De hoogtepunten van Venetië, een ware bucketlistbestemming

De hoogtepunten van Venetië, een ware bucketlistbestemming

Home » Italië » De hoogtepunten van Venetië, een ware bucketlistbestemming

Tijdens onze laatste rondreis door Noordoost-Italië, brachten we ook een bezoek aan Venetië. Het werd een van onze absolute hoogtepunten van de reis. Om eerlijk te zijn hadden we dit niet verwacht. Ruim vijf jaar eerder deden we de stad in het vroege voorjaar ook al aan. Toen vonden we het er bizar druk met toeristen. Vanwege corona was het er dit keer, op enkele gezellige terrassen na, heerlijk rustig!

In deze blog nemen we je mee langs enkele van de vele hoogtepunten van Venetië. Zo voeren we je langs Canal Grande en de Rialtobrug, en natuurlijk langs het San Marcoplein.

Uitzicht op de laguna bij San Marco en San Giorgio Maggiore

Geschiedenis van Venetië

De eilanden in de lagune waar ook het huidige Venetië ligt, worden al vele eeuwen bewoond. Maar Venetië begon pas echt te groeien na de 2e eeuw. Bewoners van de omliggende Romeinse steden vluchtten toen naar de eilanden voor plunderende barbaren.

Na een periode onder Byzantijns regime, veranderde Venetië geleidelijk in een volledig onafhankelijke stadstaat. Hierdoor werd de stad uiteindelijk een belangrijke hub tussen het oosten en een groot deel van Europa. Tegen 1300 was Venetië de rijkste stad van het Europese continent. Tijdens de Middeleeuwen verwierf Venetië waardevolle handelsprivileges met de Byzantijnen. Ook weerstond de stad de macht van het pausdom.

Eeuwen later probeerde Venetië tevergeefs Thessaloniki en Constantinopel te verdedigen tegen de Ottomanen. Een kostbare oorlog van 30 jaar volgde. De stad verloor haar overzeese bezittingen en belangrijkste handelspartner. Vervolgens stortte de mediterrane handel in door de ontdekking van nieuwe routes naar Azië door de Spanjaarden en Portugezen. De plagen eind 16e en begin 17e eeuw deden de stad daarna de das om.

In de eeuwen die volgden nam de bevolking drastisch af. Maar in de 20e eeuw groeide de toeristenindustrie enorm en werd de industrie de economische steunpilaar van de stad. Ondanks een verwoestende overstroming in 1966 werd Venetië een van de belangrijkste toeristische bestemmingen in Europa.

Brug der Zuchten in Venetië
Gondel door een van de vele grachten van Venetië

De absolute hoogtepunten van Venetië die je niet mag missen

De dag van aankomst hadden we ‘s avonds afgesproken met een Italiaanse collega. Hij gaf ons een belangrijke tip mee voor de volgende dag: trek erop uit zonder stadswandelroute! Laat jezelf gewoon verdwalen en ervaar de stad als geheel. We namen zijn tip ter harte en pikten slechts enkele, niet te missen bezienswaardigheden uit onze reisgids. De overige hoogtepunten zouden we dan wel ‘en route’ ontdekken. En misschien ook wel niet.

Hieronder staan daarom de bezienswaardigheden van Venetië die voor ons de hoogtepunten waren tijdens ons bezoek. Zie deze hoogtepunten meer als een leidraad, niet als een ‘verplichte’ afwerklijst. Laat jezelf net als wij verdwalen, en ervaar de stad zoals deze eeuwen geleden moet zijn geweest.

Canal Grande in Venetië

Campo San Polo

We beginnen ons bezoek aan Venetië aan het Campo San Polo. Vele eeuwen geleden graasden hier koeien maar in 1493 werd het volledig geplaveid. In de eeuwen die volgden werden er onder meer stierengevechten en het jaarlijkse (gemaskerde) carnaval gehouden. De oorsprong van het Venetiaanse Carnaval is eeuwenoud. Het evenement trekt nog steeds elk jaar duizenden toeristen die zich vergapen aan met name de maskers. Het maken van maskers is een traditie die in Venetië tot serieuze kunst is verheven. Waar je ook loopt, overal zie je winkels waar de etalages volhangen met maskers.

Onder stedentrippers geniet Campo San Polo, het op één na grootste plein van Venetië, weinig bekendheid. Toch is dit (nog steeds) een van de meest populaire carnavallocaties. Het wordt ook gebruikt voor openluchtconcerten en filmvertoningen tijdens het filmfestival van Venetië. Tijdens ons bezoek is er geen carnaval noch filmfestival. Voor ons is het plein daarentegen onze eerste kennismaking met een vredig, muisstil Venetië. Op enkele voetballende kinderen na, komen we er nagenoeg niemand tegen.

Omdat het al duidelijk wat frisser wordt, duiken we voor ons avondeten Birraria La Corte in. We sluiten er de avond af genietend van het beste diner van onze hele rondreis.

Campo San Polo in Venetië

Canal Grande en de Rialtobrug

Het Canal Grande is de belangrijkste waterweg in de stad. Het kanaal slingert bijna vier kilometer lang van de lagune bij het treinstation naar het waterbekken van San Marco. Aan de oevers van het 30 tot 90 meter brede kanaal staan meer dan 170 paleisachtige gebouwen. De meeste daarvan dateren uit de 13e tot de 18e eeuw. Ook staan er diverse, prachtige kerken, zoals de barokke Basiliek van Santa Maria della Salute.

Het is gezellig druk op het water. We verbazen ons over de gondeliers die moeiteloos zigzaggend tussen het overig verkeer het kanaal oversteken. Tot de 19e eeuw was de gondel vrijwel de enige manier om het Canal Grande over te steken. Alleen via de Rialtobrug konden voetgangers naar de overkant.

De Rialtobrug is een van de belangrijkste toeristische attracties van Venetië. De brug werd midden 13e eeuw gebouwd vanwege het toenemend belang van de Rialtomarkt. Begin 15e eeuw werden langs de zijkanten van de brug winkels gebouwd. De huurinkomsten van de winkels waren bestemd voor het noodzakelijk onderhoud van de brug. De houten brug stortte echter meerdere keren onder het gewicht van de vele Venetianen in.

Eind 16e eeuw kwam er daarom een stenen brug. Tegen de voorspelling van de architect in, is de huidige brug nooit ingestort. Wonderbaarlijk vinden we, gezien het grote aantal toeristen dat we op de brug een selfie zien maken!

Rialtobrug in Venetië

Het dakterras van de T Fondaco dei Tedeschi

Pal bij de Rialtobrug ligt tegenover de vismarkt de T Fondaco dei Tedeschi. Het pand uit begin 13e eeuw is een van de grootste en meest herkenbare gebouwen van Venetië. Het werd gebruikt als handelspost voor Duitse kooplieden en bankiers, een douanekantoor onder Napoleon en een postkantoor onder Mussolini. In 2008 werd het kolossale gebouw omgebouwd tot luxueus ogend winkelcentrum.

Voor ons toeristen is met name het dakterras interessant. Je mag er gratis een kijkje nemen. Eenmaal op het dakterras word je getrakteerd op een werkelijk fantastisch mooi uitzicht op het Canal Grande en de Rialtobrug. 

Canal Grande in Venetië

San Giorgio Maggiore

Bij de Rialtobrug stappen we op voor een rondvaart met de busboot. Bestemming is San Giorgio Maggiore, een van de vele kleine eilandjes van Venetië. Het idyllisch ogend eiland is goed te zien vanaf het San Marcoplein. Om die reden is San Giorgio Maggiore erg veel gefotografeerd en geschilderd.

De boottocht er naar toe is feitelijk al een hoogtepunt op zichzelf. Op het eiland vind je een fraaie, grote kerk en een klooster. In de kerk is er een lift die je tegen cash betaling naar de klokkentoren brengt. Van daaruit heb je een prachtig uitzicht op San Marco.

Naast de kerk en het klooster bevinden zich een openluchttheater en een betrekkelijk groot labyrint. Verder heb je er een kleine jachthaven en een uitstekend, betaalbaar restaurant met een fijn buitenterras. Mede vanwege de rust en het uitzicht op de stad mag dit eiland niet aan je stedentrip ontbreken!

San Giorgio Maggiore

San Marcoplein en de directe omgeving

Je bezoek aan Venetië is niet compleet zonder een bezoek aan het 9e eeuwse San Marcoplein. Het is het centraal gelegen, grootste plein van Venetië. Regelmatig komt het plein in het nieuws vanwege een overstroming van water of van toeristen. Tijdens onze trip is het zonnig en droog, en vrijwel leeg!

Aan het San Marcoplein ligt onder meer het Dogenpaleis met aan de achterzijde de ‘Brug der Zuchten’. Verder heb je er de pompeuze Basiliek van San Marco, de Campanile (klokkentoren), de Biblioteca Marciana en de Torre dell’Orologio. Ook zijn er enkele musea die absoluut de moeite waard zijn.

Over de belangrijkste bezienswaardigheden aan het San Marcoplein hebben we een aparte blog gewijd.

San Marcoplein in Venetië

Canareggio en het Joodse getto

Vanuit het San Marcoplein lopen we weer terug richting het station. Maar dit keer blijven we aan de oost- en noordzijde van de Canal Grande. We komen uit in Cannaregio, een van de levendigste wijken van Venetië. De wijk heeft zoveel te bieden dat je je hier makkelijk een dag kunt vermaken.

Een van de plekken die je niet in Canareggio mag overslaan is het Venetiaanse Ghetto. Dit getto uit 1516 is een van de oudste ter wereld. In die periode was Venetië een stuk toleranter naar Joden toe. Maar toen vele Joden uit Spanje vluchtten en in Venetië uitkwamen, werd bij wet bepaald dat zij in het getto moesten wonen.

Ondanks het roemruchte verleden is de Joodse wijk tegenwoordig een heerlijke, rustige plek om rond te dwalen. Boek een rondleiding of verken op eigen houtje de vijf synagogen. Sluit je bezoek aan het getto af met een aantal koosjere lekkernijen!

De oude getto van Venetië

De hoogtepunten van Venetië bezoeken: praktische informatie

Met deze praktische tips geniet je optimaal van de hoogtepunten van Venetië:

Hoe er te komen

Venetië is uitstekend per vliegtuig te bereiken. Er zijn twee luchthavens in de omgeving van Venetië: Marco Polo en Treviso. Van hieruit gaan er bussen en taxi’s naar de stad.

Overweeg om deze stedentrip met de trein te maken. Het duurt weliswaar langer dan vliegen maar het is zeker comfortabel en betaalbaar. En je krijgt de prachtigste berglandschappen onderweg te zien! Er gaat een rechtstreekse nachttrein vanuit Nederland naar Innsbruck en dan verder Italië in. Een andere optie is met de ICE door Duitsland en dan overstappen op de nachttrein over de Alpen naar Venetië.

Het noordoosten van Italië is zoveel meer dan alleen Venetië. Om die reden is het een goed idee om dit deel van Italië met de auto te bezoeken. Ga je vervolgens met de auto Venetië in, dan kun je deze kwijt in de parkeergarages van Tronchetto en Piazzale Roma. Comfortabel want je bent meteen in de stad. Maar wel erg prijzig! Overweeg daarom om je auto te parkeren in voorstad Mestre. Dat kan maar liefst 30 euro per dag in prijs schelen! Vanaf hier neem je de tram, trein of bus goedkoop en in mum van tijd naar Venetië.

Pleintje in Venetië

Vervoer binnen Venetië

Venetië is perfect al wandelend te verkennen. Maar vergis je niet in de afstanden. Wil je in korte tijd vanuit het westen van de stad naar het oosten, dan is varen een goede optie. Dit bespaart in veel gevallen niet alleen tijd, het is ook leuk. De prachtige stad Venetië moet je wat ons betreft ook vanaf het water zien en beleven!

Vanwege alle kanalen is de busboot (vaporetto) het gangbare openbaar vervoermiddel. Je kunt voor de busboot losse kaartjes kopen maar ook dagkaarten. Een dagkaart kost 20 euro voor onbeperkt gebruik van de vaporetto. Wij betaalden 30 euro per persoon voor twee dagen onbeperkt varen. Naast de busboot kun je ook met de gondel. Reken dan wel op hoge tarieven. Algemene opmerking over het vervoer met de boot: door de zeewind kan het best fris zijn. Neem daarom zelfs in de warme zomer een windjack mee!

Restaurant aan het water in Venetië

Beste reistijd voor de hoogtepunten van Venetië

De lente en de herfst zijn voor wat betreft het weer de beste periodes om Venetië te bezoeken. De winters zijn er mild maar wat ons betreft toch te koud. De zomers zijn lekker warm maar in de smalle stegen kan het er al snel te heet worden. Vooral als er veel toeristen lopen.

Overnachten in of net buiten Venetië

De stad heeft voldoende accommodatie in allerlei prijsklassen. Dit is het overzicht van alle hotels in Venetië. En hoewel je Venetië ook als dagtrip kunt bezoeken, is een hotelovernachting absoluut aan te raden. Als alle dagjesmensen zijn vertrokken toont de stad zich namelijk op zijn mooist.

Wij zelf sliepen in een prima appartement in Mestre. In deze voorstad van Venetië konden we namelijk onze auto goed kwijt. Bijkomend voordeel is dat je beduidend minder betaalt voor een overnachting. Vanuit Mestre is er overigens een meer dan uitstekende tram- en busverbinding met Venetië.