Goed voorbereid op vakantie in 2020

Home » Je voorbereiding » Goed voorbereid op vakantie in 2020

Afgelopen zomer mochten we weer op vakantie naar een groot aantal landen in Europa. Vanwege de tweede golf met de pandemie geldt inmiddels voor de meeste landen opnieuw code oranje. Om je te helpen bij je voorbereidingen voor een vakantie in Europa heeft grijsopreis.nl een handig overzicht voor je gemaakt. Met een paar muisklikken heb je alle benodigde informatie voorhanden of je kunt reizen naar jouw gewenste vakantiebestemming. Want met grijsopreis.nl ga je wijs op reis. Dit overzicht is altijd actueel op basis van officiële informatie van de overheid en van de ANWB. De links waarnaar we verwijzen worden altijd aangepast aan de nieuwe situatie. Met dit overzicht weet je dus exact wat er mogelijk is.

Let wel: voor Belgen gelden vanuit het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken andere reisadviezen en voorwaarden. Deze worden weergegeven op www.diplomatie.belgium.be.

terras in Münster

Vakantie in 2020: een aantal landen in Europa is mogelijk

Voor enkele Schengenlanden is het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken geel. Dat betekent dat je het land mag bezoeken. Wel blijft waakzaamheid geboden. Er kan bijvoorbeeld een wijziging in de gezondheidsrisico’s in het land optreden.

Maar landen kunnen daarnaast hun eigen beperkingen en/of voorwaarden stellen voor inkomende toeristen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je eerst een verplichte periode in zelf-quarantaine moet. Een geel reisadvies betekent daarom nog niet of het land echt handig is als vakantiebestemming. Sommige landen hebben zelfs nog niet eens besloten of ze hun grenzen openstellen voor buitenlandse toeristen.

Uitleg tabel

  • In de eerste kolom zijn de geel vetgedrukte landen de landen waarover op onze blog uitgebreide informatie met de hoogtepunten aanwezig is. Door hierop te klikken, kom je gelijk op de desbetreffende landenpagina.
  • De tweede kolom vermeldt de link naar het actuele reisadvies van het land. Door op de link te klikken, zie je gelijk of een land een rood, oranje of geel reisadvies heeft.
  • In de derde kolom vind je, voorzover er informatie beschikbaar is, een link naar de specifieke coronamaatregelen die het betreffende land hanteert.
Land Actueel reisadvies Beperkingen / voorwaarden
Caraïbisch Nederland Reisadvies Caraïbisch NL
Alleen voor Aruba en Bonaire geldt momenteel een geel reisadvies.
geen info beschikbaar

 

Het kleurrijke dorpje Vernazza trekt veel toeristen.

Landen in Europa met reisadvies oranje

Voor de volgende landen in Europa is het reisadvies nu (nog) oranje. Check regelmatig het actuele reisadvies als je overweegt om naar een van deze landen op vakantie te gaan.

Land Actueel reisadvies Beperkingen / voorwaarden
België Reisadvies België Maatregelen België
Bulgarije Reisadvies Bulgarije geen info beschikbaar
Cyprus Reisadvies Cyprus geen info beschikbaar
Denemarken Reisadvies Denemarken Maatregelen Denemarken
Duitsland Reisadvies Duitsland Maatregelen Duitsland
Estland Reisadvies Estland geen info beschikbaar
Finland Reisadvies Finland geen info beschikbaar
Frankrijk Reisadvies Frankrijk Maatregelen Frankrijk
Griekenland Reisadvies Griekenland Maatregelen Griekenland
Hongarije Reisadvies Hongarije Maatregelen Hongarije
Ierland Reisadvies Ierland geen info beschikbaar
IJsland Reisadvies IJsland geen info beschikbaar
Italië Reisadvies Italië Maatregelen Italië
Kroatië Reisadvies Kroatië Maatregelen Kroatië
Letland Reisadvies Letland geen info beschikbaar
Liechtenstein Reisadvies Liechtenstein geen info beschikbaar
Litouwen Reisadvies Litouwen geen info beschikbaar
Luxemburg Reisadvies Luxemburg Maatregelen Luxemburg
Malta Reisadvies Malta geen info beschikbaar
Montenegro Reisadvies Montenegro geen info beschikbaar
Noorwegen Reisadvies Noorwegen Maatregelen Noorwegen
Oostenrijk Reisadvies Oostenrijk
Maatregelen Oostenrijk
Polen Reisadvies Polen Maatregelen Polen
Portugal Reisadvies Portugal Maatregelen Portugal
Roemenië Reisadvies Roemenië geen info beschikbaar
Servië Reisadvies Servië geen info beschikbaar
Slovenië Reisadvies Slovenië Maatregelen Slovenië
Slowakije Reisadvies Slowakije
geen info beschikbaar
Spanje Reisadvies Spanje
Maatregelen Spanje
Tsjechië Reisadvies Tsjechië Maatregelen Tsjechië
Verenigd Koninkrijk Reisadvies Verenigd Koninkrijk Maatregelen Groot-Brittannië
Zweden Reisadvies Zweden Maatregelen Zweden
Zwitserland Reisadvies Zwitserland Maatregelen Zwitserland
Mont Saint-Michel bij blauwe hemel en mooie wolken

Reisadvies voor landen buiten Europa: oranje

De overheid handhaaft het reisadvies voor landen buiten Europa op oranje. Dat betekent dat reizen alleen is toegestaan als dit strikt noodzakelijk is. Voor werk bijvoorbeeld. Het is raadzaam om dit advies echt op te volgen. Als je naar een land reist met code oranje, ben je niet verzekerd. Daarnaast ben je verplicht om bij thuiskomst 14 dagen in quarantaine te gaan.

Goede reisvoorbereiding vakantie 2020 juist nu essentieel

Een goede voorbereiding is altijd belangrijk. Maar dit jaar is het essentieel om je vooraf goed te informeren voordat je op vakantie gaat. Deze tips kunnen je daarbij helpen.

  • Check altijd vooraf het reisadvies van Buitenlandse Zaken voor jouw vakantieland. Op deze pagina hebben we altijd het actuele advies staan. Stel je op de hoogte van de lokale regels die in het vakantieland gelden. Ook hiervoor kun je klikken op de link in de kolom “beperkingen/voorwaarden”. Dan ben je van de actuele situatie op de hoogte.
  • Download de BZ Reisapp voordat je op vakantie gaat. Dan kun je meldingen ontvangen als er veiligheidsrisico’s ontstaan in je vakantieland, bijvoorbeeld meldingen over een nieuwe uitbraak, reisbeperkingen en andere belangrijke zaken.
  • Houd je aan de regels die je nu in Nederland ook gewend bent op te volgen. Mochten in het land strengere lokale regels gelden, dan zijn die vanzelfsprekend van toepassing.
  • Probeer zoveel mogelijk buiten de drukke periodes te gaan. Boek als je kunt dus niet tijdens de schoolvakantieperiode je vakantie.

Met deze informatie van grijsopreis.nl ga je zeker wijs op reis en kom je voor geen verrassingen te staan. Op de landenpagina’s vind je overigens nog meer informatie. Daar kun je ook het actuele reisadvies terugvinden. En de hoogtepunten van ieder land die je zeker niet mag overslaan. Want ondanks dat de vakantie in 2020 anders dan anders wordt, wil je natuurlijk wel genieten van de mooiste bezienswaardigheden.

 

Dit interesseert je wellicht ook