naar een groot aantal landen. Wel benadrukte hij dat een goede voorbereiding essentieel is. Om je daarbij te helpen heeft grijsopreis.nl een handig overzicht voor je gemaakt. Met een paar muisklikken heb je alle benodigde informatie voorhanden of je kunt reizen naar jouw gewenste vakantiebestemming. Want met grijsopreis.nl ga je wijs op reis. Dit overzicht is altijd actueel op basis van officiële informatie van de overheid en van de ANWB. De links waarnaar we verwijzen worden altijd aangepast aan de nieuwe situatie. Met dit overzicht over de zomervakantie in 2020 weet je dus exact wat er mogelijk is.

terras in Münster

Zomervakantie in 2020: 20 landen in Europa zijn mogelijk

Voor de Schengenlanden wordt het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken per 15 juni 2020 geel. Dat betekent dat je het land weer mag bezoeken. Wel blijft waakzaamheid geboden. Er kan bijvoorbeeld een wijziging in de gezondheidsrisico’s in het land optreden.

Maar landen kunnen daarnaast hun eigen beperkingen en/of voorwaarden stellen voor inkomende toeristen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je eerst een verplichte periode in zelf-quarantaine moet. Een geel reisadvies betekent daarom nog niet of het land echt handig is als vakantiebestemming. Sommige landen hebben zelfs nog niet eens besloten of ze hun grenzen openstellen voor buitenlandse toeristen.

Let op: als je het actuele reisadvies voor 15 juni raadpleegt, staat dit nog op oranje. Pas vanaf 15 juni zie je dat het reisadvies voor de onderstaande landen is gewijzigd naar geel. En mocht in de tussentijd de situatie in het land verslechteren, dan kan de overheid besluiten om het reisadvies oranje te laten.

Uitleg tabel

  • In de eerste kolom zijn de geel vetgedrukte landen de landen waarover op onze blog uitgebreide informatie met de hoogtepunten aanwezig is. Door hierop te klikken, kom je gelijk op de desbetreffende landenpagina.
  • De tweede kolom vermeldt de link naar het actuele reisadvies van het land. Door op de link te klikken, zie je gelijk of een land een rood, oranje of geel reisadvies heeft.
  • In de derde kolom vind je, voorzover er informatie beschikbaar is, een link naar de specifieke coronamaatregelen die het betreffende land hanteert.
Land Actueel reisadvies Beperkingen / voorwaarden
België Reisadvies België Maatregelen België
Bulgarije Reisadvies Bulgarije geen info beschikbaar
Caraïbisch Nederland Reisadvies Caraïbisch NL geen info beschikbaar
Cyprus Reisadvies Cyprus geen info beschikbaar
Denemarken Reisadvies Denemarken Maatregelen Denemarken
Duitsland Reisadvies Duitsland Maatregelen Duitsland
Estland Reisadvies Estland geen info beschikbaar
Frankrijk Reisadvies Frankrijk Maatregelen Frankrijk
Griekenland Reisadvies Griekenland Maatregelen Griekenland
IJsland Reisadvies IJsland geen info beschikbaar
Italië Reisadvies Italië Maatregelen Italië
Kroatië Reisadvies Kroatië Maatregelen Kroatië
Letland Reisadvies Letland geen info beschikbaar
Litouwen Reisadvies Litouwen geen info beschikbaar
Luxemburg Reisadvies Luxemburg Maatregelen Luxemburg
Oostenrijk Reisadvies Oostenrijk Maatregelen Oostenrijk
Polen Reisadvies Polen Maatregelen Polen
Portugal Reisadvies Portugal
Er geldt een oranje reisadvies voor Lissabon en Porto
Maatregelen Portugal
Slovenië Reisadvies Slovenië Maatregelen Slovenië
Slowakije Reisadvies Slowakije geen info beschikbaar
Spanje Reisadvies Spanje Maatregelen Spanje
Tsjechië Reisadvies Tsjechië Maatregelen Tsjechië
Zwitserland Reisadvies Zwitserland Maatregelen Zwitserland

 

Het kleurrijke dorpje Vernazza trekt veel toeristen.

Landen die naar verwachting binnenkort reisadvies geel krijgen

Voor de volgende landen wordt het reisadvies naar verwachting snel geel. Dat betekent dat die landen ook in aanmerking komen voor de zomervakantie in 2020. Het tijdstip waarop de situatie wijzigt, is afhankelijk van een aantal factoren. Check dus regelmatig het actuele reisadvies als je overweegt om naar een van deze landen op vakantie te gaan.

Land Actueel reisadvies Beperkingen / voorwaarden
Finland Reisadvies Finland geen info beschikbaar
Hongarije Reisadvies Hongarije Maatregelen Hongarije
Ierland Reisadvies Ierland geen info beschikbaar
Liechtenstein Reisadvies Liechtenstein geen info beschikbaar
Malta Reisadvies Malta geen info beschikbaar
Noorwegen Reisadvies Noorwegen Maatregelen Noorwegen
Roemenië Reisadvies Roemenië geen info beschikbaar

 

 

Mont Saint-Michel bij blauwe hemel en mooie wolken

Reisadvies blijft oranje voor deze Europese landen

Voor enkele landen blijft het reisadvies oranje. Dat betekent dat vakantie naar die landen nog niet mogelijk is. Alleen strikt noodzakelijke reizen zijn toegestaan. Houd er rekening mee dat als je toch naar zo’n land op vakantie gaat, je niet verzekerd bent. Dit zijn de volgende landen:

  • Verenigd Koninkrijk
  • Zweden

Reisadvies voor landen buiten Europa: oranje

De overheid handhaaft het reisadvies voor landen buiten Europa op oranje. Dat betekent dat reizen alleen is toegestaan als dit strikt noodzakelijk is. Voor werk bijvoorbeeld. Het is raadzaam om dit advies echt op te volgen. Als je naar een land reist met code oranje, ben je niet verzekerd. Daarnaast ben je verplicht om bij thuiskomst 14 dagen in quarantaine te gaan.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft wel op 15 juni aangegeven dat waarschijnlijk later deze zomer bekend wordt naar welke landen buiten Europa we op reis mogen. Zodra we die informatie hebben, zullen we dit natuurlijk vermelden op deze pagina.

Goede reisvoorbereiding zomervakantie 2020 juist nu essentieel

Een goede voorbereiding is altijd belangrijk. Maar dit jaar is het essentieel om je vooraf goed te informeren voordat je op vakantie gaat. Deze tips kunnen je daarbij helpen.

  • Check altijd vooraf het reisadvies van Buitenlandse Zaken voor jouw vakantieland. Op deze pagina hebben we altijd het actuele advies staan. Stel je op de hoogte van de lokale regels die in het vakantieland gelden. Ook hiervoor kun je klikken op de link in de kolom “beperkingen/voorwaarden”. Dan ben je van de actuele situatie op de hoogte.
  • Download de BZ Reisapp voordat je op vakantie gaat. Dan kun je meldingen ontvangen als er veiligheidsrisico’s ontstaan in je vakantieland, bijvoorbeeld meldingen over een nieuwe uitbraak, reisbeperkingen en andere belangrijke zaken.
  • Houd je aan de regels die je nu in Nederland ook gewend bent op te volgen. Mochten in het land strengere lokale regels gelden, dan zijn die vanzelfsprekend van toepassing.
  • Probeer zoveel mogelijk buiten de drukke periodes te gaan. Boek als je kunt dus niet tijdens de schoolvakantieperiode je vakantie.

Met deze informatie van grijsopreis.nl ga je zeker wijs op reis en kom je voor geen verrassingen te staan. Op de landenpagina’s vind je overigens nog meer informatie. Daar kun je ook het actuele reisadvies terugvinden. En de hoogtepunten van ieder land die je zeker niet mag overslaan. Want ondanks dat de zomervakantie in 2020 anders dan anders wordt, wil je natuurlijk wel genieten van de mooiste bezienswaardigheden.

 

Dit interesseert je wellicht ook